Maksalaatikko­jäätelöä, olut­anarkiaa ja kymmenen päivän kesäloma – korona-aika ei estänyt aprillipiloja, Pieksämäen vitsi oli osalle liikaa - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Aprillipilat

Maksalaatikko­jäätelöä, olut­anarkiaa ja kymmenen päivän kesäloma – korona-aika ei estänyt aprillipiloja, Pieksämäen vitsi oli osalle liikaa

Myös etäkoulua käyvät koululaiset olivat tänä vuonna suosittuja jekutuksen kohteita.

”Yhteistyömme on vihdoin julkista. Kesän maistuvin jäätelöuutuus on Pingviini Tuhti Maksalaatikko&Rusina.” Näin kirjoitettiin Saarioisten Facebookissa julkaisemassa aprillipilassa.

Julkaistu: 1.4. 16:36

Huhtikuun 1. päivän aprillipilat toivat piristystä monien suomalaisten päivään arjessa, jota tänä keväänä eletään koronaviruksen varjossa.

Koulujen sulku tarjosi monissa koululaisperheissä herkullisen mahdollisuuden lasten pikaherätykseen aprillipäivän aamuna. Osa vanhemmista sai koululaisensa tehokkaasti hereille shokkiuutisella: kertomalla saaneensa Wilma-viestin, jonka mukaan lasten on lähdettävä tänään kouluun.

Wilma-viestijärjestelmä on ollut etäkoulun aikana tärkeässä roolissa ja ahkerassa käytössä koulun ja kodin tietojen vaihtajana.

Aprillipäivän aamuna itse Wilma-sovelluskin yllätti etäkoululaiset. Se ilmoitti, että sovellus on poistettu sovelluskaupasta, ja sitä ei voi enää käyttää. Ilmoituksessa ollutta linkkiä painamalla puhelimeen pingahti kuitenkin nauruhymiöllä varustettu uusi ilmoitus: ”Aprillia! Läksyt pitää tehdä sittenkin.”

Pieksämäellä kaupunkikin hassutteli koululaisten kustannuksella. Kaupunki julkaisi Facebook-sivuillaan uutisen, jonka mukaan opetuslautakunta oli päättänyt etäkokouksessaan, että koronavirustilanteen vuoksi pieksämäkeläisten koululaisten kesälomaa supistetaan. Päivityksen mukaan lukuvuosi jatkuu heinäkuun loppuun saakka, ja koulutyöt aloitetaan uudelleen 10. elokuuta.

Päivityksessä kehotettiin vanhempia valmistautumaan olemaan lastensa koulunkäynnin tukena myös kesällä.

Päivitys ei naurattanut kaikkia, sillä osa kommentoijista moitti kaupungin tilannetajua. Kaupunki poisti pian viestin pahoittelujen kera.

”Viesti oli aprillipäivän kevennyt ja siinä osittain onnistuimme. Tarkoitus ei ollut pahoittaa kenenkään mieltä. Pahoittelemme aiheutuneesta mielipahasta. Pidetään pilke silmäkulmassa myös vaikeina aikoina”, kaupungin FB-sivuilla kirjoitettiin.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Pieksämäen lehti.

Tampereella levisi aprilliuutinen, jonka mukaan Tampere ei saa vain ratikkaa, vaan myös paloratikan.

”Pirkanmaan pelastuslaitos on hankkinut käyttöönsä oman ratikan, paloratikan”, Pirkanmaan pelastuslaitos kertoi FB-päivityksessään.

”Pirkanmaan pelastuslaitos on hankkinut käyttöönsä oman raitiovaunun, paloratikan. Asia mahdollistui lopullisesti, kun Pirkanmaan pelastuslaitos solmi yhteistyösopimuksen Tampereen ratikan kanssa ratikkakiskojen käytöstä ja kaupunginvaltuuston pikapäätöksen ansiosta saatiin pistoraide Keskuspaloasemalle.” Näin kirjoitettiin Pirkanmaan pelastuslaitoksen Facebookissa julkaisemassa aprillipilassa.

Pelastuslaitos kertoi, että kaupunginvaltuusto on tehnyt pikapäätöksen, jonka mukaan Tampereella tehdään pistoraide keskuspaloasemalle. Kaupungin ratalinjastoon lisätään myös puolenvaihtopaikkoja, jotta paloratikka pääsee tarvittaessa ohittelemaan muita ratikoita.

Pelastuslaitos kertoi, että paloratikkaa PI 1014 käytetään tulipalotehtäviin aivan kuten kumipyörällä kulkevia paloautojakin. Paloratikkaan mahtuu iso vesisäiliö ja jopa sata palomiestä.

Monet ruokatalot lähtivät mukaan aprillipilailuun. Valio kertoi tuovansa pakastealtaisiin yllättävän uutuusjäätelön: juustoisen ”Ovela Oltermanni”-jäätelön.

Myös ruokatalo Saarioinen kertoi tuovansa markkinoille jäätelön, jonka se mainosti olevan kesän maistuvin: ”Tuhti Maksalaatikko&Rusina”. Yrityksen FB-sivulla on kuva jäätelöpaketista, jonka väri on suklaisen – siis maksalaatikkoisen – ruskea.

Ruokatalo HK:n puolestaan muisti aprillipäivän FB-päivityksessään uusavuttomia. HK uutisoi tuovansa markkinoille grillimakkaran, johon on merkitty valmiiksi viiltojen kohdat.

HK:n mukaan grillaajat kysyvät ruokatalolta usein viiltojen oikeaa kohtaa. Nyt HK kertoo valmistavansa erän makkaroita, joihin on merkitty valmiiksi viiltoviivat. Yritys julkaisi myös opetusvideon, jossa kokki näyttää kädestä pitäen, kuinka veitsellä leikataan viillot katkoviivoja pitkin. Ja nostaa makkarat grilliin.

Tornion Panimo otti aprillijutullaan kantaa pienpanimoiden ahdinkoon koronavirusrajoitusten aikaan.

Tornion Panimo kertoi ryhtyvänsä kansalaistottelemattomaksi ja avaavansa aprillipäivän aamuna verkkokauppaansa alkoholijuomien kotiinkuljetusmahdollisuuden. Kuluttajia suositeltiin toimimaan nopeasti, sillä viranomaiset kuitenkin lopettavat toiminnan heti sen huomattuaan.

Pienpanimo-oluiden ystävien pettymykseksi Tornion Panimo kuitenkin kertoi uutisen olevan aprillipila: ”Aprillia aprillia, syö silliä ja juo bulkkikaljaa päälle!”

Ruuantuotanto|”Nyt pitäisi pystyä velvoittamaan suomalaisia töihin” – Maa­taloutta uhkaa jättimäinen työ­voimapula, ja se näkyy pian ruoan hinnassa

Koronavirus|Helsingin Sanomien seuranta epidemian vaikutuksista Suomessa ja maailmalla

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa

Luetuimmat

Uusimmat