Yli tuhat autoa käännytettiin Uudenmaan rajalla viikonloppuna - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Rajoitukset

Yli tuhat autoa käännytettiin Uudenmaan rajalla viikonloppuna

Poliisi vetoaa, että mahdollisimman moni jäisi etätöihin liikenteen sujuvoittamiseksi.

Helsingin suuntaan saapuvaa liikennettä tarkistettiin Lahden moottoritiellä Päijät-Hämeen ja Uudenmaan rajalla sunnuntaina. Kuva: Sami Kero / HS

Julkaistu: 29.3. 20:19, Päivitetty 29.3. 21:07

Uudenmaan rajatarkastukset sujuivat viikonloppuna rauhallisesti. Sunnuntaina iltakuuteen mennessä rajalla oli tarkastettu yhteensä 29 459 ajoneuvoa, joista 1 144 käännytettiin.

Sunnuntaina ajoneuvoja oli tarkastettu iltakuuteen mennessä 12 904, joista 309 käännytettiin.

Lauantaina poliisi tarkasti koko vuorokauden aikana 16 555 ajoneuvoja, ja niistä 835 jouduttiin käännyttämään.

Junissa oli lauantaina 746 matkustajaa, joista 19 jouduttiin käännyttämään. Sunnuntaina junamatkustajia on ollut 454, joista 10 käännytettiin.

Liikenne veti poliisin mukaan pääosin hyvin, mutta nelostiellä syntyi jonkun verran ruuhkaa rajatarkastuksista.

Uudenmaan rajat menivät kiinni yöllä perjantain vaihtuessa lauantaiksi.

Poliisi odottaa, että ruuhka Uudenmaan rajoilla pahenee maanantaina, kun työmatkaliikenne alkaa. Poliisi vetosi sunnuntaina kansalaisiin, että nämä jäisivät mahdollisuuksien mukaan etätöihin tai matkustaisivat ruuhka-aikojen ulkopuolella.

”Pikkuisen on pelko siitä, että tarkastuspisteille muodostuu jonoa. Toivomme, että ihmiset ottavat tämän tosissaan, sekä työnantajat että työntekijät”, komisario Jarmo Heinonen Helsingin poliisista sanoi.

Poliisi ohjeistaa ottamaan mukaan mahdollisen todistuksen työmatkasta. Tällainen voi olla työnantajan todistus tai jokin muu dokumentti työstä. Poliisi ei vaadi todistusta, mutta kertoo todistuksen sujuvoittavan tarkastusten tekemistä.

”Dokumentointi sujuvoittaa tarkastusta, ja ne ihmiset joiden on välttämätöntä päästä Uudellemaalle, pääsevät nopeammin jatkamaan matkaansa”, Heinonen sanoo.

Myös joukkoliikenteessä matkustamiseen on syytä varata aikaa, koska poliisi tekee tarkistuksia myös junissa ja busseissa.

Heinosen mukaan tarkastukset sujuivat viikonloppuna pääosin häiriöittä. Jonkun verran rajapaikoilla kävi ”hupiajelijoita”, joilla ei ollut asiallista syytä ajelulleen.

”Tämä ei ole sellainen asia, jolla ihmisten pitää hakea jännitystä elämäänsä. Toivon, että ihmiset tajuavat, että tässä yritetään sujuvoittaa toisten ihmisten arkea”, Heinonen sanoo.

Valmiuslain rikkomisesta on tähän mennessä annettu yksi sakko. Liikkumisrajoitusten rikkomiset ovat rangaistavia. Sakon voi saada esimerkiksi tilanteessa, jossa on tullut Uudellemaalle rajojen sulkemisen jälkeen ilman pätevää syytä.

Helsingin Sanomien kuvaaja Leif Rosas seurasi viikonlopun aikana liikennettä Uudenmaan rajoilla. Rosaksen mukaan poliisin suorittamat tarkastukset sujuivat rauhallisesti.

Rosaksen mukaan valtaosa ajoneuvoista sai sunnuntaina jatkaa matkaa Uudellemaalle. Hänen mukaansa poliisi kysyi ihmisiltä osoitteen, mutta ei tarkistanut sitä erikseen. Isolla osalla ihmisistä oli jo sunnuntaina mukanaan jonkinlainen dokumentti matkustamisen syystä.

”Tunnelma on rauhallinen. Ihmiset eivät hikeenny ja hermoile, vaan toivottavat poliisille tsemppiä”, Rosas raportoi sunnuntaina valtatie 4:n varresta.

Rajatarkastuksia tekevät poliisit joutuvat lähikontaktiin autoilijoiden kanssa. Auton avatun ikkunan ja tarkastusta tekevän poliisin väliin ei jää suositeltua 1,5 metriä väliä. Komisario Heinonen sanoo, että poliisi on saanut terveysviranomaisilta toimintaohjeet tilanteeseen.

”Tarvittava varustus löytyy tarkastuspisteiltä”, Heinonen sanoo.

Uudellemaalle saapuvaa liikennettä Lahden moottoritiellä Päijät-Hämeen ja Uudenmaan rajalla sunnuntaina. Kuva: Sami Kero / HS

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa

Luetuimmat

Uusimmat