Äitienpäivälounaat veivät useita karanteeniin Porvoossa – tapaus muistuttaa etäisyyksien tärkeydestä - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Tartunnat

Äitienpäivälounaat veivät useita karanteeniin Porvoossa – tapaus muistuttaa etäisyyksien tärkeydestä

Rajoitukset höllentyvät, mutta lääkäri muistuttaa, että turvavälejä kannattaa yhä pitää ja nähdä ihmisiä mieluiten ulkona.

Koululaisia matkalla porvoolaiseen Linnajoen kouluun viime elokuussa. Kuva: Porvoon kaupunki

Julkaistu: 19.5. 13:14

Äitienpäivälounaat veivät Porvoossa noin viisitoista ihmistä karanteeniin, kun suvut kokoontuivat ja mukana oli toisessa tapauksessa oireellinen ja toisessa oireeton koronaviruksen aiheuttamaa tautia sairastava ihminen.

Tapaukset muistuttavat, että etäisyyksiä kannattaa pitää edelleen, vaikka esimerkiksi koulujen lähiopetus on jo alkanut ja muutenkin tunnelma hieman avautunut.

Samoin kokoontumisrajoituksissa siintää iso höllennys heti kesäkuun alussa eli kymmenen päivän päästä. Silloin kymmenen hengen enimmäismäärästä kokoontumisissa siirrytään viiteenkymmeneen ihmiseen.

”Ne ihmiset, jotka olivat näillä lounaalla, joutuivat karanteeniin kahdeksi viikoksi tapaamisesta lähtien”, kertoo Porvoon terveyskeskuksen tartuntataudeista vastaava lääkäri Jeff Westerlund.

Altistuneita oli useista kunnista. Asiasta kertoi Östnyland-lehti tiistaina.

”Näistä voidaan oppia se, että etäisyyttä kannattaa edelleen pitää. Riski on yhä olemassa, eikä se ole hävinnyt mihinkään”, Westerlund sanoo.

Kohta on edessä helatorstai ja keväiset vapaapäivät myös viikonloppuna, mikä sekin johtaa ihmisten kokoontumisiin pienemmissä tai isommissa ryhmissä.

Apulaisylilääkäri muistuttaa etäisyyksistä tässäkin tilanteessa. Etäisyyttä pitäisi olla kaksi metriä, niin sisällä kuin ulkona.

”Jos on hyvä ilma torstaina, kannattaa tavata ihmisiä, se tekee hyvää meille kaikille. Mutta turvaetäisyyksiä pitäen ja mieluusti ulkona. Ilmeisesti on vähän vaihtelevaa säätä luvattu eikä kovin lämmintä, mutta jos pukeutuu lämpimästi niin eiköhän se onnistu. Tai sitten jätetään kokonaan tapaamiset vähemmälle tänä vuonna”, Westerlund sanoo.

Westerlund sanoo olevansa hieman huolestunut siitä, mitä koulujen avaaminen ja kokoontumisrajoitusten lieventäminen aiheuttavat tartuntaluvuille. Porvoossa tartunnat alkoivat lisääntyä hieman jo ennen kuin koulut avasivat ovensa.

”Todennäköistä on, että koulujen avautuminen tulee lisäämään tartuntoja. Riski on se, että vaikka kenellekään ei tulisi tautia, voi joutua karanteeniin kahdeksi viikoksi.”

Porvoon Linnajoen koulu ehti olla lähiopetuksessa vain kaksi päivää, kun yhdellä sen oppilaalla todettiin koronavirustartunta. Tartunnalle altistui 17 oppilasta ja neljä opettajaa. Heidät on määrätty karanteeniin.

”Mutta toki ymmärrän sen, että emme voi jatkaa tällaista oleskelua kuin nyt. Tämä tilanne on tosi hankala Suomen valtiollekin, tämä on aikamoista tasapainoilua nyt.”

”Vaikka koulut ovat avautuneet, tartuntariski ei ole kadonnut mihinkään. Edelleen pitää olla tarkkana, ettei tauti ala jyllätä liikaa.”

Koulut|Porvoolaisen koulun oppilaalla havaittu korona­virus­tartunta lähi­opetuksen alkamisen jälkeen: 17 oppilasta ja neljä opettajaa altistunut

Ravintolat|Näillä säännöillä ravintolat avataan: Anniskelua kello 22 asti, asiakkaita saa ottaa vain puolet normaalista – ulko­terasseja asiakas­määrän rajoitus ei koske

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa

Luetuimmat

Uusimmat