Mies näytti poliisipartiolle keskisormea Kuopiossa, poliisi otti miehen kiinni ja vammautti poliisi­asemalla – korkein oikeus alensi poliisien tuomiota - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Oikeudenkäynnit

Mies näytti poliisipartiolle keskisormea Kuopiossa, poliisi otti miehen kiinni ja vammautti poliisi­asemalla – korkein oikeus alensi poliisien tuomiota

Korkeimman oikeuden mukaan miehen kiinniotolle oli perusteet, mutta voimankäytölle poliisiasemalla ei.

Korkein oikeus päätti, ettei vankeuteen tuomittua saa luovuttaa.

Julkaistu: 15.4. 10:38

Korkein oikeus (KKO) on lieventänyt kahdelle kuopiolaispoliisille tuomittuja rangaistuksia tapahtumista, jotka liittyivät keskisormea näyttäneen miehen vammautumiseen.

Vastoin Itä-Suomen hovioikeuden päätöstä KKO katsoi, että poliiseilla oli perusteet miehen kiinniottamiselle.

Sen sijaan vammautumiseen johtaneet tapahtumat poliisiasemalla eivät olleet hyväksyttäviä, joten poliiseille tuli tuomio tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja vammantuottamuksesta.

Tilanne sai alkunsa, kun päihtynyt mies näytti poliisipartiolle keskisormea Kuopion keskustassa Käsityökadulla huhtikuussa 2014. Ylikonstaapeli ja vanhempi konstaapeli ottivat miehen kiinni ja laittoivat poliisiauton kyytiin.

Säilöönottotarkastuksen yhteydessä poliisit tarttuivat miestä käsivarsista ja alkoivat kaataa häntä. Molemmat poliisit kaatuivat hovioikeuden mukaan miehen ylle niin, että miehen jalka jäi toisen poliisin alle.

Miehen lonkkanivel meni tilanteessa sijoiltaan. Lääkärinlausunnon mukaan lonkkanivelen sijoiltaanmeno oli erittäin kivulias.

KKO:n mukaan poliiseilla ei ollut poliisilain mukaista voimankäyttöperustetta miehen kaatamiseen.

He syyllistyivät rikokseen myös siinä, etteivät he järjestäneet miehelle lääkärinapua. Siltä osin kyse oli KKO:n mukaan huolimattomuudesta eikä tahallisesta teosta.

Tilanne poliisilaitoksella tallentui valvontakameraan.

Videotallenne kumosi poliisien väitteet siitä, että mies olisi yrittänyt lyödä poliiseja ennen kuin hänet kaadettiin maahan. Näin ei tallenteen mukaan ollut.

Videolta näkyy, ettei mies pystynyt varaamaan painoa jalkansa päälle kaatamisen jälkeen. Mies joutui viettämään putkassa 11 tuntia ennen hoitoon pääsyä.

Toinen kiista koski sitä, oliko kiinniotolle ylipäänsä ollut lakiin perustuvia syitä.

KKO:n mukaan oli ollut, ja niinpä se hylkäsi poliiseihin kohdistetut syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta ja vapaudenriistosta.

Tältä osin KKO muutti hovioikeuden päätöstä. Hovioikeus oli pitänyt kiinniottoa perusteettomana.

Osapuolten näkemykset tapahtumista poikkesivat huomattavasti toisistaan.

KKO:n suullisessa käsittelyssä toukokuussa 2019 poliisit kertoivat, että mies oli käyttäytynyt aggressiivisesti. Hänet otettiin kiinni mahdollisten häiriöiden estämiseksi.

Poliisipartio seurasi miehen kulkemista ensin autosta.

”Hän hoippui voimakkaasti päihtyneenä, nosti kätensä pystyyn päänsä päälle ja näytti keskisormea”, toinen poliiseista kertoi.

Mies itse kiisti tämän. Hän kertoi olleensa ravintolassa viettämässä iltaa naisystävänsä ja serkkunsa kanssa. He lähtivät sieltä aamuyöllä etsimään taksia, kun kiinniottotilanne tapahtui.

Mies ei omien sanojensa mukaan käyttäytynyt aggressiivisesti. Hän ei muista myöskään näyttäneensä keskisormea.

”Hyvällä fiiliksellä mentiin katua pitkin. Oli hämmentävää, miksi minut otettiin kiinni.”

KKO muistutti, että poliisin on käytettävä aina mahdollisimman lievää keinoa kulloisenkin tilanteen selvittämiseksi. Jos tilanne ei selviä puhuttamalla, poliisi voi poistaa henkilön paikalta. Vasta jos mikään muu ei auta, poliisi voi ottaa henkilön kiinni.

”Korkein oikeus toteaa, että kulloinkin käsillä olevaan tilanteeseen nähden lievä tai tavanomainen metelöinti, toistuvat uhkaavat eleet ja hyökkäävät liikkeet tai muu vastaava järjestyslain viitatussa pykälässä tarkoitettu toiminta ei vielä anna poliisille oikeutta poistaa henkilöä paikalta tai ottaa tätä kiinni.”

KKO piti mahdollisena, että mies oli käyttäytynyt aggressiivisesti poliisipartiota kohtaan ennen kiinniottoa. Lisäksi on mahdollista, että mies oli poliisien kertomalla tavalla hakannut ja potkinut poliisiauton rakenteita kuljetuksen aikana.

Koska uhmakasta käytöstä ei voida riittävällä varmuudella sulkea pois, syyte poliiseja vastaan on hylättävä, KKO totesi.

Ylikonstaapeli sai tuomion myös siitä, että hän oli käyttänyt asiatonta kieltä, kun miehen seurassa olleet ihmiset olivat kyselleet kiinnioton syitä. Ylikonstaapeli sanoi, että ”Näin käy, jos näyttää poliisille keskisormea”.

Ylikonstaapeli kehotti henkilöitä ”painumaan vittuun, mikäli he eivät itsekin halua putkaan”.

Epäasiallisen käytöksen takia ylikonstaapeli sai tuomion virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Koska osa syytteistä kaatui, myös poliiseille tuomitut sakkorangaistukset alenivat huomattavasti. Ylikonstaapeli sai 35 päiväsakkoa, vanhempi konstaapeli 30 päiväsakkoa.

Hovioikeudessa päiväsakkojen lukumäärät olivat 80 ja 60.

Ylikonstaapelille tulee maksettavaa 1 190 euroa ja konstaapelille 840 euroa.

Itä-Suomen poliisilaitos on ilmoittanut päättävänsä KKO:n päätöksen jälkeen, seuraako poliisimiehille tuomiosta muitakin seuraamuksia.

Mahdollisia hallinnollisia seuraamuksia olisivat varoitus, määräaikainen virasta erottaminen ja irtisanominen.

Kuopiolaispoliisit puolustivat oikeudessa voimankäyttöään keskisormea näyttäneeseen miehen: ”Hän aiheutti vammansa itse vastustamalla maahan laittamista”

Poliisit tuomittiin keskisormea näyttäneen miehen pahoinpitelystä – HS:n saama video näyttää tilanteen poliisivankilassa

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa