Uudet ohjeet yli 70-vuotiaille: Ulkona voi tavata, kaupassa käydä ja terveydenhuollossa asioida, kunhan turvavälit muistetaan - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Rajoitusten purku

Uudet ohjeet yli 70-vuotiaille: Ulkona voi tavata, kaupassa käydä ja terveydenhuollossa asioida, kunhan turvavälit muistetaan

Viranomaiset suosittelevat riskiryhmään kuuluvien luona vierailevia läheisiä suojaamaan hengitystiensä kertakäyttöisellä liinalla, jos hengityssuojainta ei ole saatavilla.

Aiemmassa ohjeistuksessa yli 70-vuotiaita kehotettiin välttämään liikkumista kodin ulkopuolella. Uusissa ohjeissa ulkona liikkuvia kehotetaan pitämään turvaväli muihin.

Julkaistu: 19.5. 19:29

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriö päivittivät tiistaina koronavirustilanteen toimintaohjeet yli 70-vuotiaille.

Ohjeistuksen uudistamisen perusteena ovat eristäytymisen sosiaaliset seuraukset ja se, että rajoitteiden vaikutuksista tiedetään nyt aiempaa enemmän, kommentoi sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Satu Karppanen HS:lle toukokuun alussa.

Päivitetyssä ohjeistuksessa on kiinnitetty erityistä huomiota siihen, miten ikääntyneet voivat pitää yhteyttä läheisiinsä turvallisesti ja miten ikääntynyt voi ylläpitää hyvinvointiaan ja toimintakykyään poikkeusoloissa.

Uudet ohjeet löytyvät kokonaisuudessaan THL:n verkkosivuilta.

Uudistuneessa ohjeessa esimerkiksi kauppa- ja apteekkiasiointia ei kehoteta välttämään, kunhan turvaväli ja käsihygienia muistetaan. Kaupassa käymistä ruuhka-aikaan kehotetaan edelleen välttämään.

Ikäihmisiä kehotetaan hakeutumaan sairastapauksissa hoitajan tai lääkärin vastaanotolle. Näin on tehtävä myös, jos sairastaa pitkäaikaissairautta, joka vaatii säännöllisiä kontrollikäyntejä. Varattuja lääkäriaikoja ei kannata perua ilman syytä.

Tarpeen vaatiessa apua apteekki- ja ruokakauppa-asiointiin kehotetaan hakemaan läheisiltä, naapureilta, omalta kotikunnalta, seurakunnalta tai järjestöiltä. Toisen ihmisen voi valtuuttaa hakemaan esimerkiksi omat reseptilääkkeet apteekista.

Hyvinvoinnin ja sosiaalisten suhteiden ylläpitämiseen on myös laadittu ohjeet. Ehkä odotetuin niistä on tämä: yli 70-vuotiaita voi tavata – kunhan sen tekee ulkona, käsihygieniasta huolehtien ja turvavälit muistaen.

”Tärkeintä olisi se, että kun yli 70-vuotiaita läheisiä tavataan, niin tavattaisiin mieluusti ulkona, huolehditaan käsihygieniasta ja pidetään 1–2 metrin turvavälejä”, sanoi THL:n tutkimuspäällikkö Minna-Liisa Luoma HS:n haastattelussa maanantaina.

Lue lisää: Yli 70-vuotiaita voi tuoreen ohjeen mukaan tavata ulkona turvavälillä: ”Vieraillessa tulee vältellä kättelyä ja halaamista, ei kannata työntyä lähelle”

Yhteydenpidossa neuvotaan edelleen muistamaan myös etäyhteydenpitovälineet, kuten puhelin ja videopuhelut.

Ikäihmisiä kehotetaan etsimään mielekästä tekemistä ja liikkumaan päivittäin. Ulkoillessa sopiva turvaväli muihin on 2 metriä. Myös säännöllisestä ja monipuolisesta ruokailusta ja hyvästä nesteytyksestä muistutetaan.

Läheisiä neuvotaan olemaan vierailematta yli 70-vuotiaan luona, jos heillä on vähäisiäkin hengitystieinfektion oireita.

Yhteydenpitoon rohkaistaan kuitenkin puhelimitse tai verkossa. Myös ulkona voi tavata turvavälein, jos molemmat osapuolet ovat terveitä.

Jos läheisen täytyy vierailla riskiryhmään kuuluvan luona, neuvotaan läheistä huolehtimaan käsihygieniasta ja välttämään kättelyä ja halaamista.

Vierailun ajaksi läheisiä kehotetaan suojaamaan hengitystiensä kertakäyttöisellä liinalla, jos hengityssuojainta ei ole saatavilla.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa

Luetuimmat

Uusimmat