Tuore kansalaisaloite ajaa valkoposki­hanhien rajoitetun metsästämisen sallimista - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Kansalaisaloitteet

Tuore kansalaisaloite ajaa valkoposki­hanhien rajoitetun metsästämisen sallimista

Laji on EU:n suojelema, eivätkä jäsenmaat voi esimerkiksi säätää sitä riistalinnuksi.

Valkoposkihanhi on rauhoitettu laji, jota ei saa vahingoittaa. Kuva: Terhi Liimu / HS

Julkaistu: 15.5. 17:04

Mitä olisi kesä ilman valkoposkihanhikeskustelua?

Aiheen nosti tällä kertaa esille tuore kansalaisaloite, joka pyrkii mahdollistamaan valkoposkihanhien rajoitetun metsästämisen.

8. toukokuuta alulle pantu aloite oli perjantaina 15. päivänä kello 16 mennessä kerännyt noin 8 400 allekirjoitusta. Aloitteen allekirjoittaneet vaativat maa- ja metsätalousministeriötä valmistelemaan tarvittavat lakimuutokset niin, että metsästäminen voitaisiin ottaa osaksi hanhien viljelyksille ja viheralueille aiheuttamien haittojen torjuntaa.

Aloitteen alullepanija ja yksi vastuuhenkilöistä on Jukka Kirjavainen.

”Tavoitteena ei ole mikään metsästysöyhötys vaan ylikasvaneeseen hanhipopulaatioon ja sen aiheuttamiin haittoihin puuttuminen”, Kirjavainen sanoo HS:lle.

Valkoposkihanhi on rauhoitettu laji, jota ei saa vahingoittaa. Laji on EU:n suojelema, eivätkä jäsenmaat voi esimerkiksi säätää sitä riistalinnuksi.

Birdlife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi on tutustunut tuoreeseen aloitteeseen.

”Yhteislainsäädäntö estää valkoposkihanhen säätämisen riistalinnuksi. Ehkä aloitteessa kerätään paremminkin nimiä tahdon osoittamiseksi”, Lehtiniemi sanoo.

”Muun muassa kanahaukan rauhoituksen purkamisesta on ollut vastaava aloite, joka oli lainsäädännöllisestä näkökulmasta yhtä mahdoton.”

Kansalaisaloitteessa ei suoraan sanota, että tavoitteena on valkoposkihanhen asettaminen riistalinnuksi. Aloitteen tehneen Kirjavaisen mukaan tavoitteena on puuttua kansainvälisen lain tulkintaan Suomessa ja lisätä lintujen metsästämistä.

Aloitteessa sanotaan, että kansainväliset sopimukset eivät ole ”täydellinen este lajin metsästämisen sallimiselle”.

Se on jo nyt totta, sillä Varsinais-Suomen ely-keskus myöntää poikkeuslupia tapauksissa, joissa linnut ovat aiheuttaneet esimerkiksi viljelyvahinkoja.

Kirjavainen sanoo, että tällä hetkellä poikkeuslupien määrä ei kuitenkaan ole riittävä.

”Ympäristöministeriö voisi myöntää valkoposkihanhen metsästykselle poikkeusluvan koko maahan, esimerkiksi syksyihin normaaliin vesilintujen metsästysaikaan.”

Aloitteessa kaivataan metsästyksen sallimista pelloille, puistoihin ja golf-kentille.

Birdlifen Lehtiniemen mielestä metsästämisen sijaan paras tapa torjua valkoposkihanhien aiheuttamia viljely- ja viheraluevahinkoja olisi lintujen ohjaaminen niille varatuille alueille.

Nykyinen tilanne, jossa hanhet aiheuttavat vahinkoja pelloille ja kakkaavat uimarannoilla, on myös hänen mielestään hankala.

”Yhteiskunnan tulisi tukea ja pitää yllä erillisiä peltoja ja alueita hanhille. Näin hanhilla olisi paikka, jonne ne voidaan hallitusti häätää ongelma-alueilta”, Lehtiniemi sanoo.

Birdlifen valkoposkihanhilaskenta perustuu Suomessa pesivään kantaan. Niitä laskettiin viime vuoden alku syksynä noin 33 700. Kokonaismäärä on pitkään kasvanut noin 10 prosenttia vuodessa.

Lisäksi Suomessa esiintyy läpimuuttavia, arktisella tundralla pesiviä valkoposkihanhia.

Niitä Lehtiniemi arvioi olevan syksyisin Suomessa enimmillään yli puoli miljoona yksilöä. Määrä on kasvanut reilun kymmenen vuoden aikana huomattavasti, mikä liittyy muun muassa ilmaston lämpenemiseen.

Kirjavainen ei ota kantaa siihen, halutaanko kansalaisaloitteella eroon Suomessa pesivistä vai läpimuuttavista valkoposkihanhista.

”Hanhipopulaation kokoon ylipäätään siinä halutaan puuttua. Mutta kyllähän ne Helsingin puistoissa pesivät hanhet ihmisiä kismittävät”, hän sanoo.

Jos aloite kerää vähintään 50 000 kannatusilmoitusta, voi aloitteen vastuuhenkilö toimittaa aloitteen eduskuntaan. Kannatusilmoitusten keräysaika on kuusi kuukautta aloitteen päiväyksestä.

Valkoposkihanhet ruokailevat lumisella nurmikolla Helsingin Tervasaaressa 15. huhtikuuta 2020. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Kuva näyttää, miten valtavat hanhien kokoontumisajot Helsingissä on meneillään: linnut valtasivat suositun uimarannan perusteellisesti

Valkoposkihanhet ovat Helsingille aarre ja turistinähtävyys, mutta kaupunki ei tajua sitä – fanien mielestä helsinkiläisten olisi korkea aika oppia elämään hanhien kanssa

HS Espoo|Yksinkertainen keino tepsi: Valkoposkihanhet katosivat käytännössä kokonaan Espoon Tapiolasta

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa

Luetuimmat

Uusimmat