Suomalaiset juovat nyt tasan 10 litraa sataprosenttista alkoholia vuodessa – viinanjuonti vähenee, mutta Suomessa on kaksi aluetta, joissa myynti kasvaa - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Alkoholi

Suomalaiset juovat nyt tasan 10 litraa sataprosenttista alkoholia vuodessa – viinanjuonti vähenee, mutta Suomessa on kaksi aluetta, joissa myynti kasvaa

Alkoholista aiheutuvat haitat eivät hupene kulutuksen tavoin. Esimerkiksi terveydenhuoltoa kuormittavat alkoholin käyttöön liittyvät käynnit ja sairaalahoitojaksot eivät ole THL:n mukaan vähentyneet.

Alkoholin kokonaiskulutus väheni viime vuonna. Kuva Arkadian Alkosta Helsingistä maaliskuun lopulta. Kuva: Vesa Moilanen

Julkaistu: 7.4. 10:49

Suomalaisten alkoholin kulutus laski jälleen vuonna 2019. Kulutus on ollut laskusuuntaista jo yli kymmenen vuotta, ja viime vuonna se laski edellisvuodesta lähes 4 prosenttia.

Alkoholista aiheutuvat haitat sen sijaan eivät hupene kulutuksen tavoin. Esimerkiksi terveydenhuoltoa kuormittavat alkoholin käyttöön liittyvät käynnit ja sairaalahoitojaksot eivät ole Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan vähentyneet.

Vuonna 2019 alkoholinkulutus oli jokaista 15 vuotta täyttänyttä suomalaista kohti tasan 10 litraa sataprosenttista alkoholia. Alaikäisten alkoholinkulutus on vähentynyt voimakkaasti jo 2000-luvun alusta lähtien.

Alkoholin riskikäyttö on edelleen yleistä. THL:n juomatapatutkimuksen mukaan yli puoli miljoonaa suomalaista käyttää alkoholia niin roimasti, että heillä on kohonnut pitkäaikaisten terveyshaittojen riski.

Alkoholikuolemien määrä kääntyi pitkästä aikaa nousuun vuonna 2018. Selitys löytyi ainakin osittain alkoholilain uudistuksesta, joka vaikutti THL:n johtavan asiantuntijan Thomas Karlssonin mukaan haitallisesti juuri eniten alkoholia käyttävään ryhmään.

”Vaikka trendi on laskeva, niin vuonna 2018 kulutuksessa tapahtui 0,4 prosentin kasvu. Silloin alkoholikuolemia tapahtui noin 130 enemmän kuin vuonna 2017.”

Alkoholia juodaan tyypillisimmin kotiympäristöissä. Lähes neljä viidestä juomiskerrasta tapahtuu kotona.

Myös alkoholin myynti väheni viime vuonna kaikkialla muualla paitsi Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

Suomessa myytiin vuonna 2019 noin 8,2 litraa sataprosenttista alkoholia jokaista 15 vuotta täyttänyttä kohti. Matkustajatuonti oli noin 1,8 litraa sataprosenttista alkoholia per suomalainen.

Keskiolut on edelleen kaikkein suosituin alkoholijuoma, vaikka sen kulutus on ollut laskussa pitkään. Keskioluen rinnalle kiilaavat vahva olut (yli 4,7 prosenttia alkoholia), lonkerot ja vahvat siiderit, joiden kulutuksen kasvu jatkuu. Tilaviini- ja sahtimyymälöiden määrä kolminkertaistui vuonna 2019. Tämä johtuu varsinkin pienpanimojen määrän kasvusta.

Koronaviruksesta johtuvat poikkeusolot kääntävät alkoholinkulutuksen tänä vuonna yhä jyrkempään laskuun, uskoo Thomas Karlsson.

”Vaikka alkoholin myynti hetkellisesti lisääntyy, samaan aikaan alkoholijuomien matkustajatuonti on kokonaan pysähdyksissä. Sen osuus kokonaiskulutuksesta on ollut 15 prosentin luokkaa. Ja kun ravintolatkin ovat kiinni, se vie kokonaiskulutuksesta noin 10 prosentin osuuden. Tarjonnan vähenemistä ei kasvanutkaan kauppojen myynti riitä paikkaamaan.”

Vaikka hän ennustaa kokonaiskulutukseen laskua, ongelmat tulevat kärjistymään siellä, missä niitä jo onkin.

”Joissakin perheissä lisääntyneet alkoholivarastot ja poikkeusajan olosuhteet voivat olla riskitekijä. Ongelmat kärjistyvät siellä, missä niitä on jo ollutkin.”

Ravintolat|Suomi on juuri nyt täynnä läppärin tai puhelimen edessä etäkippisteleviä – asiantuntijat kertovat, miksi juomme koronakriisin aikaan ruudun edessä

Terveys|Suomalaisilla on nyt valtava määrä alkoholia kodeissaan, ja se on tikittävä aikapommi, sanoo A-klinikan Kaarlo Simojoki – ”Kulissit romahtavat monissa perheissä”

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa

Luetuimmat

Uusimmat