Yli 70-vuotiaiden karanteeniohjeita aiotaan höllentää: Läheisiä voi tavata ulkona kahden metrin turvavälillä - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Rajoitukset

Yli 70-vuotiaiden karanteeniohjeita aiotaan höllentää: Läheisiä voi tavata ulkona kahden metrin turvavälillä

Valmisteilla olevan toimintaohjeistuksen mukaan myös iäkkäät voisivat tavata muita ihmisiä ulkotiloissa, kahden metrin turvavälejä ja hyvää hygieniaa noudattaen.

Marja-Liisa Kettunen vieraili äitinsä Annikki Koskelan luona Tuiran palvelutalossa Oulussa huhtikuun alussa. Aiemmassa ohjeistuksessa yli 70-vuotiaita on kehotettu välttämään liikkumista kodin ulkopuolella.

Julkaistu: 6.5. 17:09, Päivitetty 6.5. 20:56

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) aikovat höllentää yli 70-vuotiaille annettuja toimintaohjeita.

Päivitetyssä ohjeistuksessa tullaan sallimaan esimerkiksi läheisten tapaaminen ulkotiloissa. Aiemmin kodin ulkopuolella liikkumista on kehotettu välttämään.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat. Ohjeistuksen uudistamisen perusteena ovat eristäytymisen sosiaaliset seuraukset ja se, että rajoitteiden vaikutuksista tiedetään nyt enemmän, neuvotteleva virkamies Satu Karppanen STM:stä kertoo HS:lle.

”Kun koronavirus alkoi rantautua meille, oli tietysti tärkeää antaa selkeät ja yksiselitteiset rajoitukset. Nyt on menty pidemmälle ja nähty, kuinka ne toimivat”, Karppanen sanoo.

”Lisäksi olemme alkaneet saada palautetta siitä, mitä muita vaikutuksia rajoitustoimenpiteillä on ollut ihmisten hyvinvointiin. On mietittävä sitäkin, ettei mennä ojasta allikkoon.”

 ”On mietittävä sitäkin, ettei mennä ojasta allikkoon.”

Aiemmassa, maaliskuussa annetussa ohjeistuksessa yli 70-vuotiaat velvoitettiin – tai käytännössä heitä suositeltiin vahvasti – pysymään ”karanteenia vastaavissa olosuhteissa”. Heitä kehotettiin ”välttämään lähikontakteja ja liikkumista kodin ulkopuolella”.

Tulevassa ohjeistuksessa aiotaan muun muassa sallia ikäihmisille muiden ihmisten tapaaminen. Tapaamiset tulisi kuitenkin järjestää pääsääntöisesti ulkona, kahden metrin turvavälejä ja hyvää hygieniaa noudattaen.

Tarkoitus on myös antaa konkreettisia suojautumisvinkkejä iäkkäille ja heidän läheisilleen. THL kerää parhaillaan ”hyviä käytäntöjä” ohjeistusta varten. Karppanen ei vielä osaa sanoa, milloin uudet ohjeet julkistetaan.

Hallitus suositti aiemmin tällä viikolla, että yli 70-vuotiaat välttäisivät edelleen fyysisiä kontakteja mahdollisuuksien mukaan. Sanamuodot olivat aiempaa lievempiä ja hallitus korosti ihmisten omaa harkintaa, mutta käytännössä moni tulkitsi linjauksen kehotukseksi jatkaa koteihin eristäytymistä.

Poikkeusolojen pitkittyessä eristäytymisvaatimuksia on arvosteltu monelta taholta. Muun muassa Eläkeliiton vanhusasiamies Irene Vuorisalo kommentoi aiemmin tällä viikolla HS:lle, että liikkumisen ja fyysisten kontaktien rajoittaminen on monien kohdalla vaikuttanut kielteisesti niin fyysiseen, psyykkiseen kuin sosiaaliseenkin toimintakykyyn.

Lue lisää: ”Miksi meidät kaikki niputetaan samaan?” Eristys on tarkoittanut osalle ikäihmisiä yksinäisyyttä

Karppasen mukaan STM on saanut asiasta palautetta muun muassa järjestöiltä, omaisilta ja ikäihmisiltä itseltään. Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi maanantaina Ylen A-studion haastattelussa, että hallitus oli keskustellut tarpeesta selkeämpiin ohjeisiin siitä, ”miten voi liikkua turvallisesti ulkona ja ei ole täysin oman kotinsa vanki”.

Viranomaisten konkreettisia neuvoja joudutaan siis odottamaan jonkin aikaa. Myös virusopin professori Ilkka Julkunen Turun yliopistosta kertoo, että erilaisten tilanteiden tartuntariskejä on vaikea arvioida tarkkaan.

Esimerkiksi kesäisessä pihajuhlassa käyminen ei silti välttämättä ole vaarallisempaa kuin parin läheisen tapaaminen puistossa, jos turvavälit pysyvät ja kaikki paikalla olevat ovat oireettomia.

”Mitä enemmän lähiympäristössä on ihmisiä, sitä enemmän infektioriski kasvaa. Mutta fyysinen etäisyys on tässä hyvin tärkeää, samoin kuin se, että sairastuneena vältetään menemistä muiden sekaan”, Julkunen sanoo.

Myös tutut ohjeet käsien pesusta ja nenäliinaan tai hihaan yskimisestä auttavat vähentämään tartuntojen riskiä.

Sisätiloissa, kuten kirjastoissa tai museoissa, koronavirus voi tarttua herkemmin kuin ulkona. Julkusen mukaan riski ei kuitenkaan ole sen isompi kuin esimerkiksi ruokakaupassa, jos varotoimista pidetään kiinni.

Lapsia on pidetty epätodennäköisinä tartunnan lähteinä. Se ei silti tarkoita, etteivätkö hekin voisi lähikontaktissa tartuttaa esimerkiksi isovanhempiaan.

”Eivät lapset mitenkään virusvapaita ole, jos he ovat tartunnan saaneet.”

Lue lisää: Lasten roolista koronaepidemiassa tulee ristiriitaista tutkimustietoa

Entä ne iäkkäät, jotka tarvitsevat ulkoiluun auttajan eikä turvavälistä voi välttämättä pitää kiinni joka tilanteessa?

Julkusen mielestä oireettoman, hygieniastaan huolehtivan ja kenties kasvomaskia käyttävän auttajan kanssa liikkuminen voi olla pienempi paha kuin se, ettei pääse lainkaan pois kotoaan.

”Näkisin, että jos auttaja on terve, riski tartunnan kantamisesta on ainakin tällä hetkellä hyvin pieni.”

Aluehallintovirastot ja lupa- ja valvontavirasto Valvira valmistelevat myös hoivakotien ja hoitolaitosten rajoitustoimien soveltamisohjetta. Esimerkiksi vierailukielloista ei STM:n Karppasen mukaan olla luopumassa.

”Kyse on enemmän siitä, miten rajoitusten puitteissa voidaan turvata toimintakykyä ja mahdollistaa yhteydenpitoa omaisten kanssa.”

Rajoitukset|”Miksi meidät kaikki niputetaan samaan?” Eristys on tarkoittanut osalle ikäihmisiä yksinäisyyttä, ja nyt rajoituksille kaivataan tarkkoja perusteita

Rajoitukset|EU-komission puheenjohtaja eristäisi ikäihmiset jopa loppuvuodeksi – suomalaiset asiantuntijat arvioivat, miten ratkaisu vaikuttaisi

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?