Mistä tietää, onko sairastanut lievän tai oireettoman covid-19-taudin? Vasta-ainetestiin voi päästä Suomessa pääsiäisen jälkeen - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Vasta-aineet

Mistä tietää, onko sairastanut lievän tai oireettoman covid-19-taudin? Vasta-ainetestiin voi päästä Suomessa pääsiäisen jälkeen

Yksityisten lääkärikeskusten testeihin pääsee lähetteellä. Testaamisella ei ole kiire, sillä vasta-aineet näkyvät veressä vähintään kuukausia.

Varsinainen koronavirustesti (kuvassa) tehdään laboratoriossa hengitystie-eritenäytteestä. Suomessa pääsiäisen jälkeen alkavilla vasta-ainetesteillä pystytään löytämään nekin henkilöt, jotka ovat selvinneet tartunnasta oireetta. Kuva: Matteo Nardone / ZUMA

Julkaistu: 3.4. 18:42

Lääkäriasemat aikovat käynnistää koronaviruksen vasta-ainetestit huhtikuussa. Terveystalo ja Lääkärikeskus Aava ovat ilmoittaneet, että vasta-ainetestejä tehdään heti pääsiäisen jälkeen. Myös Mehiläinen aikoo käynnistää vasta-ainetestit.

Kuka tahansa voi päästä testiin lääkärin lähetteellä. Testi maksaa arviolta 50–100 euroa.

Vasta-ainetestillä pystyy selvittämään sen, onko henkilö sairastanut jo koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin. Tieto on tärkeää, sillä sen avulla voidaan selvittää, onko turvallinen töihin paluu mahdollista.

Hyvälaatuinen vasta-ainetesti antaa luotettavan vastauksen 98–99 prosentin varmuudella.

Tavoitteena on, että taudin sairastaneet ja sen myötä vastustuskyvyn saaneet lääkärit ja hoitajat voisivat hoitaa turvallisesti potilaita.

Verinäytteestä otettavalla testillä pystytään löytämään nekin henkilöt, jotka ovat selvinneet tartunnasta oireetta.

Vasta-ainetesti tunnistaa ihmisen elimistössä syntyneet vasta-aineet. Niitä syntyy, kun elimistön puolustusjärjestelmä pyrkii taistelemaan virusta vastaan.

”Tieto vasta-aineista on tärkeä, kun mietimme seuraavia toimia epidemian hillitsemiseksi. On tärkeää muistaa, että luotettavatkin vasta-ainetestit antavat tuloksen vasta hieman alle kahden viikon kuluttua virustartunnasta, joten liian aikaisin testattavaksi ei kannata mennä”, Lääkärikeskus Aavan infektiolääkäri Terhi Heinäsmäki kertoo.

Hän kertoo, että vasta-aineet näkyvät veressä vähintään kuukausia. Vasta-ainetestiin ei kannata siis rynniä heti pääsiäisen jälkeen.

”Osa vasta-aineista on kuin veressä näkyviä arpia tulehduksesta. Joskus arvet näkyvät vuosia, joskus ikuisesti. En usko, että koronaviruksen kohdalla kukaan vielä tietää, miten pitkään vasta-aineet näkyvät”, Heinäsmäki sanoo.

Sairastuneille syntyy immuniteetti, jonka pituudesta ei ole täyttä varmuutta.

Helsingin yliopiston professori Seppo Meri arvioi HS:n jutussa, että koronavirussuoja voi olla pitkäkestoinenkin, ellei virus muunnu paljon samaan tapaan kuten influenssavirukset, joiden pintarakenteet vaihtelevat paljon.

Vasta-ainetesti on kevyempi toteuttaa kuin varsinainen koronavirustesti. Vasta-aineet analysoidaan verestä kemiallisessa prosessilla, ja testaus voidaan automatisoida. Varsinainen koronavirustesti eli geenimonistustesti tehdään laboratoriossa hengitystie-eritenäytteestä.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL aikoo käynnistää koronaviruksen vasta-ainetutkimuksen, jonka aikana selvitetään koronaviruksen leviämistä väestössä.

THL aikoo testata vasta-aineita noin tuhannelta suomalaiselta. Tutkimuksen tarkoituksena on kerätä lisätietoja epidemian etenemisestä, jotta Suomessa voidaan arvioida myöhempiä mahdollisuuksia purkaa rajoituksia.

Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) aikoo ottaa vasta-ainetestit käyttöön huhtikuun aikana. Niitä voidaan tehdä Huslabissa vuorokaudessa satoja, ja niitä on tarkoitus tehdä alkuun ainakin terveydenhuollon henkilökunnalle.

Varsinaisen koronavirustestin kriteereitä on jonkin verran lievennetty. Nyt testiin pääsevät lääkärin arvion perusteella myös alle 70-vuotiaat, joilla on ollut akuutin hengitysinfektion oireita.

Oireettomat ja lieväoireiset eivät jatkossakaan pääse testiin. Näytteitä otetaan ensisijaisesti potilailta, joilla on vakavia hengitystieinfektion oireita sekä terveyden- ja sosiaalihuollon henkilökunnalta.

Hus ilmoitti maanantaina lisänneensä merkittävästi koronavirustestauksen kapasiteettia.

Katso alta Husin kriteerit koronavirustestille.

Lääketiede|Suomalaiset tutkijat kehittivät vasta-aine­testin, joka paljastaa, kuka on jo sairastanut korona­viruksen

Immuniteetti|Vastustus­kykyä syntyy myös uutta korona­virusta vastaan, mutta tutkijat eivät vielä tiedä, kuinka pitkäksi aikaa

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa

Luetuimmat

Uusimmat