Helmikuun lentoliikenne oli aavistuksen tavanomaista hiljaisempaa - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Liikkuminen

Helmikuun lentoliikenne oli aavistuksen tavanomaista hiljaisempaa

Lentoliikenne hiljeni helmikuussa enimmäkseen Kiinan lentoliikenteen osalta.

Finnairin lentokone Helsinki-Vantaan lentokentällä maaliskuussa. Kuva: Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

Julkaistu: 26.3. 18:28

Helmikuussa Suomen lentokenttien kautta lensi vähemmän matkustajia kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Asia selviää Tilastokeskuksen luvuista.

Tämän vuoden helmikuussa saapuvia ja lähteviä matkustajia oli yhteensä 1,9 miljoonaa. Heistä 70 prosenttia lensi ulkomaanlennoilla ja 30 prosenttia kotimaassa.

Matkustajista suurin osa eli 1,5 miljoonaa lensi Helsinki-Vantaalta. Heistä 96 prosenttia lensi reittiliikenteessä. Muiden kotimaan lentokenttien matkustajista 85 prosenttia lensi reittiliikenteessä. Tämä tarkoittaa sitä, että muilla kentillä tilauslentojen osuus oli Helsinki-Vantaata suurempi.

Matkustajia lensi tämän vuoden helmikuussa noin 24 000 vähemmän kuin viime vuonna. Myös rahtia ja postia kuljetettiin 130 tonnia vähemmän kuin viime vuoden helmikuussa.

Kuitenkin suurin prosentuaalinen muutos oli lähtevien matkustajien määrässä, joka oli laskenut viime vuoden helmikuuhun verrattuna 1,9 prosenttia.

Vielä tammikuussa Suomen lentokenttien kautta lensi noin 2 miljoonaa matkustajaa. Saapuvia ja lähteviä matkustajia oli yhteensä noin 51 000 enemmän kuin viime vuoden tammikuussa. Rahdin ja postin tonnimäärä oli sekin tämän vuoden tammikuussa viime vuotta suurempi noin 700 tonnilla.

Helmikuun vähentyneestä matkustajamäärästä ei Tilastokeskuksen yliaktuaarin Sami Lahtisen mukaan siitä voi vetää suoraa johtopäätöstä koronaviruksen vaikutuksesta.

”Luvuissa ei näy vielä romahdusta. Päinvastoin voi olla, että helmikuussa paljon ihmisiä on vielä palannut ulkomailta kotiin”, Lahtinen sanoo.

”Maaliskuun luvuissa koronaviruksen vaikutus näkyy varmasti paremmin.”

Maaliskuussa lentoyhtiöt ovatkin sekä vähentäneet että peruneet reittilentojaan. Finavia kertoi maaliskuun alussa vähennysten olleen niin merkittäviä, että lentoasemayhtiö aloitti lähes tuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut.

Myös reittikehitysjohtaja Petri Vuori Finavialta kertoo, että todellinen isku näkyy vasta maaliskuun tilastoissa. Finavian lukujen mukaan helmikuussa matkustajien määrä laski koronaviruksen takia viime vuoteen verrattuna noin 5 prosenttia.

”Tässä viime päivinä matkustajien määrä on pudonnut 90 prosenttia pudonnut”, hän lisää.

Helmikuun osalta matkustajien väheneminen näkyi lähinnä Kiinaan kohdistuneissa lennoissa. Kiinan reiteillä matkustajamäärä laski 72,6 prosenttia viime vuoden helmikuusta.

”Sanoisin, että matkustaminen vähentyi tuolloin molempiin suuntiin. Eurooppalaiset eivät paljoa kyllä enää lähteneet helmikuussa Kiinaan”, Vuori sanoo.

Lentoliikenne|Finavia aloittaa yt-neuvottelut määräaikaisista lomautuksista, koskevat lähes tuhatta työntekijää

Seuraa uutisia tästä aiheesta