Kesäaika alkoi: kellojen viisareita siirrettiin yöllä tunti eteenpäin - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Vuodenajat

Kesäaika alkoi: kellojen viisareita siirrettiin yöllä tunti eteenpäin

Suomi olisi valmis lopettamaan siirtelyn, mutta asia on jumittunut EU:ssa.

Kesäaika alkaa sunnuntaiyönä kello kolme. Kuva: Juha-Pekka Laitinen

Julkaistu: 28.3. 2:00, Päivitetty 29.3. 5:22

Kesäaika alkoi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Kellojen viisareita siirrettiin tunti eteenpäin sunnuntaina 29. maaliskuuta kello 3 aamuyöllä.

Normaaliaikaan palataan kesän jälkeen lokakuun viimeisenä viikonloppuna, jolloin viisareita käännetään tunti taaksepäin.

Vaikka EU:n komissio ehdotti jo syksyllä 2018 kellonajan siirrosta luopumista ja Euroopan parlamentti on äänestänyt asian puolesta, asia ei ole edennyt.

Myös Suomi olisi valmis lopettamaan kellonaikojen siirtelyn. Keskusteluja on käyty ennen Baltian maiden ja muiden Pohjoismaiden kanssa.

Euroopan komissio on ehdottanut, että kaksi kertaa vuodessa tapahtuvasta kellonajan siirrosta luovuttaisiin kaikkialla Euroopan unionissa.

Ehdotuksen käsittely eteni maaliskuussa 2019, kun Euroopan parlamentti äänesti kellonajan siirron lopettamisen puolesta.

Parlamentin mietinnössä ehdotettiin, että jäsenvaltiot siirtäisivät kellojen viisareita viimeisen kerran vuonna 2021. Neuvostossa aloitteen käsittely jatkuu yhä työryhmä- eli virkamiestasolla.

Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa

Luetuimmat

Uusimmat