Ei yhtään uutta koronaviruskuolemaa perjantaina, sairaalassa nyt 51 – HS kertoo reaali­aikaiset tiedot koronaviruksen etenemisestä - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Tartuntatilanne perjantaina

Ei yhtään uutta koronaviruskuolemaa perjantaina, sairaalassa nyt 51 – HS kertoo reaali­aikaiset tiedot koronaviruksen etenemisestä

HS:n päivittyvät grafiikat kertovat uusimmat tiedot tartunnoista, sairaalahoidossa olevista ja kuolleista niin Suomessa kuin maailmalla.

Julkaistu: 5.5. 12:13, Päivitetty 14:57

Uusimmat tiedot lyhyesti

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan koko Suomessa on todettu perjantaihin mennessä yhteensä 6 941 koronavirustartuntaa. Yhteensä uusia tartuntoja todettiin koko Suomessa 30.

Eniten tartuntoja on edelleen kirjattu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, jossa kokonaismäärä on nyt 5 073 eli kasvua oli edelliseen päivään 25 tartuntaa.

Sairaalahoitoa vaativia potilaita on koko maassa nyt yhteensä 51.

Sairaalahoitoa vaativista potilaista 8 on tällä hetkellä tehohoidossa.

Kuolemantapauksia ei raportoitu perjantaina yhtään lisää. Yhteensä koronaviruksen aiheuttamia kuolemia on Suomessa nyt 322.

Tarkempia tietoja Suomen ja maailman tilanteesta löytyy alla olevista, yleensä kerran päivässä päivittyvistä grafiikoista. Suomen osalta tartuntatiedot päivittyvät yleensä puoliltapäivin ja sairaalahoitoa ja kuolemia koskevat tiedot iltapäivällä.

Ulkomaita koskevat tartunta- ja kuolematiedot päivittyvät tietokantaan yleensä yön aikana. Esitämme tietoa nyt suhteutettuna väkilukuun.

Tiedot saattavat päivittyä tietokantoihin myös takautuvasti, kun uusia testituloksia valmistuu tai virheellisiä raportteja korjataan.

Tartuntatilanne Suomessa

Alla oleva grafiikka kertoo, miltä Suomen tartuntatilanne näyttää tällä hetkellä THL:n tartuntatautirekisterin tietojen mukaan. Tartunnat kirjataan rekisteriin näytteenottopäivälle. Koska näytteiden valmistumisessa ja kirjaamisessa kestää yleensä 2–4 päivää, viimeisimpien päivien luvut tulevat vielä muuttumaan.

Etenkään epidemian alkuvaiheessa kaikkia koronavirusepäiltyjä ei testattu, joten varmistettujen tartuntojen määrä ei kuvaa täysin tarkasti sitä, kuinka paljon tartuntoja todella on ollut.

Testauskapasiteettia on keväällä saatu reilusti nostettua. Tavoite Suomessa olisi testata kaikki oireilevat ihmiset.

Kunnittain tartuntatilanne näyttää tällä hetkellä tältä. THL ei julkaise tietoja kunnista, joissa tartuntoja ei ole ollenkaan tai tartuntoja on vähemmän kuin viisi.

Ilmaantuvuus-välilehdellä tartunnat on suhteutettu väestön määrään. Luvut kertovat, kuinka monta tapausta kussakin kunnassa olisi, jos jokaisessa kunnassa olisi 100 000 asukasta.

Sairaanhoitopiireittäin tartuntatilanne näyttää Suomessa tältä:

Varmennettujen tartuntojen ikäjakauma näyttää Suomessa THL:n mukaan tällä hetkellä tältä:

Tehtyjen koronavirustestien määrän kehityksen Suomessa THL:n tietojen perusteella näet tästä:

Oirehtivien määrän kehitystä voi tarkastella alla olevasta grafiikasta. Se näyttää niiden Omaolo-palveluun vastanneiden määrän, joita on kehotettu kääntymään terveydenhuollon puoleen mahdollisen koronavirustartunnan takia.

Sairaalahoidossa olevat Suomessa

Alla olevat grafiikat kertovat sairaalahoidossa olevien määrän kehityksessä Suomessa päivittäin ja alueittain. THL tiedottaa uusimmat luvut joka päivä iltapäivällä:

Seuraavan grafiikan avulla voit tarkastella tilannetta Pohjoismaissa. Ilmaantuvuus-välilehdellä sairaalahoito- ja kuolematiedot on suhteutettu väestön määrään. Luvut kertovat, kuinka monta tapausta kussakin maassa on 100 000 asukasta kohti.

Kuolleet Suomessa

THL tiedottaa koronaviruksen aiheuttamista kuolemantapauksista iltapäivisin. Kuolemien osalta tilanne näyttää Suomessa nyt tältä:

Koronaviruksen sosiaalisia vaikutuksia

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne näkyy yhä selvästi ihmisten ostokäyttäytymisestä, selviää Nordean keräämistä korttimaksutiedoista. Vuodentakaiseen verrattuna kuluttaminen oli viikolla 21 noin 13 prosenttia vähäisempää edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Toimialakohtaiset erot ovat hyvin suuria. Kulutus hotelleihin, kulttuurimenoihin ja takseihin on edelleen hyvin pientä, kun taas päivittäistavarakauppaan ja verkkokauppaan käytetään rahaa enemmän kuin vuosi sitten.

Tee se itse -kategorian menoihin käytettiin rahaa 45 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten, mutta poikkeustilannetta todennäköisempi selittäjä lienee helatorstai. Helatorstai, joka on monilla vapaapäivä, osui tänä vuonna tarkasteluviikolle 21 toisin kuin viime vuonna.

Myös Osuuspankin maksukorttitietojen mukaan kulutus ravintoloihin on edelleen kaukana normaalista.

Ravintoloiden avautuminen kesäkuun alussa on saanut ihmiset liikkeelle ja suunnittelemaan ravintolakäyntejä. Tämä näkyy ravintolavarauksia välittävän TableOnline-palvelun luvuissa.

Suurin piikki nähtiin toistaiseksi maanantaina 1.6., kun ravintolat saivat aukaista ovensa. Päivän aikana varauksia tehtiin reilut 70 prosenttia siitä kuin vertailuaikana maaliskuun alussa. Normaalitilanteessa ei siis olla vieläkään.

Kun hallitus kertoi ravintoloiden avaamisesta 19.5., silloin varauksia tehtiin noin puolet verrattuna maaliskuun vertailupäivään.

Epidemian aikana TableOnlinen kautta on voinut tehdä myös noutotilauksia joihinkin ravintoloihin. Noutotilaukset ovat mukana luvuissa.

”Käytännössä voi kuitenkin sanoa, että maaliskuun lopun ja äitienpäivän välillä ei varsinaisia pöytävarauksia tehty juuri ollenkaan”, TableOnlinen toimitusjohtaja Ville Heinonen kertoo.

Tilanne maailmalla

Alla oleva graafi näyttää, miten tartuntojen päivittäinen määrä suhteessa väkilukuun on kehittynyt eri maissa tuhannesta tartunnasta lähtien.

Maan nimeä napauttamalla voit piilottaa ja lisätä käyriä takaisin näkyviin. Voit myös lisätä haluamasi maan grafiikkaan grafiikan alapuolella olevasta valikosta.

Alla oleva graafi näyttää, miten kuolemantapaukset ovat lisääntyneet eri maissa kunkin maan kymmenennestä kuolemasta lähtien.

Maan nimeä napauttamalla voit piilottaa ja lisätä käyriä takaisin näkyviin. Voit myös lisätä haluamasi maan grafiikkaan grafiikan alapuolella olevasta valikosta.

Alla olevasta grafiikasta voit tutkia tartunnan saaneiden ja kuolleiden absoluuttisia määriä. Voit vaihtaa näiden kahden välillä grafiikan alla.

Tässäkin voit myös nostaa esiin tai piilottaa haluamiesi maiden tietoja. Grafiikan asteikko on logaritminen. Se tarkoittaa tässä, että yksi askelväli y-akselilla merkitsee tartuntojen määrän kymmenkertaistumista.

Alla olevasta kokonaisuudesta voit tarkastella Suomen, Euroopan tai koko maailman ajantasaista tartuntatilannetta ja kuolemien määrää valitsemalla ylävalikosta haluamasi tiedot. Tänään raportoidut ulkomaita koskevat tiedot päivittyvät tietokantaan ensi yön aikana. Suomen osalta tartuntatiedot päivittyvät yleensä puoliltapäivin ja kuolemia koskevat tiedot iltapäivällä.

Oireet Suomessa

HS:n ja teknologiayhtiö Futuricen kehittämä tautioireiden seurantapalvelu Oiretutka kertoo, missä päin Suomea on raportoitu koronaepäilyistä. Alla olevasta karttavisualisoinnista käyvät ilmi ne kunnat, joissa eri oireita on eniten. Yksittäisen kunnan lisätietoja saa klikkaamalla palloa tai valitsemalla kunnan nimen alasvetovalikosta.

Kyselyyn voi vastata anonyymisti alla. Myös oireettomien toivotaan vastaavan.

Oikaisu 5.6. klo 14.20: Tartuntoja ja kuolemia suhteessa väkilukuun esittelevissä viivagrafiikoissa eri maiden epidemioita oli sijoitettu alkamaan väärinä ajankohtina, jolloin esimerkiksi Suomen epidemia näytti kestäneen todellisuutta kauemmin.

Koronavirus|HS:n seuranta epidemian vaikutuksista Suomessa ja maailmalla

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa

Luetuimmat

Uusimmat