THL:n pääjohtaja suosittelee kankaisen kasvomaskin käyttöä myös Suomessa – Näin teet sellaisen itse ja käytät sitä turvallisesti - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Suojautuminen

THL:n pääjohtaja suosittelee kankaisen kasvomaskin käyttöä myös Suomessa – Näin teet sellaisen itse ja käytät sitä turvallisesti

Itse tehtävä kangasmaski syntyy vanhasta trikoopaidasta ja lakanakankaasta.

Marttaliitto, Tekstiiliopettajaliitto ja Naisten valmiusliitto ovat koostaneet ohjeet, joilla kankainen kasvomaski syntyy kotoa löytyvistä tarvikkeista.

Julkaistu: 14.4. 20:43

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta suosittelee kankaisten kasvomaskien käyttöä Suomessakin.

”Suosittelen, että kangasmaskia käytetään muiden suojaamiseksi mahdolliselta tartunnalta. Jos haluamme olla vastuullisia aikuisia ihmisiä, voimme tällä toimenpiteellä hidastaa leviämistä”, Tervahauta sanoi HS:lle tiistaina.

Lue lisää: THL:n pääjohtaja suosittelee kangasmaskien käyttöä julkisilla paikoilla

Tervahaudan mukaan suositus koskee vain kangasmaskeja. Varsinaiset hengityssuojaimet ja kirurgiset suu-nenäsuojat tulisi yhä varata sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnan käyttöön.

Tässä jutussa kerromme, miten kankainen kasvomaski tehdään ja miten maskia käytetään.

Miten maski tehdään?

Marttaliitto, Tekstiiliopettajaliitto ja Naisten valmiusliitto ovat julkaisseet ohjeet kahden erilaisen kangassuojan tekemiseen. Alla niistä toinen.

Tarvikkeet:

  • Kasvo-osaan 25 cm x 50 cm palan puuvillaista lakanakangasta

  • Nauhoihin 10 cm x 30 cm trikookangasta (esimerkiksi vanha t-paita)

1. Leikkaa trikookankaasta silmukkaketjun suuntaisesti 4 kpl 2 cm leveää kaistaletta, joiden pituus on 30 cm. Leikkaa pois päärmeet ja käännökset.

2. Venytä kaistaleita, jolloin ne venyvät ja rullautuvat. Näin reunoja ei tarvitse ommella.

3. Leikkaa lakanakankaasta 2 suorakulmiota. Saumanvarat sisältyvät mittoihin. Mitat riippuvat käyttäjästä:

  • Lapset: 20 cm x 17 cm

  • Naiset: 24 cm x 19 cm

  • Miehet: 26 cm x 21 cm

Trikookangas leikataan osiin.

4. Aseta kappaleet oikeat puolet vastakkain. Neulaa kiinnitysnauhat paikalleen kappaleiden väliin lyhyille sivuille 1 cm päähän kulmasta. Aseta kaikki nauhat tulevan kääntöaukon kohdalle toiselle pitkälle sivulle.

Nauhojen asettelu.

Aseta kappaleet oikeat puolet vastakkain.

5. Ompele suoraompeleella 1 cm päästä reunasta. Aloita pitkän sivun keskeltä läheltä nauhoja ja ompele kappaleen ympäri. Muista jättää kääntöaukko. Päättele ommel alussa ja lopussa peruuttamalla. Leikkaa kulmat varovasti pois 2 mm päästä ompeleesta. Käännä työ ja silitä.

Kulmien

6. Laskosta maskin lyhyet reunat kolmelle laskokselle niin, että työn korkeus puolittuu. Taita laskokset samaan suuntaan. Kiinnitä nuppineuloin ja silitä. Ompele vielä suoralla ompeleella maskin ympäri lähellä reunaa. Näin laskokset kiinnittyvät paikalleen ja kääntöaukko sulkeutuu.

Maskin laskostaminen.

7. Valmis maski näyttää tältä. Varmista, että se peittää sekä kantajan suun että nenän.

Valmis kangasmaski.

Ohjeen ovat tehneet Minna Hankala-Vuorinen, Iina Ruuskanen, Marjo Malinen ja Anu Vartiainen Tekstiiliopettajaliitosta. Kuvat: Marjo Malinen

Suojaako kangasmaski minua koronavirukselta?

Nykytiedon mukaan maski ei suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta.

Maski voi kuitenkin vähentää käyttäjän hengitystie-eritteiden leviämistä ympäristöön. Kankaista kasvomaskia tai kirurgista suojainta esimerkiksi kaupassa tai julkisissa liikennevälineissä käyttävä saattaa vähentää riskiä, että itse levittää virusta ympärilleen oireettomana.

Tämä on tärkeää, sillä oireettomien tartuttajien rooli viruksen leviämisessä voi olla aiemmin luultua suurempi.

Myös maskia käyttävän täytyy noudattaa muita hygieniasuosituksia koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Näitä ovat 1–2 metrin turvaväli toisiin ihmisiin, huolellinen käsihygienia ja kasvojen alueen koskettelun välttäminen.

Millaista materiaalia voin käyttää?

Työterveyslaitoksen mukaan erilaisia materiaaleja ei ole tutkittu vielä tarpeeksi, jotta niiden suojaavuutta voitaisiin arvioida ja vertailla riittävästi.

Yllä olevassa ohjeessa on käytetty kaksinkertaista lakanakangasta. Se kestää pesua ja on tiivistä, mutta sen läpi voi hengittää.

Myös lakanakankaiden tiiviys vaihtelee. Siksi yleispätevää ohjetta kankaan kerrostukseen on vaikea antaa.

Materiaali ei saa olla niin tiivistä, että hengittäminen sen läpi on vaikeaa. Toisaalta liian harva ja ohut materiaali, kuten ohut huivikangas, ei välttämättä suojaa juurikaan.

Miten käytän maskia?

Pue puhdas maski puhtain käsin.

Älä koske maskia käytön aikana. Älä syö tai juo käytön aikana.

Riisu maski puhtain käsin ottamalla kiinni maskin kiinnitysnauhoista. Älä koske maskin ulkopintaan. Laita maski suoraan pesukoneeseen tai muovipussiin. Pese kädet maskin poistamisen jälkeen.

Pese maski vähintään 90 asteessa. Vaihtoehtoisesti voit keittää sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty pesuainetta.

Varmista, että maski on täysin kuiva ennen seuraavaa käyttöä. Kostunut maski läpäisee mikrobeja kuivaa helpommin.

Lähteet: Työterveyslaitos, Marttaliitto, Tekstiiliopettajaliitto, Naisten valmiusliitto

Suojautuminen|THL:n pääjohtaja suosittelee kangasmaskien käyttöä julkisilla paikoilla

Koronavirus|HS:n seuranta epidemian vaikutuksista Suomessa ja maailmalla

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?