Yksin asuminen lisääntyy niin paljon, että se voi olla pian yleisin asumisen muoto – laskuri kertoo oman kuntasi tilanteen - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Asuminen

Yksin asuminen lisääntyy niin paljon, että se voi olla pian yleisin asumisen muoto – laskuri kertoo oman kuntasi tilanteen

Viime vuonna yli 1,2 miljoonaa suomalaista asui yksin. Se on melkein 45 prosenttia asuntokunnista.

Nuorissa ikäryhmissä miesten yksinasuminen on yleisempää.

Julkaistu: 20.5. 11:58, Päivitetty 20.5. 12:07

Yksinasuminen lisääntyy Suomessa edelleen, niin kuin se on lisääntynyt jo kymmeniä vuosia.

Tilastokeskus julkaisi keskiviikkona viime vuoden luvut, joissa selvä suunta yksinasujien määrässä jatkaa nousuaan.

Viime vuonna yksinasuvia oli edellisvuoteen verrattuna 30 000 enemmän eli kaikkiaan yli 1,2 miljoonaa. Se tarkoittaa jo lähes 45 prosenttia kaikista asuntokunnista.

Luvuista piirtyy kuva suomalaisesta yksinasumisesta ja yksin asujien profiilista, jossa näkyvät nuoruus ja vanhuus. Kymmenessä vuodessa yksinasuvien suomalaisten määrä on kasvanut nimenomaan eniten alle 30-vuotiailla ja yli 65-vuotialla.

Nuorissa ikäryhmissä miehillä yksinasuminen on yleisempää, iäkkäistä yksin asuvista ihmisistä puolestaan valtaosa on naisia. Yleisintä yksinasuminen on yli 75-vuotiaiden ikäryhmässä, joista melkein joka toinen asuu yksin.

Kymmenessä vuodessa yksinasuminen on lisääntynyt kaikissa muissa ikäryhmissä paitsi 45–54-vuotiaissa, Tilastokeskus kertoo.

Keskimäärin suomalaisessa asuntokunnassa asui viime vuonna 1,97 henkeä.

Yksin asuvien osuus on Suomessa Euroopan kärkiluokkaa. Useimmilla yksin asuminen kuuluu tavalliseen elämänkaareen, mutta toisilla se kestää tutkimusten mukaan jopa vuosikymmeniä. Yksin asuminen ei tarkoita yksinäisyyttä, mutta se lisää asiantuntijoiden mukaan yksinäisyyden riskiä.

Lue lisää: Tätä on yksinäisyys Suomessa: Hannamari Viitanen jäi ”sinkkutyhjiöön” ja joutuu nyt etsimään Helsingin pisintä baaritiskiä

Myös kahden hengen asuntokuntien määrä kasvoi hieman edellisestä vuodesta. Sitä suurempien asuntokuntien määrä taas väheni.

Yksinasuminen on lisääntynyt suhteellisesti eniten alle 30-vuotiaiden keskuudessa. Vuonna 2009 alle 30-vuotiaista 20 prosenttia asui yksin, kun vuonna 2019 yksinasuvien osuus ikäryhmästä oli 27 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan asumistuen muutos vuonna 2017 näyttää olevan yhteydessä nuorten yksinasumisen yleistymiseen, sillä alle 30-vuotiaiden yksinasuminen kasvoi erityisesti muutoksen jälkeen.

Yksinasuvia miehiä on yksinasuvia naisia enemmän sekä määrällisesti että suhteellisesti ikäryhmässä 25–54. Yli 55-vuotiaita ja alle 24-vuotiaita yksinasuvia naisia on puolestaan miehiä enemmän.

Tutkimus: Pienten asuntojen buumiin liittyvät pelot osoittautuivat turhiksi, ainakin toistaiseksi

Sinkkuja on aina vain enemmän – näin ennennäkemätön yhteiskunnallinen kokeilu muuttaa käsityksen ihmisistä

Omasta talosta voi tulla vanhukselle loukku, kun ikääntyminen jättää yhä useamman yksin

Tätä on yksinäisyys Suomessa: Hannamari Viitanen jäi ”sinkkutyhjiöön” ja joutuu nyt etsimään Helsingin pisintä baaritiskiä

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa

Luetuimmat

Uusimmat