Suomi kielsi somali­mieheltä työperäisen oleskelu­luvan – nyt ihmisoikeus­tuomioistuin selvittää, syrjikö Suomi miestä - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Ihmisoikeudet

Suomi kielsi somali­mieheltä työperäisen oleskelu­luvan – nyt ihmisoikeus­tuomioistuin selvittää, syrjikö Suomi miestä

Mies joutui irtisanoutumaan vakituisesta työstään, kun Maahanmuuttovirasto ei hyväksynyt hänen passiaan henkilötodistukseksi.

Ihmisoikeustuomioistuin selvittää, syrjittiinkö somalialaista miestä työperäistä oleskelulupaa koskevassa asiassa.

Julkaistu: 5.4. 2:00, Päivitetty 5.4. 6:46

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) selvittää, syrjikö Suomi somalialaista miestä, kun hänelle ei myönnetty työperusteista oleskelulupaa. Mies joutui sen takia sanoutumaan irti vakituisesta työstään.

Mies oli joutunut erikoiseen kierteeseen.

Maahanmuuttovirasto ei myöntänyt hänelle oleskelulupaa, koska se ei hyväksynyt hänen somalialaista passiaan henkilötodistukseksi. Muukalaispassia hänelle taas ei suostuttu myöntämään, koska hänellä ei ollut työperäistä oleskelulupaa.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun lausunnon mukaan vaikutti siltä, että miestä oli syrjitty epäsuorasti. Valtuutettu arvioi, että somalitaustaiset ihmiset näyttävät olevan epäedullisessa asemassa työperäisiä oleskelulupia myönnettäessä.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun lausunnosta huolimatta mies hävisi oikeusjutun hallinto-oikeudessa. Korkein hallinto-oikeus ei ottanut juttua käsittelyynsä.

Mies valitti asiasta EIT:een. Hän vetosi artiklaan, joka kieltää syrjinnän muun muassa rodun, ihonvärin tai kansallisen alkuperän perusteella. Lisäksi hän viittasi artiklaan, jossa turvataan jokaisen yksityiselämän suoja.

Mies toteaa valituksessaan, että hänet oli asetettu huonompaan asemaan kuin muut ulkomaalaiset.

Somalialaiset eivät milloinkaan voi saada työperusteista oleskelulupaa, koska heidän passejaan ei hyväksytä henkilötodistuksiksi, mies totesi. Toisaalta heille ei myöskään myönnetä muukalaispasseja työperäisen oleskeluluvan puuttumisen takia.

EIT on nyt pyytänyt Suomen hallitukselta selvitystä siitä, onko Maahanmuuttoviraston käytäntö syrjivää ja onko miestä syrjitty sopimuksen vastaisesti.

Selvityspyyntö tarkoittaa, että valitus on jo ylittänyt merkittävän kynnyksen. Yli 90 prosenttia valituksista karsitaan ilman, että niistä edes pyydetään hallitukselta lausuntoa.

Suomesta palautettu irakilaismies surmattiin Bagdadissa – Suomi rikkoi ihmisoikeus­sopimusta, linjasi EIT

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa

Luetuimmat

Uusimmat