Kaikki paloittelumurhasta tuomitun Markus Pöngän petos­rikos­syytteet kaatuivat - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Oikeudenkäynti

Kaikki paloittelumurhasta tuomitun Markus Pöngän petos­rikos­syytteet kaatuivat

Käräjäoikeuden mukaan ei ollut riittävää varmuutta siitä, että juuri Pönkä olisi huiputtanut Amex-korteilla satojatuhansia.

Julkaistu: 9.4. 18:03

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi torstaina kaikki Tallinnan paloittelumurhaajana tunnetun Markus Pöngän petosrikossyytteet, jotka koskivat muun muassa luottokorttien hankkimista eri ihmisten nimiin ja pikavippien ottamista. Pöngälle vaadittiin ehdotonta vankeusrangaistusta kahdesta törkeästä petoksesta, kahdesta törkeästä veropetoksesta, 16 rekisterimerkintärikoksesta ja 16 väärennyksestä.

Syytteiden mukaan Pönkä oli haalinut muassa useita American Express -luottokortteja ulkomailla asuvien tai ulkomaalaisten ihmisten nimiin. Kortit ovat syyttäjän mukaan tulleet Pöngän käyttöön.

Käräjäoikeus katsoi toisin. Oikeus piti mahdollisena ja todennäköisenä Pöngän esittämää kertomusta, jonka mukaan joku muu kuin Pönkä oli hankkinut Amex-kortteja muiden nimiin ja ottanut pikavippejä. Pöngän syyllisyydestä jäi oikeuden mukaan varteenotettava epäily.

Kyse ei ollut pienistä summista. Syyttäjän mukaan maksukorteilla tehtiin hankintoja yhteensä noin 228 000 euron edestä ja pikavipeillä saatiin noin 545 000 euroa.

Oikeus piti kyllä Pöngän syyllisyyttä ”sangen vahvasti tukevana” esimerkiksi sitä, että Pöngän asunnoista takavarikoiduista tietokoneista löydettiin useita tiedostoja koskien niitä ihmisiä, joiden nimissä on haettu Amex-kortteja. Tiedostoista ilmeni myös myönnettyjen Amex-korttien numeroita, käyttäjätunnuksia ja salasanoja ja korteilla tehtyjä hankintoja.

Tukholman-asunnolta otetuista valokuvista ilmeni, että Pönkä oli pyrkinyt tuhoamaan aineistoa ennen kiinniottoa vuonna 2017. Koneella ollut aineisto ei kuitenkaan riittänyt, eikä pitäviä todisteita korttien käytöstä ollut.

Pönkä tunnetaan erityisesti siitä, että hänet on tuomittu Virossa 12 vuoden vankeuteen liikekumppaninsa paloittelumurhasta. Tuolloin 23-vuotias Pönkä surmasi ja paloitteli 21-vuotiaan suomalaismiehen Tallinnassa joulukuussa 2005.

Pönkä on myös pakoillut poliisia useaan otteeseen. Esimerkiksi kesällä 2011 hän pakeni vankikuljetuksesta matkalla oikeustieteellisen tiedekunnan pääsykokeisiin Helsingissä.

Tallinnan paloittelumurhasta tuomittua Markus Pönkää syytetään törkeistä petoksista – syyttäjä vaatii vankeusrangaistusta

Poliisi ratsasi rankoista rikoksista tuomitun Markus Pöngän, oikeuden mukaan ratsia oli ihmisoikeusloukkaus

Paloittelumurhasta tunnettu Markus Pönkä aiheutti petoskumppaniensa kanssa yli 100 000 euron vahingot – oikeus lievensi tuomiota

Helsingin käräjäoikeus ei vanginnut paloittelumurhasta tuomittua Markus Pönkää

Paloittelumurhaaja Markus Pönkä otettiin kiinni Tukholmassa kolmen tunnin piirityksen jälkeen – luovutusaikataulusta Suomeen ei vielä tietoa

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa

Luetuimmat

Uusimmat