Koronakriisi voi tuoda piristysruiskeen Suomen matkailuun, jos ulkomaanlomiin käytetyt eurot kuluvat kotimaassa - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Matkailu

Koronakriisi voi tuoda piristysruiskeen Suomen matkailuun, jos ulkomaanlomiin käytetyt eurot kuluvat kotimaassa

Pandemia vähentää matkailuun kulutetun rahan määrää globaalisti. Suomen matkustustase on alijäämäinen, mutta koronavirus voi parantaa tilannetta.

Saariselän Tunturihotellissa yöpyi matkailijoita vielä tammikuun lopussa. Nyt hotellit ovat suljettuina.

Julkaistu: 20.4. 16:37

Koronakriisi on lopettanut ulkomaanmatkailun ja vähentänyt runsaasti myös kotimaassa liikkumista. Tilanteella voi olla kuitenkin yksi hyvä vaikutus Suomen talouslukuihin: se voi lisätä Suomeen jääviä matkailueuroja.

Asiasta kirjoitti matkailu- ja liikennetilastojen yliaktuaari Johannes Kolu Tilastokeskuksen Tieto & Trendit -blogissa.

”Kun matkailuun kulutettu raha vähenee globaalisti, niin alijäämäisten maiden kuten Suomen alijäämä todennäköisesti supistuu”, Kolu kirjoittaa.

Viime vuonna suomalaiset kuluttivat noin viisi miljardia euroa ulkomailla, kun taas ulkomaiset matkailijat toivat Suomeen vain noin kolme miljardia euroa. Suomi siis menetti kaksi miljardia euroa matkailulle.

Myös matkailualan etujärjestön Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan pääekonomisti Ari Peltoniemi uskoo alijäämän supistumiseen. Hän kuitenkin korostaa aikojemme epävarmuutta.

”Mielelläni antaisin eksakteja ennusteita, mutta tilanteet muuttuvat nyt niin nopeasti. Isossa kuvassa pitää paikkansa, että matkustustaseen alijäämä olisi supistumassa”, Peltoniemi sanoo.

Kaikki riippuu siitä, kuinka nopeasti pandemia saadaan kuriin ja rajat aukeavat. Todennäköisesti matkailueurojen kokonaismäärä kuitenkin vähenee, koska matkustus on tällä hetkellä täysin seisahtunut.

Esimerkiksi maaliskuussa kotimaisten matkailijoiden yöpymiset Suomessa vähenivät 46 prosenttia ja ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset 53 prosenttia viime vuodesta.

”Kun tilanne alkaa pikkuhiljaa laimentumaan, niin kotimaan vaihtoehdot voivat olla houkuttelevampia, jos tautiepidemiaa on vielä liikkeellä muualla”, Peltoniemi sanoo.

”Kun ylipäätään päästään liikkumaan maan rajojen sisällä niin kotimaan matkailussa on mahdollisuuksia. Kyllä se jonkinlaisen piristysruiskeen tuo.”

Suomalaisten matkailu on lisääntynyt tasaisesti lähes koko 2000-luvun ajan. Suomalaiset ovat Peltoniemen mukaan EU-tasolla innokkaimpien matkailijakansojen joukossa, mikä selittää myös alijäämää.

”Hyvinvointi ja tulot ovat kasvaneet ja samaan aikaan maailma on avartunut monella tapaa”, Peltoniemi toteaa.

Alijäämä on erityisen mittavaa eurooppalaisiin matkailijoihin verrattuna. Sen sijaan venäläiset ja kiinalaiset ovat kuluttaneet Suomessa moninkertaisesti enemmän rahaa kuin suomalaiset Venäjällä ja Kiinassa.

Viime vuosina on herätty Suomen matkailu- ja luontokohteiden viehätykseen. Kotimaanmatkailu on ollut kasvussa. Vaikuttaako pandemia ja tartuntatautien uhka suomalaisten matkustamiseen pysyvästi?

”Kun pääsemme normaalitilanteeseen, voi silloinkin olla pitkän harkinnan takana matkustaa joihinkin tiettyihin kohteisiin, eli kotimaanmatkailu voi voittaa edelleen. Kun tilanne tasoittuu, asiat pääsevät unohtumaan vuosien varrella”, Peltoniemi sanoo.

Matkailu- ja ravintola-alat ovat ottaneet ison iskun rajoitusten ja poikkeustilanteen aikana. Ravintolat ovat kiinni ja hotellit ovat joutuneet sulkemaan ovensa. Tilastokeskuksen mukaan matkailutoimialoilla työskenteli 142 100 henkeä vuonna 2018.

”Ala on ollut tilanteessa kärsijänä monella tavalla. Kaikki mielellään näkisivät, että kulutus pian lisääntyisi ja saataisiin mahdollisimman moni yritys takaisin harjoittamaan kannattavaa liiketoimintaa”, Peltoniemi sanoo.

Matkailu|Turistien määrä Suomessa romahti maaliskuussa

Majoitus|Helsinkiin pitäisi valmistua tuhansia hotellihuoneita lähivuosina, mutta asuuko niissä kukaan? ”Ei taida enää pian olla kovin paljon hotellibuumia”

Matkailu|Suomalaiset hylkäävät kauko­lomia koronakriisin takia – kesällä kotimaisia matka­kohteita odottavat suuret ruuhkat

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa

Luetuimmat

Uusimmat