”Tässä liikutaan harmaalla alueella” – Hallitus kielsi suomalaisten rajan­ylitykset korona­viruksen takia, mutta asian­tuntijan mukaan kielto ei perustu lakiin

Rajavalvonnan palauttaminen erotti Torniossa ja Haaparannalla asuvat Suomen kansalaiset toisistaan. Viranomaistoimintaa koronaviruksen kanssa kamppailevalla länsirajalla kuvaa epäjohdonmukaisuus. Kansalaiset eivät tiedä, mitä saa tehdä ja mitä ei – eivätkä sitä, mihin lakiin toiminta perustuu. Rajavartijatkaan eivät tunnu sitä tietävän.

Tornion ja Haaparannan rajalla tavaroiden vaihtamiseen on suhtauduttu vaihtelevasti. Ruotsissa asuva Tamara Bergström otti syntymäpäivänään rajalla kopin äitinsä Kerttu Rantataron heittämästä paperipussista, jossa oli kukkia.

| Päivitetty

”Tapauskohtaisesti ja jos on välttämätöntä.” Näin Tanja Mustonen-Jarkolle vastattiin, kun hän kysyi, saisiko tavata Suomessa asuvaa tytärtään.

Mustonen-Jarkko perheineen on tyyppiesimerkki siitä, miten koronavirus ja sen takia suljettu raja vaikuttavat ihmisten elämään. Mustonen-Jarkko on Suomen kansalainen. Hän asuu Ruotsissa Haaparannalla, Jenna-tytär Suomen puolella rajaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat