Avioliittoja solmittiin viime vuonna yhä vähemmän ja yhä vanhempana - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Avioliitot

Avioliittoja solmittiin viime vuonna yhä vähemmän ja yhä vanhempana

Uusia avioliittoja solmittiin viime vuonna vähemmän kuin edeltävänä vuonna. Uusien avioliittojen määrä on ollut jatkuvassa laskussa vuodesta 2008 lähtien. Samaan aikaan avioliiton solmivien keski-ikä on noussut.

Avioliiton solmivien keski-ikä jatkoi nousuaan vuonna 2019. Eri sukupuolta olevien välisissä avioliitoissa ensimmäistä kertaa avioituvien naisten keski-ikä avioliiton solmimishetkellä nousi ensimmäistä kertaa yli 32 ikävuoteen.

Julkaistu: 8.5. 12:39, Päivitetty 8.5. 13:43

Vuonna 2019 Suomessa solmittiin yhteensä 22 296 avioliittoa, selviää Tilastokeskuksen tutkimuksesta. Tämä on noin tuhat avioliittoa vähemmän kuin vuonna 2018 ja yli 10 000 vähemmän kuin viime vuosikymmenen alussa.

Ainoastaan naisparien välillä solmittiin enemmän avioliittoja viime vuonna kuin vuonna 2018. Yhteensä 376 samaa sukupuolta olevaa paria avioitui ja liitoista kaksi kolmasosaa solmittiin naisparien välillä.

Naisparien välisiä avioliittoja on solmittu enemmän kuin miesparien välisiä siitä saakka, kun tasa-arvoinen avioliittolaki tuli voimaan vuonna 2017.

Avioliiton solmivien keski-ikä jatkoi nousuaan vuonna 2019. Eri sukupuolta olevien välisissä avioliitoissa ensimmäistä kertaa avioituvien naisten keski-ikä avioliiton solmimishetkellä nousi ensimmäistä kertaa yli 32 ikävuoteen. Samaan aikaan miesten keski-ikä ylitti 34 vuotta. Sekä nais- että miespuolisten ensiavioitujien keski-ikä nousi 2010-luvulla noin kahdella vuodella.

Myös samaa sukupuolta olevien parien keski-ikä nousi viime vuonna muutamalla kuukaudella. Naisten keski-ikä oli avioitumishetkellä 35,8 ja miesten 41,7 vuotta.

Yhteensä noin neljäsosa vuonna 2019 avioituneista oli uudelleen naimisiin menevä. Suurimmalla osalla heistä liitto oli toinen.

Avioerojen määrässä ei ole viime vuosina esiintynyt merkittävää kasvua, vaan niiden vuotuinen määrä on pysynyt lähes samana viimeiset kymmenen vuotta. Viime vuonna 13 365 liittoa päättyi avioeroon.

Useampi naispari päätyi viime vuonna avioeroon kuin miespari. Vain 12 miesparia tuomittiin avioeroon kun naisparien kohdalla avioeroja oli 42. Jos rekisteröityjen parisuhteiden purkamiset lasketaan mukaan eroihin, miesparien ja naisparien väliset erot tasaantuvat hieman. Miesten välisten avioliittojen ja rekisteröityjen parisuhteiden erojen määrä oli yhteensä 39 ja naisten 87.

Elokuusta on tullut suosituin hää­kuukausi, sillä häillä ei haluta vaivata: ”Kukaan ei halua enää juhannus­häitä”

Suomalaisissa häissä on kaksi kompastus­kiveä, varoittaa juhla­suunnittelija: ”Jossain vaiheessa häistä tulee hautajaiset”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?