Suomessa koronavirukseen kuolleita tiedossa 318, sairaalassa nyt 68 – HS kertoo nyt myös tartuntojen määrän suhteessa väkilukuun eri maissa - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Tartuntatilanne maanantaina

Suomessa koronavirukseen kuolleita tiedossa 318, sairaalassa nyt 68 – HS kertoo nyt myös tartuntojen määrän suhteessa väkilukuun eri maissa

HS:n päivittyvät grafiikat kertovat uusimmat tiedot tartunnoista, sairaalahoidossa olevista ja kuolleista niin Suomessa kuin maailmalla.

Julkaistu: 5.5. 12:13, Päivitetty 15:29

Uusimmat tiedot lyhyesti

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan koko Suomessa on todettu maanantaihin mennessä yhteensä 6 885 koronavirustartuntaa. Edelliseen päivään verrattuna lisäystä on 26 tapausta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueella on todettu nyt yhteensä 5 021 tartuntaa. Lisäystä eiliseen on 20 tapausta.

Sairaalahoitoa vaativia potilaita on koko maassa tällä hetkellä yhteensä 68.

Sairaalahoitoa vaativista potilaista 9 on tällä hetkellä tehohoidossa.

Kuolemantapauksia raportoitiin maanantaina yksi lisää. Yhteensä koronaviruksen aiheuttamia kuolemia on Suomessa nyt 318. THL tiedotti lisäksi, että erityisvastuualueista OYS on korjannut aiemmin antamaansa tietoa kuolemantapausten kokonaismäärästä alemmaksi maanantaina.

Tarkempia tietoja Suomen ja maailman tilanteesta löytyy alla olevista, yleensä kerran päivässä päivittyvistä grafiikoista. Suomen osalta tartuntatiedot päivittyvät yleensä puoliltapäivin ja sairaalahoitoa ja kuolemia koskevat tiedot iltapäivällä. Ulkomaita koskevat tartunta- ja kuolematiedot päivittyvät tietokantaan yleensä yön aikana.

Uutuutena voit nyt tarkastella tartuntoja ja kuolemia eri maissa myös suhteessa väkilukuun.

Tiedot saattavat päivittyä tietokantoihin myös takautuvasti, kun uusia testituloksia valmistuu tai virheellisiä raportteja korjataan.

Tartuntatilanne Suomessa

Alla oleva grafiikka kertoo, miltä Suomen tartuntatilanne näyttää tällä hetkellä THL:n tartuntatautirekisterin tietojen mukaan. Tartunnat kirjataan rekisteriin näytteenottopäivälle. Koska näytteiden valmistumisessa ja kirjaamisessa kestää yleensä 2–4 päivää, viimeisimpien päivien luvut tulevat vielä muuttumaan.

Kaikkia koronavirusepäilyjä ei testata, joten varmistettujen tartuntojen määrä ei kuvaa tarkasti sitä, kuinka paljon tartuntoja todella on.

Kunnittain tartuntatilanne näyttää tällä hetkellä tältä. THL ei julkaise tietoja kunnista, joissa tartuntoja ei ole ollenkaan tai tartuntoja on vähemmän kuin viisi.

Ilmaantuvuus-välilehdellä tartunnat on suhteutettu väestön määrään. Luvut kertovat, kuinka monta tapausta kussakin kunnassa olisi, jos jokaisessa kunnassa olisi 100 000 asukasta.

Sairaanhoitopiireittäin tartuntatilanne näyttää Suomessa tältä:

Varmennettujen tartuntojen ikäjakauma näyttää Suomessa THL:n mukaan tällä hetkellä tältä:

Koronavirustestien määrän kehityksen Suomessa THL:n tietojen perusteella näet tästä:

Oirehtivien määrän kehitystä voi tarkastella alla olevasta grafiikasta. Se näyttää niiden Omaolo-palveluun vastanneiden määrän, joita on kehotettu kääntymään terveydenhuollon puoleen mahdollisen koronavirustartunnan takia.

Sairaalahoidossa olevat Suomessa

Alla olevat grafiikat kertovat sairaalahoidossa olevien määrän kehityksessä Suomessa päivittäin ja alueittain. THL tiedottaa uusimmat luvut joka päivä iltapäivällä:

Seuraavan grafiikan avulla voit tarkastella tilannetta Pohjoismaissa. Ilmaantuvuus-välilehdellä sairaalahoito- ja kuolematiedot on suhteutettu väestön määrään. Luvut kertovat, kuinka monta tapausta kussakin maassa on 100 000 asukasta kohti.

Kuolleet Suomessa

THL tiedottaa koronaviruksen aiheuttamista kuolemantapauksista iltapäivisin. Kuolemien osalta tilanne näyttää Suomessa nyt tältä:

Koronviruksen sosiaalisia vaikutuksia

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne näkyy yhä selvästi ihmisten ostokäyttäytymisestä, selviää Nordean keräämistä korttimaksutiedoista. Vuodentakaiseen verrattuna kuluttaminen oli viikolla 20 noin 16 prosenttia vähäisempää edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Toimialakohtaiset erot ovat hyvin suuria. Kulutus hotelleihin, kulttuurimenoihin ja takseihin on edelleen hyvin pientä, kun taas päivittäistavarakauppaan ja verkkokauppaan käytetään rahaa enemmän kuin vuosi sitten.

Ravintoloiden avautuminen kesäkuun alussa on saanut ihmiset liikkeelle ja suunnittelemaan ravintolakäyntejä. Tämä näkyy ravintolavarauksia välittävän TableOnline-palvelun luvuissa.

Suurin piikki nähtiin 19.5. tiistaina, jolloin hallitus kertoi ravintoloiden avaamiseen liittyvistä käytännöistä. Päivän aikana tehtiin ravintolavarauksia liki puolet siitä mitä maaliskuun alun normaalitilanteessa.

Kaiken kaikkiaan normaalitilanteesta ollaan vielä kaukana.

Epidemian aikana TableOnlinen kautta on voinut tehdä myös noutotilauksia joihinkin ravintoloihin. Noutotilaukset ovat mukana luvuissa.

”Käytännössä voi kuitenkin sanoa, että maaliskuun lopun ja äitienpäivän välillä ei varsinaisia pöytävarauksia tehty juuri ollenkaan”, TableOnlinen toimitusjohtaja Ville Heinonen kertoo.

Poikkeustilanteen myötä myös liikkuminen on vähentynyt monin paikoin.

HS:n reaaliaikaisesti päivittyvä grafiikka näyttää, kuinka paljon ajoneuvoja on liikkeellä Helsingin sisääntuloväylillä:

Tilanne maailmalla

Alla oleva graafi näyttää, miten tartuntojen päivittäinen määrä suhteessa väkilukuun on kehittynyt eri maissa tuhannesta tartunnasta lähtien.

Maan nimeä napauttamalla voit piilottaa ja lisätä käyriä takaisin näkyviin. Voit myös lisätä haluamasi maan grafiikkaan grafiikan alapuolella olevasta valikosta.

Alla oleva graafi näyttää, miten kuolemantapaukset ovat lisääntyneet eri maissa kunkin maan kymmenennestä kuolemasta lähtien.

Maan nimeä napauttamalla voit piilottaa ja lisätä käyriä takaisin näkyviin. Voit myös lisätä haluamasi maan grafiikkaan grafiikan alapuolella olevasta valikosta.

Alla olevasta grafiikasta voit tutkia tartunnan saaneiden ja kuolleiden absoluuttisia määriä. Voit vaihtaa näiden kahden välillä grafiikan alla.

Tässäkin voit myös nostaa esiin tai piilottaa haluamiesi maiden tietoja. Grafiikan asteikko on logaritminen. Se tarkoittaa tässä, että yksi askelväli y-akselilla merkitsee tartuntojen määrän kymmenkertaistumista.

Alla olevasta kokonaisuudesta voit tarkastella Suomen, Euroopan tai koko maailman ajantasaista tartuntatilannetta ja kuolemien määrää valitsemalla ylävalikosta haluamasi tiedot. Tänään raportoidut ulkomaita koskevat tiedot päivittyvät tietokantaan ensi yön aikana. Suomen osalta tartuntatiedot päivittyvät yleensä puoliltapäivin ja kuolemia koskevat tiedot iltapäivällä.

Oireet Suomessa

HS:n ja teknologiayhtiö Futuricen kehittämä tautioireiden seurantapalvelu Oiretutka kertoo, missä päin Suomea on raportoitu koronaepäilyistä. Alla olevasta karttavisualisoinnista käyvät ilmi ne kunnat, joissa eri oireita on eniten. Yksittäisen kunnan lisätietoja saa klikkaamalla palloa tai valitsemalla kunnan nimen alasvetovalikosta.

Kyselyyn voi vastata anonyymisti alla. Myös oireettomien toivotaan vastaavan.

Oikaisu 29.5. klo 16.07: Toisin kuin jutussa virheellisesti perjantaina 29.5. väitettiin, tekstissä mainitut luvut koskivat perjantaita, ei torstaita.

Koronavirus|HS:n seuranta epidemian vaikutuksista Suomessa ja maailmalla

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa

Luetuimmat

Uusimmat