Valtaosa lapsista palaa päiväkotiin nyt, kun koulut avautuvat – käsiä pestään reippaasti ja vanhemmat saavat hyvästellä eteisessä - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Rajoitusten purku

Valtaosa lapsista palaa päiväkotiin nyt, kun koulut avautuvat – käsiä pestään reippaasti ja vanhemmat saavat hyvästellä eteisessä

Poikkeusolojen aikana noin viidesosa lapsista on osallistunut varhaiskasvatukseen. Nyt tilanne muuttuu, kun hallituksen suositus lasten hoitamisesta kotona päättyy. Asiantuntijan mukaan on tärkeää, ettei lapsille liikaa painoteta sitä, että elämme poikkeusoloissa.

Suvi Saarela haki poikansa Paavo Laaksosen päiväkoti Korallista Helsingin Vuosaaresta. Suuri osa lapsista palaa päiväkoteihin samaan aikaan, kun koulut avautuvat torstaina.

Julkaistu: 13.5. 18:15

Hallitus päätti 29. huhtikuuta, että rajoitukset perusopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa puretaan. Huomisesta lähtien peruskouluissa palataan lähiopetukseen ja samalla varhaiskasvatuksessa voimassa ollut suositus siitä, että huoltajat pitävät lapsensa kotona, poistuu.

Varhaiskasvatuksen toimipaikat ovat pysyneet auki koko kevään poikkeusoloista huolimatta. Paikalla on kuitenkin ollut vain viidesosa lapsista.

”Lasten määrä varhaiskasvatuksessa tulee lisääntymään”, kertoo Kuntaliiton varhaiskasvatuksen vastuualueen kehittämispäällikkö Jarkko Lahtinen.

”Kaikki lapset eivät välttämättä palaa päiväkoteihin juuri huomenna, vaan osa voi tulla paikalle ensi viikon maanantaina.”

Lahtinen arvioi, että varhaiskasvatukseen tulee lapsia, joilla on kouluun palaavia peruskouluikäisiä sisaruksia ja joiden vanhempien työtilannetta varhaiskasvatus helpottaa. Lisäksi vanhemmat saattavat tuoda lapsia päiväkotiin, jotta lapset näkevät ystäviään.

Lahtinen muistuttaa, että varhaiskasvatuksen tilanne on erilainen kuin koulujen.

”Varhaiskasvatuksen yksiköt ovat auki kesälläkin, joten kyse ei ole palaamisesta päiväkoteihin vain pariksi viikoksi.”

”Ryhmäkokojen pitäminen tarpeeksi pieninä voikin osoittautua haasteelliseksi juuri myöhemmin kesällä, kun osa henkilökunnasta on kesälomilla.”

Yli 70 prosenttia kunnista on antanut poikkeusoloissa hyvityksiä päivähoitomaksuista, Lahtinen kertoo. Osalla kunnista hyvitykset loppuvat tänään 13. toukokuuta, osalla ne jatkuvat pidempään kuntien muiden kesäajan maksuhyvityskäytänteiden lisäksi.

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain mukaisesti kunnat voivat kuitenkin periä enintään puolen kuun asiakasmaksun, jos lapsi on poissa varhaiskasvatuksesta koko kalenterikuukauden.

Helsingin eteläisen varhaiskasvatusalueen aluepäällikkö Ulla Lehtonen kertoo, että kaupungin selvityksen mukaan arviolta 60 prosenttia helsinkiläisistä lapsista palaa varhaiskasvatukseen huomenna.

Lehtonen uskoo, että vanhempien työtilanne vaikuttaa päivähoitoon tulevien lasten määrään enemmän kuin koulujen avaaminen. Vanhemmat, jotka ovat lomautettuna tai joiden työtehtävät ovat joustavia, eivät välttämättä tuo lapsiaan varhaiskasvatukseen heti kun kotihoitosuositukset loppuvat.

Päiväkodeissa kaikkea toimintaa tullaan porrastamaan, kertoo Lehtonen. Koko päivä pyritään viettämään saman tutun ryhmän kanssa ja mahdollisuuksien mukaan myös ruokailut järjestetään ryhmätiloissa.

Eteisissä puetaan ja riisutaan myös porrastetun aikataulun mukaan, jotta siellä on vain yksi ryhmä kerrallaan.

Lehtosen mukaan on kuitenkin tärkeää, että lapsille ei liikaa painoteta sitä, että elämme poikkeusoloissa.

”Annamme ohjeistukset päiväkotien henkilökunnalle, jotka huolehtivat niiden mukaan toimimisesta, emme lapsille.”

Osa Helsingin päiväkotien kerhoista on suljettu toistaiseksi, jotta henkilökunta riittää päiväkotiryhmiin. Kerhotoiminnan on määrä jatkua elokuussa, kun uusi toimintakausi alkaa.

Tampereella päiväkoteihin näyttäisi palaavaan suurempi osa lapsista kuin Helsingissä. Kaupungin sivistystoimi arvioi vanhempien ilmoitusten perusteella, että noin kolme neljäsosaa lapsista palaa varhaiskasvatukseen.

Tampereen varhaiskasvatuksen palvelupäällikön Elli Rasimuksen mukaan Tampereen päiväkodeissa pyritään reippaan käsienpesun ja siisteyteen panostamisen lisäksi lisäksi oleskelemaan mahdollisimman paljon pihalla sekä päiväkotien lähistön puistoissa ja metsissä.

”Lähiympäristöä voi hyödyntää myös oppimisessa”, huomauttaa Rasimus.

Erityistä huomiota Tampereella kiinnitetään myös aikuisten välisten kohtaamisten välttämiseen.

”Huoltajat eivät pääse päiväkodin sisätiloihin eteistä pidemmälle. Lasten saapuminen ja lähteminenkin hoidetaan mahdollisuuksien mukaan ulkona”, Rasimus kertoo.

Useat päiväkodit pitävät Tampereella kesällä ovensa auki, jotta lapset eivät keskittyisi muutamaan päivystävään päiväkotiin.

Koulujen aloitus|”Ei voida kieltää lapsilta ihan kaikkea” – Näin Helsinki avaa koulunsa torstaina

Lähiopetus|Lapselle kouluun palaaminen voi olla isompi mullistus kuin etäkoulun alkaminen – Psykologi neuvoo, mitä jokaisen vanhemman on hyvä ymmärtää, kun koulut avataan

Koulut|Ministeri Andersson: Valmisteilla on laki, joka mahdollistaa tarvittaessa syksyllä vuorottelun lähi- ja etäopetuksen välillä

Koronavirus|Lasten määrä on kasvanut päiväkodeissa – ”Osalla vanhemmista alkavat lomat ja mahdollisuudet olla kotona lasten kanssa loppua”

Tartunnat|Miten koululaiset voivat säilyttää turvavälit ja voiko koulukavereita kutsua kotiin? Asiantuntijat kertovat, miten koronatartuntoja torjutaan koulun alkaessa

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?