Bitcoinien käytöstä jääneet jäljet paljastivat henkilöt nimimerkkien takana: Helsingin poliisi on tutkinut yli 300 Silkkitien huumerikosta - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Rikostutkinnat

Bitcoinien käytöstä jääneet jäljet paljastivat henkilöt nimimerkkien takana: Helsingin poliisi on tutkinut yli 300 Silkkitien huumerikosta

Tulli takavarikoi Silkkitien verkkopalvelimen keväällä 2019. Silkkitie oli yksi pitkäikäisimmistä ja kansainvälisesti tunnetuimmista kauppapaikoista huumeiden myymiselle salatussa verkossa.

Palvelimen takavarikon jälkeen Silkkitien kävijöitä oli vastassa viranomaisten tervehdys.

Julkaistu: 20.5. 10:38

Helsingin poliisi on tutkinut yli 300 huumausainerikosta, jotka liittyvät Silkkitiellä tehtyihin huumausainekauppoihin. Silkkitie on salatussa tor-verkossa vuosina 2013‒2019 toiminut kauppapaikka.

Tulli takavarikoi Silkkitien verkkopalvelimen keväällä 2019. Silkkitie oli yksi pitkäikäisimmistä ja kansainvälisesti tunnetuimmista kauppapaikoista huumeiden myymiselle salatussa verkossa.

Takavarikoimisen viranomaiset saivat haaviinsa dataa tuhansien suomalaisten huumekaupoista. Helsingin poliisi on tutkinut omalla alueellaan tapahtuneita rikoksia.

Lue lisää: Huumekaupan keskuksesta paljastui tuhansien suomalaisten myyjien ja ostajien nimet – nuorimmat Silkkitien käyttäjät 15-vuotiaita ja vanhimmat yli 80-vuotiaita

Huumeita ostettiin ja myytiin Silkkitiellä nimimerkkien suojissa. Valuuttana toimi kryptovaluutta bitcoin.

”Viranomaiset selvittivät nimimerkkien takana olevien henkilöiden oikeat henkilöllisyydet bitcoinien käytöstä jääneiden jälkien avulla”, Helsingin poliisi kertoo.

Lähes kaikki Helsingin poliisin tutkimat tapaukset koskevat huumausaineiden ostoa. Ostajat tilasivat Silkkitien kautta erilaisia huumausaineita ja huumaavia lääkkeitä, jotka toimitettiin pääasiassa postitse suoraan heidän kotiosoitteisiinsa.

Valtaosa epäillyistä on syntynyt 1980- ja 1990-luvuilla, mutta poliisin mukaan joukossa on hyvinkin eri-ikäisiä ihmisiä.

”Osa epäillyistä on opiskelijoita ja osa työelämässä. On joukossa myös eläkeläisiä. Epäiltyjen työ- ja koulutustaustan kirjo on kattava. Nämä epäillyt eivät vastaa stereotyyppistä mielikuvaa kaupungin kaduilla pyörivistä huumeidenkäyttäjistä”, kertoo tutkinnanjohtaja Lasse Jortikka Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi kertoo, että osa epäillyistä on hämmästynyt poliisin yhteydenotosta. Monet näyttävät poliisin mukaan ajatelleen, ettei anonyymeistä nettihuumekaupoista voi jäädä kiinni.

Viime vuoden lopulla hakkeri Benjamin Särkkä avasi HS:n jutussa syitä siihen, miksi olettama on virheellinen. Vaikka anonyymi verkko salaa verkon selailun, jää kaupoista helposti jälkiä.

Lue lisää: Tuhannet suomalaiset saavat pian rikoshistorian huumekaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huumekeitaasta oli valhetta

Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

Huumekaupan keskuksesta paljastui tuhansien suomalaisten myyjien ja ostajien nimet – nuorimmat Silkkitien käyttäjät 15-vuotiaita ja vanhimmat yli 80-vuotiaita

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa

Luetuimmat

Uusimmat