Poliisi perustaa kymmeniä valvonta­pisteitä Uuden­maan rajalle – ”Valvonta tulee olemaan kattavaa”

Liikkumista Uudenmaan maakuntarajojen yli rajoitetaan mahdollisesti perjantaista alkaen. Valvontapisteitä on tulossa 30–40.

Poliisipartio Päijät-Hämeen ja Uudenmaan maakuntarajalla.

26.3.2020 10:18 | Päivitetty 26.3.2020 21:39

Uudenmaan maakuntarajoille tulee tulevien matkustusrajoitusten aikana useita kymmeniä tiesulkuja, joilla poliisi valvoo liikennettä. Lisäksi valvontaa tulee myös muun muassa juniin ja lentoliikenteeseen.

Hallitus kertoi keskiviikkona, että liikkumista Uudenmaan maakunnan rajojen yli aiotaan rajoittaa. Jos eduskunta hyväksyy hallituksen tekemän päätöksen, se astuu voimaan näillä näkymin aikaisintaan lauantaina. Alustavasti Uudenmaan eristys kestäisi noin kolme viikkoa 19. huhtikuuta asti, mutta se voi jatkua tätä pidempäänkin.

Maakuntarajan ylittäminen sallitaan vain välttämättömästä syystä.

Pääväylille ja isoimmille teille tulee ympärivuorokautisia tarkastuspisteitä, mutta poliisi valvoo myös pienempiä teitä. Poliisi aikoo pysäyttää jokaisen ajoneuvon ja selvittää, onko rajanylitykselle hyväksyttävä syy.

”Valvonta tulee olemaan kattavaa myös pikkuteillä”, sanoo valvontaoperaation yleisjohtajana toimiva Helsingin poliisikomentaja Lasse Aapio.

Valvontapisteitä perustetaan noin 30–40. Aapion mukaan määrää voidaan muuttaa sen mukaan, miten tilanne kehittyy matkustusrajoituksen aikana.

Pieniä teitä ja kulkuväyliä on kuitenkin niin paljon, ettei poliisin valvonta voi olla täysin kattavaa. Poliisi vetosikin tiedotustilaisuudessa torstaina, että kansalaiset vähentäisivät matkustamista vapaaehtoisesti ja pysyisivät kotona.

”Luotan siihen, että suomalaiset ovat järkeviä, ottavat tämän tosissaan ja jättävät lähtemättä aiemmin suunnitellulle reissulle, joka kuuluu nyt kiellon piiriin”, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo.

Matkustajajunissa valvonta on määrä toteuttaa junien sisällä ja laitureilla niin, ettei junaliikenne viivästy. Sen sijaan linja-autot pysäytetään tieliikenteessä.

Jokaisen maakuntarajan ylittäjä on valmistauduttava esittämään tarkastuspisteellä riittävä suullinen tai kirjallinen peruste rajan ylittämiselle. Poliisi tekee välttämättömyysarvion tapauskohtaisesti.

”Kovin pitkiä kertomuksia poliisi ei kuuntele”, Aapio sanoo.

Poliisi aikoo ohjata kansalaisten käyttäytymistä liikenteessä ensisijaisesti neuvojen, kehotusten ja käskyjen avulla. Vakavammissa tapauksissa poliisi määrää valmiuslakirikkomuksesta sakot.

Poliisiylijohtaja Kolehmaisen mukaan valvonta on ensimmäisinä päivinä näkyvää, jotta tietoa asiasta leviää laajalle.

”Valvontaa jatketaan tietysti myös sen jälkeen, mutta päävastuu toimia oikein tässä tilanteessa on kuitenkin jokaisella meillä, riippumatta näkyvästä valvonnasta ja sen määrästä tai siitä, paljonko rajoituksen rikkomisesta voi seurata sakkoja”, Kolehmainen sanoo.

Liikkumisrajoituksen valvonta voi sitoa noin 700 poliisia. Määrä on hieman alle kymmenen prosenttia Suomen kaikista poliiseista, joskin valvontaoperaatiossa voidaan käyttää myös eläkkeellä ja työttömänä olevia poliiseja sekä poliisiopiskelijoita.

Operaatioon osallistuvat kaikki Suomen poliisiyksiköt.

Poliisi joutuu priorisoimaan tehtäviään Uudenmaan eristämisen vuoksi, mutta tarkoituksena on turvata valvontaoperaation aikana erityisesti hälytystehtävien hoitaminen.

Valvontapisteille on tulossa myös Puolustusvoimien henkilökuntaa ja varusmiehiä, jotka toimivat poliisin alaisuudessa.

Rajoituksen tarkoituksena on hillitä koronaviruksen leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen. Epidemia on levinnyt Uudenmaan alueella muuta Suomea nopeammin.

”Kaikki ylimääräiset matkustamiset Uudeltamaalta muualle Suomeen ja muualta Suomesta Uudellemaalle tulee nyt siirtää tuonnemmaksi. Jokaisen toimilla on nyt vaikutusta siihen, kuinka nopeasti pääsemme palaamaan takaisin normaaliin arkeen”, poliisiylijohtaja Kolehmainen sanoo.

”Vastuu koronaviruksen leviämisen estämisestä on nyt kaikilla. Tämä on koko yhteiskunnan yhteinen ponnistus. Kaikkien tulee tehdä nyt osansa, että suojaamme mahdollisimman tehokkaasti riskiryhmiä ja vähennämme terveydenhuollon ylikuormittumista.”

Lue lisää: Mitä hallituksen päätös Uudenmaan sulkemisesta tarkoittaa? HS kokoaa vastauksia keskeisiin kysymyksiin.

Hallituksen mukaan liikkuminen Uudellemaalle ja sieltä pois on kielletty ilman välttämätöntä syytä. Uudellamaalla asuvien on siten lähtökohtaisesti pysyttävä maakunnan alueella, eivätkä muiden maakuntien asukkaat voi käydä Uudellamaalla.

Työn, elinkeinon tai luottamustoimen harjoittamiseksi saa vastaisuudessakin ylittää maakuntarajan. Myöskään tavaraliikenteen kulkua ei estetä.

Jokaisella on oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen, mutta vapaa-ajan matkustus kielletään kokonaan.

Liikkumista ei rajoiteta, jos siihen on painava henkilökohtainen syy kuten lapsen tapaamisoikeuden toteuttaminen tai lähiomaisen kuolema. Tällainen poikkeus voisi olla myös esimerkiksi välttämättömän hoivan tai avun antaminen sairastuneelle lähisukulaiselle.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat