Turvakodeissa on tavallista tyhjempää: asiantuntija pelkää, että apua tarvitsevat eivät pääse lähtemään poikkeusaikana kodeistaan - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Poikkeusolot

Turvakodeissa on tavallista tyhjempää: asiantuntija pelkää, että apua tarvitsevat eivät pääse lähtemään poikkeusaikana kodeistaan

Poliisin mukaan kotiväkivalta voi jäädä koronaepidemian aikana normaalia helpommin pimentoon.

Turvakodeissa on ollut tavallista vähemmän asiakkaita tänä keväänä. Kuva: Sami Kero / HS

Julkaistu: 19.5. 16:23

Ensi- ja turvakotien liiton mukaan turvakodeista on hakenut apua normaalia vähemmän asiakkaita tänä keväänä. Se huolestuttaa liiton pääsihteeriä Riitta Särkelää.

”Helsingissä ja joissain muissa suurissa kaupungeissa jäsenyhdistystemme turvakodeissa on aina asiakkaita, mutta muualla on ollut poikkeuksellisen hiljaista. Turvakodit ovat olleet hyvinkin tyhjinä”, Särkelä sanoo.

Hänen mukaansa tilanne kertoo todennäköisesti siitä, että apua tarvitsevat ovat jääneet tavalla tai toisella jumiin koteihin poikkeusolojen aikana.

”Se tuntuu hurjalta ja aika pelottavalta”, Särkelä sanoo.

Väkivaltaiset tai uhkaavasti käyttäytyvät ihmiset voivat Särkelän mukaan kontrolloida muita perheenjäseniä tavallista helpommin, kun perheet ovat pysytelleet tiiviisti neljän seinän sisällä.

Turvakotien tyhjyys on Särkelän mukaan myös jossain määrin ristiriidassa Ensi- ja turvakotien liiton nettikyselyn tulosten kanssa.

Nettikyselyllä on selvitetty perheiden tilannetta koronaepidemian aikana. Vastauksia on tullut runsas neljäsataa.

Sen mukaan poikkeusolot ja eristys ovat aiheuttaneet osassa perheistä stressiä, väsymystä ja pelkoja sekä lisänneet ongelmia ja riitoja parisuhteissa. Myös taloudelliset ongelmat ovat lisääntyneet.

Noin puolet vastanneista arvioi kuitenkin perheensä selvinneen koronakriisin keskellä hyvin.

Särkelän mukaan koulujen avaaminen on voinut helpottaa tilannetta osassa perheistä.

”Koulujen avaaminen näyttää tulosten perusteella perheiden psyykkisen kuorman helpottamiseksi hyvältä ratkaisulta. Koulupäivän arkirytmi, kaverit ja turvalliset aikuiset näyttävät nyt tulevan todella tarpeeseen. On hyvin tärkeää saada perheiden kuormitusta vähemmälle”, hän sanoo.

Myös poliisi jakaa huolen siitä, että perhe- ja lähisuhdeväkivalta on voinut poikkeusolojen aikana lisääntyä enemmän kuin rikostilastoista näkyy.

Poliisilla on ollut tänä keväänä selvästi viimevuotista enemmän kotihälytystehtäviä.

Erityisesti ovat lisääntyneet metelöinti ja häiriökäyttäytyminen kodeissa. Myös perheväkivaltaa on tullut hieman viimevuotista enemmän poliisin tietoon.

”Perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan liittyy usein häpeän ja pelon kokemus. Tänä keväänä asiat ovat voineet kärjistyä sellaisissakin perheissä, joissa ei ole aikaisemmin ollut vastaavia ongelmia. Se voi vaikuttaa siihen, ettei tapauksista kerrota ulkopuolisille”, sanoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Pekka Heikkinen.

Heikkinen kannustaa mahdollisia uhreja hakemaan apua ja tekemään rikosilmoituksia myös koronavirusepidemian aikana.

”Väkivalta on aina rikos. Siitä kuuluu tehdä rikosilmoitus ja tekijän kuuluu joutua vastuuseen”, hän sanoo.

Myös Ensi- ja turvakotien liiton Riitta Särkelä muistuttaa, että apua on tarjolla myös koronaepidemian aikana.

Rikosuhripäivystys kertoi tiistaina, että sen palvelunumeroon on tänä keväänä soitettu selvästi aiempaa useammin. Se laajensi huhtikuun alussa aukioloaikojaan.

Rikosuhripäivystyksen mukaan palvelun tarve on kasvanut koronatilanteen vuoksi. Kun viime vuonna huhtikuun alusta toukokuun puoliväliin puhelimeen tuli 260 soittoa, tänä vuonna vastaavana aikana niitä tuli 480.

Koronakriisin vaikutukset nousevat esille jonkin verran Rikosuhripäivystyksen puhelinpalvelussa, mutta esimerkiksi perheväkivaltatilanteesta on vaikea saada kokonaiskäsitystä, kertoo Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg.

Auttavia palveluita

Turvakodit tarjoavat kriisiapua perhe- ja lähisuhteessa väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille myös koronaepidemian aikana. Nettiturvakoti.fi-sivustolta löytyy tietoa sekä auttava chat-palvelu.

Rikosuhripäivystyksen palvelunumero 116 006 päivystää joka arkipäivä suomeksi kello 9–20 ja ruotsiksi kello 12–14.

Nollalinja on ympärivuorokautinen auttava puhelin, joka tarjoaa apua lähisuhdeväkivaltatapauksissa. Numero on 080 005 005.

Akuutissa hädässä tulee soittaa hätänumeroon 112.

Koronavirus|Rikosuhri­päivystys on saanut selvästi enemmän soittoja poikkeusolojen takia: ”Pelkona on, että ihmiset eivät halua kuormittaa järjestelmiä”

Rikokset|”Hälytyskellojen pitäisi nyt soida” – kotihälytykset yleistyneet edelleen korona-aikana, rikoksia voi jäädä entistä enemmän pimentoon

Poikkeusolot|”Se, ettei pääse pois kotoa, voi olla paljon pahempi asia kuin koronavirus” – Lastensuojelun asiakkaina olleet kertovat, mitä päihdekotien seinien sisällä tapahtuu

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa

Luetuimmat

Uusimmat