Saimaannorppa synnytti poikasen poikkeusoloissa – tältä näyttää keinopesään syntynyt kuutti - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Luonto

Saimaannorppa synnytti poikasen poikkeusoloissa – tältä näyttää keinopesään syntynyt kuutti

Tänä vuonna tutkijat veivät Haukivedelle 12 keinopesää. Yhdeksän pesää löysi asukkaita, ja yhteen syntyi kuutti.

Saimaannorpan kuuttien kuolleisuus on ollut leudon talven takia korkea. Iloon antavat kuitenkin aihetta edistysaskeleet tutkimuksessa, jossa testataan norpan suojaksi rakennettuja keinopesiä. Valtaosa Itä-Suomen yliopiston asentamista pesistä oli tänä vuonna käytössä ja yhteen syntyi myös poikanen.

Julkaistu: 6.4. 14:36

Keinopesään syntynyt saimaannorpan kuutti voi hyvin Saimaan Haukivedellä, kertoo Itä-Suomen yliopiston norppatutkija, dosentti Mervi Kunnasranta WWF:n tiedotteessa.

”Kuutti näyttää selvinneen ainakin toistaiseksi hengissä ja on jo hyvän kokoinen”, Kunnasranta iloitsee.

Tänä vuonna tutkijat veivät Haukivedelle 12 keinopesää. Niistä kahdeksan oli ponttoneilla varustettuja ja neljä jään päälle asetettavia suojia. Tulokset olivat hyviä: yhdeksän pesää löysi asukkaita, ja yhteen syntyi kuutti.

Kun lunta on riittävästi, saimaannorppa synnyttää poikasensa rantakinokseen kaivamaansa pesään. Tänä vuonna talvi oli historiallisen leuto eikä Saimaalle kinostunut riittävästi lunta pesätarpeiksi.

Ilmastonmuutoksen aiheuttaman uhkan takia norppatutkijat selvittävät, hyväksyvätkö saimaannorpat ihmisen tekemiä synnytyspesiä.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa