Todettujen tartuntojen määrä kääntyi laskuun Uudellamaalla – THL:n mukaan se osoittaa rajoitusten purevan, Hus ei ole yhtä toiveikas - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Koronavirus

Todettujen tartuntojen määrä kääntyi laskuun Uudellamaalla – THL:n mukaan se osoittaa rajoitusten purevan, Hus ei ole yhtä toiveikas

Tartuntojen määrä ei ole viime päivinä kasvanut jyrkästi.

Uudenmaan eristäminen muusta Suomesta on historiallinen toimi koronavirusepidemian leviämisen estämiseksi. Kuvassa tiesulku Hämeenlinnanväylällä lauantaina 28. maaliskuuta. Kuva: Leif Rosas

Julkaistu: 30.3. 13:16, Päivitetty 30.3. 15:36

Koronavirusrajoitukset ja poikkeustoimet vaikuttavat purevan, sillä tartuntojen määrä ei ole viime päivinä kasvanut jyrkästi.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella todettujen tartuntojen määrä on kääntynyt viime päivinä laskusuuntaan, vaikka testausta on lisätty.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuuden johtaja Mika Salminen toteaa pikaviestipalvelu Twitterissä, että historiallisten rajoitusten tulokset vaikuttavat.

”Rajoitukset purevat. Nyt pitää vaan jaksaa jatkaa – ja ollaan silti yhä vasta alussa epidemiaa, joten pitkä matka on yhä edessä. Parin viikon kuluttua ollaan taas viisaampia.”

Salmisen twiitti on vastaus Elinkeinoelämän keskusliiton johtavan ekonomistin Sami Pakarisen kirjoitukseen. Pakarisen mukaan koronavirus ei enää vaikuta kiihdyttävän eksponentiaalisesti.

”Testauskäytännöt voivat vaikuttaa, mutta oletan, että tilanteen muutos näkyisi myös näissä vahvistetuissa tapauksissa. Toivottavasti tämä kannustaisi ihmisiä toimimaan entistä vastuullisemmin, kun nähdään, että käyttäytymisellä voi vaikuttaa tilanteen paranemiseen”, Pakarinen kirjoittaa.

Helsingin yliopiston sisätautien osaston opettaja, lääkäri Ville Holmberg pitää kehitystä toivoa antavana.

”Lupaava merkki siitä, että hallituksen toimenpiteet alkavat tehota. Tehohoidon tarve lisääntyy kuitenkin viiveellä, joten haastavia viikkoja on vielä edessä”, Holmberg twiittaa.

Epidemian leviämistä kuvaavat luvut eivät kuitenkaan ole tarkkoja, sillä kaikkia tartuntaepäilyjä ei testata.

Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen ei ole yhtä toiveikas nopean muutoksen suhteen.

”Olisin maltillinen tekemään johtopäätöksiä yksittäisten päivien perusteella. Luvut täytyy suhteuttaa mittausmäärään. Se voi vaihdella päivittäin”, Tuominen sanoo HS:lle.

”Seuraamme tilannetta aktiivisesti, ja toivomme tietenkin, että suunta kääntyisi. Olen aina iloinen, jos luvut ovat aiempaa pienempiä.”

Tuominen muistuttaa, että yleinen trendi toki on se, että mitä etäämmällä ihmiset toisistaan ovat, se vääjäämättömästi myös hidastaa tarttumisvauhtia.

Suomen poliittiset päättäjät tekivät viime viikolla täysin poikkeuksellisen ratkaisun ja kielsivät liikenteen Uudeltamaalta muualle Suomeen. Tarkoituksena on hidastaa koronaviruksen leviämistä.

Uudenmaan rajat menivät kiinni myöhään perjantaina. Poliisi on perustanut tiesulkuja maakuntarajoille. Niillä on poliisien lisäksi Puolustusvoimien henkilökuntaa ja varusmiehiä, jotka toimivat poliisin alaisuudessa.

Rajan yli saa kulkea työn, elinkeinon tai luottamustoimen takia sekä painavasta henkilökohtaisesta syystä. Sellaisia voivat olla lapsen tapaamisoikeus tai lähiomaisen kuolema.

Lue lisää: Tältä näytti ensimmäinen arjen aamu­ruuhka eristetyn Uudenmaan rajoilla – ”Liikennettä oli liikaa”, poliisi sanoo

Koronavirus|Helsingin Sanomien seuranta epidemian vaikutuksista Suomessa ja maailmalla

Uudenmaan eristys|Tältä näytti ensimmäinen arjen aamu­ruuhka eristetyn Uudenmaan rajoilla – ”Liikennettä oli liikaa”, poliisi sanoo

Kaupungistuminen|Suomi kaupungistuu vauhdilla, ja se helpottaa epidemioiden leviämistä – yhdellä alueella tautien leviämiselle on erityisen hyvät olosuhteet

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa

Luetuimmat

Uusimmat