Poliisi on käännyttänyt suljetulta Uudenmaan rajalta lähes 700 ajoneuvoa – Grafiikka näyttää valvontapisteet - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Rajoitukset

Poliisi on käännyttänyt suljetulta Uudenmaan rajalta lähes 700 ajoneuvoa – Grafiikka näyttää valvontapisteet

Lauantaina iltakuuteen mennessä ajoneuvoja oli tarkastettu poliisin mukaan noin 13 000.

Auto tarkastuspisteellä Uudenmaan ja Kymenlaakson rajalla valtatie 7:llä. Kuva: Juha Metso

Julkaistu: 28.3. 11:04, Päivitetty 28.3. 23:00

”Tulee heti ensimmäisen päivän aikana tutuksi tämä homma”, sanoi riihimäkeläinen Jari Rekola, joka joutui lauantaina kertomaan poliisille, millä asialla hän ylitti Uudenmaan rajan.

Rekola oli matkalla Mäntsälän Sälinkäälle korjaamaan kuorma-auton kauhaa. Myöhemmin lauantaina hän ajoi sen Tampereelle.

”Määräys on määräys, hyvää tällä tarkoitetaan. Virus on näkymätön, hajuton ja mauton, eli se kannattaa ottaa vakavasti”, kaivinkoneenkuljettajana työskentelevä Rekola sanoi.

Virallista dokumenttia hänellä ei vielä ollut rajan ylitykseen, mutta työasiat riittivät perusteeksi poliiseille. Muutkin ajoneuvot pääsivät aamulla Hyvinkäällä Sälinkääntien ja Kuruntien risteyksessä jatkamaan matkaansa. Liikennevalvontaa suoritti kaksi poliisia ja neljä varusmiestä.

Koronavirusepidemian takia toteutettava historiallinen Uudenmaan sulku sai luvan alkaa myöhään perjantaina, kun perustuslakivaliokunta hyväksyi hallituksen esityksen Uudenmaan eristämisestä.

Eduskunta puolestaan hyväksyi eristämisen myöhään perjantai-iltana. Hallitus päätti istunnossaan käyttöönottoasetuksen soveltamisasetuksista, ja rajoitukset tulivat voimaan keskiyöllä.

Eristyksen on määrä kestää noin kolme viikkoa.

Lue lisää: Perustuslakivaliokunta hyväksyi hallituksen esityksen Uudenmaan eristämisestä

Lue lisää: HS:n päivittyvä uutisseuranta

Poliisi on perustanut 30–40 tiesulkua maakuntarajoille. Niillä on poliisien lisäksi Puolustusvoimien henkilökuntaa ja varusmiehiä, jotka toimivat poliisin alaisuudessa. Tiesulkujen rakenteet ja niiden henkilömäärä vaihtelevat muun muassa liikennemäärien perusteella.

Turun moottoritie oli aamulla hiljainen. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Turun moottoritien tarkastuspisteelle Uudenmaan rajalle kerääntyi aamulla pientä jonoa. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Poliisi aloitti rajojen sulkemisen puoliltaöin lauantain vastaisena yönä. Ensimmäinen yö sujui rajapaikoilla rauhallisesti. Tarkastuspisteille oli saapunut lauantaihin aamuyhdeksään mennessä noin 3 000 ajoneuvoa, joista yli sata poliisi kertoi joutuneensa käännyttämään.

”Ihmisten suhtautuminen sulkupisteillä on ollut ymmärtäväinen eikä erityisiä kiistatilanteita ole ollut”, kertoi operaation yleisjohtaja ylikomisario Seppo Kujala.

Lauantaina illalla poliisi tiedotti kahdesta epäillystä valmiuslakirikkomuksesta. Poliisin mukaan 65-vuotias uusmaalainen mies oli ajanut läpi kahdesta poliisin tiesulusta ja sen jälkeen paennut kovalla ylinopeudella. Myöhemmin hänet saatiin kiinni Myrskylästä.

Iltakuuteen mennessä ajoneuvoja oli tarkastettu poliisin mukaan kaikkiaan 13 233. Rajalta oli käännytetty 671 ajoneuvoa. Valmiuslain rikkomisesta oli annettu yksi sakko.

Uudenmaan liikenteen sulkemista johtaa Helsingin poliisilaitos ja sen päällikkö Lasse Aapio. Itä- ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitokset on alistettu hänen komentoonsa. Samoin osittain myös Kaakkois-Suomen, Hämeen ja Lounais-Suomen poliisilaitokset.

Myös Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen sanoi aamulla, että toiminta on lähtenyt käyntiin suunnitellusti. Hänen mukaansa liikennemäärät ovat vähentyneet huomattavasti jo ennen rajan sulkemista.

”Maanantain ja tiistaina nähdään, miten työmatkaliikenne eli normaali arki lähtee tässä tilanteessa sujumaan.”

Puolustusvoimat valvoo tie 170:llä. Kuva: Juha Metso

Tarkastuksia Uudenmaan ja Kymenlaakson rajalla tie 170:llä. Kuva: Juha Metso

Miten poliisi hoitaa pienten teiden valvonnan?

”Se on operatiivista tietoa, mutta meillä on siihen oma taktiikka ja tekniikka. Toinen juttu on se, että emme me tätä pullotiiviiksi saa”, Karvonen sanoi.

”Pääjuttuhan on se, että ihmiset ihan oikeasti katsovat ja miettivät, mitä maailmalla tapahtuu. Jokaisen ihmisen pitää kantaa oma kansalaisvastuunsa ja kortensa kekoon ja pysyä kotona ja välttää lähikontakteja. Se on se asia, mitä tässä haetaan, ei se, miten kierretään tai päästään ohittamaan tiesulut.”

Karvosen mukaan pysäytykset pyritään pitämään hyvin selkeästi poliisijohtoisina: poliisit tekevät ihmisten puhutukset ja päätökset siitä, kuka saa jatkaa matkaa ja kuka ei. Avuksi kutsutut varusmiehet pidetään avustavissa tehtävissä eli käytännössä he johtavat liikennettä.

Hyvinkään koillisosassa Uudenmaan ja Kanta-Hämeen rajalla poliisille virka-apua antavat Parolan panssariprikaatin varusmiehet. He majoittuvat muutaman sadan metrin päässä tarkastuspisteestä autiotalon tontilla.

Pihassa on kolme armeijatelttaa ja kolme maastokuorma-autoa. Hyrräävä aggregaatti antaa sähköä.

Sotilaita Parolan varuskunnasta on leiriytynyt aution talon pihaan Ridasjärvellä Hyvinkään koillispuolella. Kuva: Kalle Koponen / HS

”Hautajaisia ja lasten tapaamisia”, kuvaili ylikonstaapeli Jari Alarotu aamulla Hyvinkään Sahanmäen liittymässä ihmisten syitä ylittää maakuntaraja.

Hallitus on linjannut, että rajan yli saa kulkea työn, elinkeinon tai luottamustoimen takia sekä painavasta henkilökohtaisesta syystä. Sellaisia voivat olla lapsen tapaamisoikeus tai lähiomaisen kuolema. Poikkeukseksi katsotaan myös esimerkiksi lähisukulaisen sairastuminen ja välttämättömän hoivan tai avun antaminen hänelle.

Jokaisella on myös oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen. Myöskään tavaraliikenteen kulkua ei estetä. Liikkuminen on sallittua lisäksi viranomaistoiminnassa tai lakisääteisen velvollisuuden täyttämiseksi.

Lomalle lähtevät ja lomalta palaavat varusmiehet saavat ylittää Uudenmaan maakuntarajan yöllä voimaan tulleesta eristyksestä huolimatta, tiedotti Puolustusvoimat lauantaina. Liikkumisrajoitukset eivät siis koske varusmiesten lomamatkustamista Uudellemaalle ja Uudeltamaalta muihin maakuntiin.

Ne varusmiehet, joiden on tarpeen ylittää maakuntaraja lomalle lähtiessään, saavat joukko-osastostaan erillisen lupalapun. Pelkkä varusmieskortti ei oikeuta maakuntarajan ylittämiseen.

Sisäministeri Maria Ohisalon mukaan tarkastuspisteillä tulee varmasti vastaan vaikeita päätöksiä siitä, kuka saa jatkaa matkaansa ja kuka ei. Poliisien tukena on Helsingin poliisin ja Poliisihallituksen ohjeistus ylitys­perusteista.

”Yhdenvertaisuus on aivan keskiössä siinä, mitä poliisi tekee. Kaikki tilanteet raportoidaan”, Ohisalo sanoo STT:lle.

Operaatio veti lauantaina aamulla puoleensa myös historiallisen hetken todistajia.

Uudenmaan rajalla asuvat Raakel ja Ari Kortelaita ajoivat Turuntien laitaan varhain lauantaiaamuna.

”Tämä on ihan ihmeellistä. Tulee aivan talvisodan ajat mieleen”, sanoi Raakel Kortelaita. Ari Kortelaita aikoi tulla myöhemmin kuvaamaan poikkeuksellista tilannetta.

Poliisi joutui paikoin myös käännyttämään kauemmas uteliaimpia sivustaseuraajia.

Ari ja Rakel Kortelaita tulivat katsomaan historiallista tapahtumaa. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Kasvihuoneilmiö -sisustustavaratalon pihalla puolustusvoimien autoja. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

HS oli aamulla varhain paikalla myös Mäntsälässä Nelostien tarkastuspisteellä. Uudeltamaalta Lahden suuntaan saapuvaa liikennettä valvoi kolme poliisia ja neljä varusmiestä. Enimmillään tarkastuspisteelle muodostui muutaman auton jono.

Kaikki HS:n havainnoinnin aikana tarkastetut matkustajat saivat jatkaa matkaansa Lahden suuntaan. Ajoneuvoja saapui tarkastuspisteelle harvakseltaan mutta tasaisesti. Jokainen niistä tarkastettiin.

Lehdistön ei annettu tarkkailla tilannetta tarkastuspisteellä vaan määrätyllä lehdistöalueella noin 100 metrin päässä. ”Eikä metriäkään lähempänä”, poliisi totesi.

Poliisi perusteli määräystä sillä, että operatiivinen toiminta on käynnissä, ja tarkastuspisteillä käsitellään ihmisten henkilötietoja.

Yhdelläkään poliisilla ei ollut HS:n havainnoinnin aikana kasvoillaan hengityssuojaa, vaikka he ovat läheisissä tekemisissä autoilijoiden kanssa. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikön Ari Karvosen mukaan jokaisen poliisin varusteisiin kuuluu hengityssuoja, mutta on jokaisen oma asia, käyttääkö sitä vai ei.

”Olemme keskustelleet asiantuntijoiden kanssa siitä, minkälainen riski viruksen tarttumisessa on tarkastuspisteillä. Riski on pieni mutta olemassa”, Karvonen sanoi tiedotustilaisuudessa lauantaina.

Lahden moottoritien tuntumassa pyöräilijä Aarne Yli-Rotiala halusi omin silmin todistaa tapahtumaa. Kuva: Kalle Koponen / HS

Uudenmaan rajan sulkeminen näkyy myös junaliikenteessä.

Junaliikenne maakuntien välillä jatkuu, mutta Uudenmaan rajan yli ei voi matkustaa ilman perusteltua syytä. Juna-asemilla kuulutetaan, että poliisi valvoo ja tarkastaa ihmisten matkustusoikeuksia. Junissa on ollut poliisin mukaan 628 matkustajaa. Heistä 12 on käännytetty.

Perjantaina HSL:n paikallisliikenteen I- ja P-junat lakkasivat pysähtymästä Helsinki-Vantaan juna-asemalla.

Helsinki-Vantaalla puolestaan tarkastetaan kotimaan matkustajien tiedot ja matkan tarkoitus samalla tavalla kuin tiesuluilla. Maakuntien kentillä Uudellemaalle tulevat matkustajat tarkistaa paikallinen poliisi.

Itä-Uudenmaan poliisin Ari Karvosen mukaan junamatkustajat pyritään tarkistamaan lentoasemilla ennen matkalle lähtöä ja poliisin junapartioin.

Tampereen rautatieasemalla oli useita poliiseja ennen Helsingin-junan lähtöä yhdentoista aikaan aamupäivällä, mutta matkustajia vain muutama. Kuva: Reijo Hietanen

Oikaisu 29.3 kello 9.50: Artikkelin kuvateksteissä oli aiemmin virheellisiä teiden nimiä. Oikeat nimet ovat tie 170 ja Turun moottoritie.

Kyltti kehotti valmistautumaan pysähtymään ennen Ahvenkosken siltaa tie 170:llä Uudenmaan ja Kymenlaakson rajalla. Kuva: Juha Metso

Puolustusvoimien telttoja ja sotilasajoneuvoja Lahden moottoritien tarkastuspisteen lähellä lauantaiaamuna. Kuva: Kalle Koponen / HS

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa

Luetuimmat

Uusimmat