THL kyseli eläinsairaaloista ihmisten hoitoon sopivia hengityskoneita – niitä myös löytyi - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Sairaanhoito

THL kyseli eläinsairaaloista ihmisten hoitoon sopivia hengityskoneita – niitä myös löytyi

Eläinlääkäriketju Evidensian mukaan pelkästään sen Uudenmaan toimipisteissä on kahdeksan ihmisille tehtyä hengityskonetta. Niitä käytetään eläinten leikkauksissa. Myös muuta laitteistoa löytyy.

Jotkut eläinten hoidossa käytettävät laitteet sopivat suoraan ihmistenkin hoitoon. Klinikkaeläinhoitaja Mervi Pohtila hoitaa koiraa eläinsairaala Mevetissä. Kuva: Markus Jokela / HS

Julkaistu: 26.3. 21:14

Eläinlääkäriasemat ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pyynnöstä käyneet läpi laitteistonsa siltä varalta, että niitä saatettaisiin tarvita koronaviruspotilaiden hoidossa. Lemmikkien hoidossa käytetään osittain suoraan ihmisten hoitoon tarkoitettua laitteistoa.

Eläinlääkäriketju Evidensian mukaan sen Uudenmaan alueen eläinsairaaloissa on kahdeksan ihmisten hoitoon tarkoitettua hengityskonetta, jotka voidaan tarvittaessa lainata koronaviruspotilaiden hoitoon.

”Yliopistollinen eläinsairaala on selvittänyt tätä asiaa THL:n pyynnöstä. Nämä kahdeksan anestesiahoidossa käytettävää yksikköä ovat suoraan ihmispuolen laitteita. Lisäksi meillä ja muilla on eläinten hoitoon tarkoitettuja laitteita, joita varmaan äärimmäisessä hätätilassa voisi käyttää myös ihmisillä. Mutta se asia pitäisi erikseen selvittää”, Evidensian varatoimitusjohtaja Anssi Tast sanoo.

Tast arvelee, että useimpien eläinlääkäriasemien laitteet eivät sovellu ihmisten hoitoon.

Eläinlääkäriasemilla on myös ihmisten hoitoon tarkoitettuja tehohoidossa käytettäviä tippa-annostelijoita.

”Niitä meilläkin on kymmeniä. Toivottavasti emme joudu sellaiseen tilanteeseen, että näitä meidän laitteitamme tarvitaan, mutta tarvittaessa ne ovat käytettävissä ihmisten hoitoon”, Tast sanoo.

Eläinlääkäriasemilla on myös töissä henkilökuntaa, joilla osalla on myös ihmispuolen hoitoalan koulutusta. Heidätkin voidaan tarvittaessa pyytää koronaviruspotilaiden hoitoon.