”Jos ei sinne mennessä ollut koronaa, niin nyt varmasti on.” Terveystalon Kampin toimipisteessä Helsingissä koronavirustestissä käynyt nainen hämmästyi järjestelyistä, joiden mukaan kaikki hengitystieinfektioista kärsivät jonottivat testiin samassa ahtaassa tilassa vierekkäin köhien.
Nainen sanoo odottaneensa vuoroaan noin 20 minuuttia, joten Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) määrittämä altistusaika täyttyi.
Viime viikolla otettu testi oli negatiivinen, mutta naisen infektio-oireilu jatkuu siitä huolimatta. Palliatiivisella osastolla sairaanhoitajana työskentelevä nainen on nyt käynyt testissä uudestaan - tällä kertaa julkisella testauspisteellä, jossa turvajärjestelyt olivat hänen mukaansa kunnossa.
”Näytteenottotelttaan jonotettiin turvavälein ja hoitajat vahtoivat suojavarusteita tiheään.”
Jos tauti osoittautuu koronavirukseksi, nainen arvelee saaneensa sen Terveystalon odotustilasta. Muuten hän on noudattanut kotikaranteenia tunnontarkasti.
Nainen pyysi Terveystaloa selvittämään, olisiko hän voinut saada koronaviruksen heidän odotustilassaan köhivien potilaiden keskellä.
”Koska työskentelen riskiryhmien kanssa, pyysin selvittämään, onko siellä samaan aikaan olleilla todettu koronavirusta, mutta siihen ei lähdetty.”
Samanlaisesta kokemuksesta kertoi HS:lle myös toinen Kampin toimipisteessä maanantaina testissä käynyt nainen. Hän on ollut pois töistä kaksi viikkoa lämpöilyn ja kurkkukivun takia.
Tilanne huolestuttaa naista, koska hän on sairastanut lymfooman eli imusolmukesyövän aiemmin. ”Jos syöpä olisi uusinut, kuuluisin koronaviruksen suhteen riskiryhmään.”
Työterveyslääkäri ohjeisti naisen tulemaan Kampin asemalle koronavirustestiin julkisella liikennevälineellä. ”Minua ohjeistettiin laittamaan huivi kasvojen eteen.”
”Kun tulin paikalle, minut ohjattiin hengitystieinfektioisten testaukseen. Näin jo lasioven takaa, että paikalla on yskiviä ja niistäviä ihmisiä, eikä turvaväli toteudu. Minulle tuli pakokauhu, että en halua mennnä sinne.”
Koska aika oli varattu, oli mentävä. Osalle paikalla olijoista oli annettu suun eteen suu- ja nenäsuoja, mutta kaikilla niitä ei ollut.
”Olin järkyttynyt, koska aiemmin olin kuullut kavereilta muun muassa julkisen puolen drive in -testauksesta, jotka ovat täysin eristettyjä.”
Nainen antoi asiasta Terveystaloon palautetta, mutta on saanut tässä vaiheessa vastaukseksi, että palautepalvelu on ruuhkautunut.
”Tein ilmoituksen potilasturvallisuuden vaarantamisesta. Ajattelen, että tämä on vakava tilanne.”
Tehdyt turvatoimet menivät naisen mukaan hukkaan tämän kokemuksen takia. ”Olen ollut kotona ja puoliso on hoitanut kauppareissut. Ovenkahvat on desinfioitu. Sitten kuljen metrolla testauspaikkaan, joten tuntuu että kaikki meni hukkaan.”
Terveystalo kertoo ottaneensa hengitystieoireiden hoitoon keskittyvissä lääkärikeskuksissaan käyttöön erikoistoimenpiteet. Keskuksia on yhdeksän ja ne sijaitsevat suurimmissa keskuksissa.
”Kyseisissä keskuksissa hengitystieoireisille potilaille varattuihin tiloihin opastetaan aulassa toimitilojen ulkopuolella, tarjotaan suu-nenäsuojain ja käsihuuhdetta sekä ohjataan hengitystieoireilevat potilaat erilliseen odotustilaan. Tällaisen menettelyn tarkoituksena on huolehtia siitä, että muut potilaat eivät altistu koronavirukselle”, kuvaa Terveystalon johtava ylilääkäri Petri Bono.
Testissä käyneen sairaanhoitajan mielestä on vastuutonta laittaa ihmiset, joilla epäillään koronaa, samaan odotustilaan muiden hengitystieinfektioisten kanssa.
”Siellä voi olla ihmisiä, joilla on astmaa ja muuta perussairautta, joten heidät altistetaan samalla koronatartunnalle.”
Sairaanhoitaja on ollut yhteydessä potilasasiamieheen, joka ohjeisti tekemään kantelun.
”Yksikön johtava lääkäri soitti Terveystalosta minulle ja pahoitteli tilannetta, mutta katsoi riskin tartunnalle melko pieneksi. Lisäksi minulle luvattiin tarjota ilmainen testi, jos uusia oireita ilmaantuu.”
Suu- ja nenäsuojia ei ollut naisen mukaan odotustilassa tarjolla. Niistä on valtakunnallisestikin ollut pulaa eri toimipisteissä.
Terveystalolla on myös vajaat kymmenen drive in -testauspistettä, joissa tehdään pelkästään koronavirustestejä. Sisätiloissa sijaitsevilla testausasemilla asiakkailta otetaan muitakin näytteitä koronatestien lisäksi.
”Joissain tilanteissa asiakkaalta pitää ottaa myös muita testejä koronavirustestin lisäksi. Drive in -pisteessä niitä ei pystytä tekemään”, Bono muistuttaa.
Hengitystieinfektioisten keskittämistä yhteen paikkaan on tehty myös julkisella puolella. Esimerkiksi Helsingissä koronaterveysasemia ovat Laakson ja Malmin terveysasemat ja niissä hoidetaan kaikki ylähengitystieoireiset potilaat.
HS kertoi viime viikolla, kuinka Laakson terveysaseman edustalla jonotettiin teltoissa. Ohjeena oli pitää riittävää etäisyyttä muihin.
Koska hengitystieinfektioita on liikkeellä useita, yhteisessä odotustilassa ne voivat tarttua ristiin.
”Olemme pahoillamme, että asiakkaamme on kokenut asioinnin huolestuttavana”, Bono sanoo.
”Asiakkaidemme ja henkilöstömme turvallisuus on meille tärkeää ja meillä täytyy voida asioida kaikissa terveyteensä liittyvissä asioissa myös näin poikkeuksellisena aikana”, hän jatkaa.
Bono sanoo Terveystalon ryhtyneen toimiin, joilla varmistetaan, että hengitystieoireisten asiointi on Terveystalo Kampissa jatkossa sujuvampaa.
”Tartunnan välttämiseksi potilaiden ohjaamiseen on tarkka ohjeistus, eli kaikilla pitää olla suu-nenäsuojaimet ja käsihuuhteet, sekä jokaisen tulisi pitää riittävä turvaväli muihin”, toteaa Bono.