Huoltovarmuuskeskus antoi potkut kahdelle johtoryhmän jäsenelle maskisotkussa - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Maskikaupat

Huoltovarmuuskeskus antoi potkut kahdelle johtoryhmän jäsenelle maskisotkussa

HVK katsoo, että asia on nyt loppuunkäsitelty.

Huoltovarmuuskeskuksen kyltti Helsingissä.

Julkaistu: 8.5. 14:00, Päivitetty 8.5. 17:53

Huoltovarmuuskeskuksen maskisotku johti nyt myös kahden johtoryhmän jäsenen työsuhteiden päättämiseen.

Asiasta kertoi perjantaina ensimmäisenä IS. Huoltovarmuuskeskus tiedotti asiasta lyhyesti pian tämän jälkeen perjantaina.

”Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) toiminnasta tehdyn selvityksen ja sen jälkeen tehdyn työoikeudellisen arvion perusteella HVK:n hallitus on päättänyt, että huhtikuussa työvelvoitteesta vapautetut työntekijät eivät jatka HVK:n palveluksessa”, tiedotteessa kerrotaan.

Asia on HVK:n hallituksen näkökulmasta loppuun käsitelty eikä anna aihetta jatkotoimiin, se kertoo.

Jo aiemmin huhtikuussa johtoryhmän jäsenet Asko Harjula ja Jyrki Hakola oli vapautettu työvelvoitteestaan maskikauppojen selvittelyn ajaksi.

Kohu alkoi, kun Kiinasta tilatut hengityssuojaimet eivät sopineetkaan sairaalakäyttöön.

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema pyysi sittemmin eroa, kun esimerkiksi pääministeri Sanna Marin (sd) oli kertonut, ettei hänellä ollut enää luottamusta Lounemaan. Väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi nousi Janne Känkänen.

Maskisotku sai muitakin uusia käänteitä perjantaina, kun yrittäjä Tiina Jylhän The Look Medical Care -yhtiö ilmoitti Huoltovarmuuskeskukselle purkavansa kaupat hengityssuojaimista. Korvauksena menetetystä katteesta Jylhän yhtiö vaatii keskukselta vajaata kolmea miljoonaa euroa.

Sotkussa on kaikkiaan kyse noin kymmenen miljoonan euron suojainkaupoista, jotka Huoltovarmuuskeskus oli sopinut liikemies Onni Sarmasteen ja Jylhän yritysten kanssa.

Vain Sarmasteen maskikaupat ehtivät toteutua. Sittemmin ilmeni, että Sarmasteen järjestämät suojaimet eivät soveltuneet sairaalakäyttöön ja maskit aiheuttivat myös muussa käytössä allergisia reaktioita. Poliisi tutkii maskikauppoja epäiltyinä törkeänä petoksena ja törkeänä rahanpesuna.

Oikaistu 8.5. kello 17.52: Otsikossa luki aiemmin virheellisesti, että Huoltovarmuuskeskus antoi potkut kahdelle hallituksen jäsenelle. Kyseiset henkilöt olivat oikeasti johtoryhmän jäseniä.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?