Uudenmaan eristäminen voi estää tuhansien varus­miesten pääsyn kotiin: ”Olen ihan pimennossa siitä, miten tämä vaikuttaa” - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Poikkeusolot

Uudenmaan eristäminen voi estää tuhansien varus­miesten pääsyn kotiin: ”Olen ihan pimennossa siitä, miten tämä vaikuttaa”

Varusmiehen lomamatka kotiin ei riitä syyksi poiketa Uudenmaan liikkumisrajoituksista, kerrotaan hallituksen asetuksen perusteluissa. HS:n tietojen mukaan osa varusmiehistä on tällä viikolla päässyt lomalle suunniteltua aiemmin.

Varusmies Samuel Kuohukoski ei tiedä milloin hän pääsee seuraavan kerran lomalle Vekarajärveltä. Kuva: Sami Kero / HS

Julkaistu: 26.3. 15:49, Päivitetty 26.3. 21:28

Uudenmaan sulkeminen voi vaikuttaa myös tuhansien sellaisten varusmiesten lomiin, joiden pitäisi kotiin päästäkseen ylittää maakuntaraja.

Valtioneuvoston keskiviikkona antaman asetuksen mukaan liikkumisrajoitukset eivät koske lakisääteisiä velvollisuuksia. Asetuksen perusteluissa kuitenkin mainitaan erikseen, että varusmiehen lomamatka kotipaikkakunnalle ei ole syy poiketa rajoituksista.

”Kyllä nyt vaikuttaa siltä, että Uudellamaalla olevat varusmiehet pysyvät Uudellamaalla ja muualla olevat Uudenmaan ulkopuolella. Vaikea tämän asetuksen perusteluja on lukea muulla tavoin”, kommentoi tiedotuspäällikkö Max Arhippainen Puolustusvoimien pääesikunnasta.

”Selvittelemme vielä yksityiskohtia, miten tämä järjestetään. Kysymys on useista tuhansista varusmiehistä.”

Asetuksen mukaan Uudeltamaalta poistuminen ja sinne saapuminen on kielletty sunnuntaihin 19. huhtikuuta asti. Poikkeuksia ovat muun muassa välttämättömät työasiat, lakisääteisen velvollisuuden täyttäminen ja kotipaikkakunnalle palaaminen.

Lue lisää: Uudenmaan sulkemisen taustalla on huoli tehohoito­paikkojen loppumisesta – Muistion mukaan ”epidemia aiheuttaa ennen­näkemättömän kuormituksen”

Poliisi perustaa kymmeniä valvonta­pisteitä Uuden­maan rajalle – ”Valvonta tulee olemaan kattavaa”

Varusmiesten lomamatkustaminen ei kuitenkaan näyttäisi olevan tällainen poikkeus. Näin hallituksen muistiossa sanotaan:

”Henkilöllä, joka on asetuksen voimaan tullessa esimerkiksi loma- tai työmatkalla ulkomailla, on säännöksen mukaisesti oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen. Momentin tarkoittamaa oikeutta palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen ei kuitenkaan olisi esimerkiksi varusmiesten loman ajaksi 'kotipaikkakunnalle palaaminen'.”

Myöhemmin vielä täsmennetään, ”ettei esimerkiksi varusmiesten lomamatkustaminen ole sallittua”.

 

”Kyllä se harmittaa, jos Uudellemaalle ei pääse jatkossa lomille. Kyllähän tänne kotiin haluaisi jatkossakin päästä”, Karjalan prikaatissa asepalvelusta suorittava Samuel Kuohukoski kommentoi HS:lle.

Hän lomailee parhaillaan vanhempiensa luona Helsingissä ja palannee kasarmille Vekaranjärvelle sunnuntaina.

”Minulla on sinänsä aika hyvä tilanne, kun on opiskelija-asunto Tampereella. Useimmilla tupalaisillani ja yksikön varusmiehillä ei ole muuta paikkaa kuin Uudenmaan koti”, hän sanoo.

Kuohukosken mukaan varusmiesten parissa on ollut paljon epätietoisuutta poikkeustilanteesta ja sen vaikutuksista.

”Olen ihan pimennossa siitä, miten tämä nyt meidän kannaltamme vaikuttaa. Tiedän vain sen, että puolustusvoimilta saatetaan pyytää virka-apua.”

Yli puolet Karjalan prikaatin varusmiehistä on kotoisin Uudeltamaalta. HS:n tietojen mukaan osa lomiaan aloittavista varusmiehistä pääsi tällä viikolla lomalle jo torstaina, aiemmin kuin oli suunniteltu.

Prikaatin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Juhana Skyttä ei suoraan kommentoi lomien aikaistamista, mutta hänen mukaansa loma-aikatauluihin ”tulee aina muutoksia” esimerkiksi kuljetusjärjestelyiden vuoksi.

”Huomioimme kaikessa toiminnassa esimerkiksi julkisten kulkuvälineiden kulkemisen. Pyrimme tietysti järjestelemään asiat niin, että varusmiehet pääsevät lomille ja pystyvät kulkemaan”, Skyttä kertoi HS:lle torstaina iltapäivällä.

Puolustusvoimat tiedotti torstaina myös laajemmasta lomajärjestelyiden muutoksesta. Varusmiehet on jaettu kolmeen ryhmään, joista kukin lomailee tästä lähtien kaksi viikkoa kerrallaan. Tämän jälkeen vuorossa on neljä viikkoa palvelusta. Arkipäivinä lomaileville on luvassa ylimääräinen ruokaraha.

Skyttä arvioi, että liikkumisrajoitusten vaikutus alkaisi näkyä vasta parin viikon kuluttua, kun seuraava lomakierto alkaa.

”Näillä tiedoilla tulevaan viikonloppuun ja tuleviin kahteen viikkoon ei vielä olisi vaikutusta”, hän sanoo.

Hänen mukaansa kukaan ei jää taivasalle, vaan varusmiehet voivat jäädä loman ajaksi myös kasarmille, jos heillä ei ole muuta majoitusta.

Varusmiehet joutuivat luopumaan viikonloppuvapaista jo pari viikkoa sitten, kun lomajärjestelyitä muutettiin koronavirus­tilanteen takia. Tavoitteena on vähentää liikkumista varuskuntien ja kotipaikkojen välillä.

Kymenlaaksossa Vekaranjärven varuskunnassa on runsaasti Uudellamaalla asuvia varusmiehiä, jotka eivät liikkumisrajoitusten aikana pääse kotiinsa lomalle. Kuva: Lauri Rotko

Varusmiehille lienee käyttöä myös maakuntarajan valvonnassa. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) kertoi torstaina Ylen mukaan, että Uudenmaan rajalle on tulossa satoja varusmiehiä poliisin avuksi.

Pääesikunnan Max Arhippainen ei päivällä vahvistanut tietoa HS:lle, mutta hänen mukaansa poliisilta oli saatu virka-apupyyntö ja avun yksityiskohtia pohdittiin parhaillaan.

Tarkoittaako virka-avun antaminen käytännössä sitä, että varusmiesten lomia perutaan tai lykätään?

”En pysty tässä vaiheessa vastaamaan. Meillä on paljon varusmiehiä. Se, miten ja mistä varuskunnista käsin apua järjestetään, selviää sitten kun virka-apupyyntöön vastataan ja näitä asioita suunnitellaan.”

Hallitus kertoi keskiviikkona, että liikkumista Uudenmaan maakunnan rajojen yli aiotaan rajoittaa. Jos eduskunta hyväksyy hallituksen tekemän päätöksen, se astuu voimaan näillä näkymin aikaisintaan lauantaina.

Yhteensä yli 4 000 Uudellamaalla asuvaa varusmiestä palvelee tällä hetkellä muissa maakunnissa.

Samoin Uudellamaalla on yli 500 varusmiestä, jotka ovat kotoisin jostain toisesta maakunnasta. Esimerkiksi Dragsvikin varuskunnassa Uudenmaan prikaatissa on runsaasti länsirannikolla asuvia ruotsinkielisiä varusmiehiä.

Samuel Kuohukoski kuvattiin kotinsa pihalla Helsingin Tapanilassa. Kuva: Sami Kero / HS