”Nyt pitäisi pystyä velvoittamaan suomalaisia töihin” – Maa­taloutta uhkaa jättimäinen työ­voimapula, ja se näkyy pian ruoan hinnassa

Suomi kärsii todennäköisesti kesällä hintojen nousuun johtavasta vihannesvajeesta, elleivät maatilat löydä kausityöntekijöitä Suomesta. Uhkana on, että moni maatalousyritys lopettaa koronaviruskriisin takia pysyvästi.

Suomen suurimmalle puutarhaviljelijälle Puutarha Tahvoset Oy:lle Pohjankuruun piti tulla ensi viikolla 20–30 ulkomaalaisia, heillä oli työ- ja oleskeluluvat valmiina ja lentoliput ostettuna. Tuskin pääsevät arvioi toimitusjohtaja Tomi Tahvonen mansikkaviljelmien keskellä. Tahvosen mielestä myös suomalaisia pitäisi velvoittaa kausitöihin.

1.4.2020 10:15 | Päivitetty 1.4.2020 13:13

Suomen maatiloilla ja puutarha-alan yrityksissä eletään juuri nyt pelonsekaisissa tunnelmissa. Istutustyöt pitäisi etenkin Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa aloittaa jo huhtikuussa, mutta alaa uhkaa suuri työvoimapula.

Koronaviruskriisi estää käytännössä kaikkien ulkomaisten kausityöntekijöiden pääsyn Suomeen. Nyt alalla jännitetäänkin, miten yli 16 000 ulkomaalaisen kausityöntekijän työpanos saadaan korvattua tulevalla satokaudella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat