Elixia avaa maaliskuussa suljetut kunto­salinsa Suomessa perjantaina - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Rajoitukset

Elixia avaa maaliskuussa suljetut kunto­salinsa Suomessa perjantaina

Avaamisen taustalla on sosiaali- ja terveysministeriön arvio siitä, että epidemia on hidastunut Suomessa.

Elixian Tapiolan toimipiste suljettuna 12. maaliskuuta.

Julkaistu: 21.4. 18:31

Kuntosaliketju Elixia kertoi tiistaina, että se avaa kuntosalinsa Suomessa.

Kuntokeskuksien ovet avataan 24. huhtikuuta. Suomen Elixian maajohtaja Jussi Raita kertoo HS:lle, että avaamisen taustalla on sosiaali- ja terveysministeriön arvio siitä, että epidemia on hidastunut Suomessa.

Elixia sulki etulinjassa salinsa 12. maaliskuuta perustellen sitä jäsenten turvallisuudella. Miksi linja muuttui nyt?

”Suomen hallituksen ohjeistuksia on tulkittu eri tavoin kuntokeskuksissa Suomessa ja monet toimijat ovat pysyneet auki koko ajan. Sosiaali- ja terveysministeriö on todennut epidemian hidastuneen ja Uudenmaan sulku purettiin myös”, Raita sanoo.

Raita arvioi, että tilanteessa, jossa Elixian tiloissa kuntoilleella asiakkaalla todettaisiin koronavirustartunta, kuntokeskusta ei suljettaisi uudelleen vaan tässäkin luotettaisiin viranomaisten määräyksiin.

”Noudatamme keskuksilla tarkkoja siivousrutiineita ja pyrimme varmistamaan riittävän turvaetäisyyden sekä muistutamme hyvästä hygieniasta. Mikäli viranomaiset määräävät kuntosalien sulkemisesta, niin noudatamme tätä annettua määräystä”, Raita sanoo.

Elixian mukaan kuntokeskuksien avaamiseen liittyy erityisjärjestelyitä.

Monia tunteja on peruttu, lastenhoito pidetään suljettuna ja ryhmäliikuntatuntien osallistujamäärä on rajattu yhdeksään asiakkaaseen ohjaajan lisäksi.

Muun muassa saunaosastot ovat toistaiseksi poissa käytöstä. Keskuksissa ei myöskään tarjoilla arkiaamiaista. Joitakin treenivälineitä, kuten esimerkiksi venyttelymatot, on myös poistettu käytöstä.

Kuntosaliketjuista vain kaksi suurinta, kansainvälinen Elixia ja Forever ovat sulkeneet ovensa koronakriisin aikana kokonaan kaikkien lähiliikuntapalveluiden osalta.

Raidan mukaan tuntien ohjaajiin tilanne vaikuttaa niin, että he voivat anoa palkatonta vapaata, mikäli eivät halua ohjata tunteja.

”Ohjaajat ovat halutessaan voineet anoa palkatonta vapaata. Keskustelut käydään tapauskohtaisesti jokaisen työntekijän lähiesimiehen kanssa ja pyrimme kaikissa tilanteissa joustavuuteen”, Raita sanoo.

Tällä hetkellä tiedeyhteisöllä ei ole vielä yhtenäistä tutkimustietoa siitä, miten koronavirus leviää ilmateitse. Jotkin tutkimukset kuitenkin viittaavat siihen, että virus voisi levitä ilmastoidussa sisätilassa, varsinkin jos turvavälit ovat riittämättömät.

Raita arvioi, että heti jos viranomaisten arvio kuntosalien turvallisuudesta ja ilmastoiduista sisätiloista muuttuu, myös Elixia seuraa ohjeistuksia.

”Aiheesta on paljon tutkimuksia, mutta selkeää yhtenäistä tietoa ei ole, eivätkä viranomaiset ole kieltäneet kuntosalien aukioloa. Mikäli viranomaiset määräävät kuntosalien sulkemisesta niin noudatamme kieltoa”, Raita sanoo.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa