Kela tarkensi linjaansa: valtio ei maksa paperittomien koronahoitoa – ministeri selvityttää ohjeistuksen - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Sairaanhoito

Kela tarkensi linjaansa: valtio ei maksa paperittomien koronahoitoa – ministeri selvityttää ohjeistuksen

Myös au pairit ja lähetetyt työntekijät voivat jäädä ilman maksutonta koronahoitoa.

Ilmoitus Kelan toimipisteen ovella koronakeväänä.

Julkaistu: 21.5. 9:09, Päivitetty 21.5. 12:00

Koronaviruksen vuoksi saatu hoito ei ole kaikille Suomessa maksutonta, toisin kuin aiempi Kelan ohjeistus saattoi antaa ymmärtää. Kela julkaisi uudet päivitetyt ohjeensa alkuviikosta.

Koronaviruksen vuoksi saatu hoito on nyt maksullista henkilölle, joilla on pysyvä tai tilapäinen oleskelulupa Suomessa, mutta joilla ei ole kotikuntaa eikä oikeutta hoito-oikeustodistukseen.

Tällaisia henkilöitä ovat Kelan mukaan esimerkiksi kolmansista maista tulevat opiskelijat, jotka eivät työskentele Suomessa, diplomaatit, lähetetyt työntekijät, au pairit ja paperittomat ihmiset, joilla on kielteinen turvapaikkapäätös.

Kelan uutta ohjeistusta sovelletaan ihmisiin, joiden hoito on alkanut 11. toukokuuta tai sen jälkeen.

Torstaina asiaa kommentoi Twitterissä myös sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas), jonka mukaan kaikille koronavirukseen sairastuneille pitää turvata hoito.

”Koronavirus on yleisvaarallinen tartuntatauti. Kaikille koronavirukseen sairastuneille pitää turvata hoito Suomessa. Selvitämme ohjeen taustoja ministeriössä. Palaamme asiaan pian”, Pekonen kirjoitti.

Sen sijaan maksutonta koronaviruksen hoitoa Suomen julkisessa terveydenhuollossa saavat nämä kriteerit täyttävät ihmiset: Henkilöt, jolla on Suomessa kotikunta ja henkilöt, joilla ei ole Suomessa kotikuntaa, mutta joilla on hoito-oikeustodistus.

Samoin EU- ja Eta-maista sekä Sveitsistä tulevat henkilöt saavat ilmaisen hoidon eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Ulkomailla asuvat suomalaiseläkeläiset puolestaan saavat hoidon Kelan myöntämällä eläkkeensaajan eurooppalaisella sairaanhoitokortilla.

Pohjoismaalaiset eivät välttämättä tarvitse eurooppalaista sairaanhoitokorttia Suomessa, vaan hoidon saa myös esittämällä passin tai muun virallisen henkilöllisyystodistuksen, Kela kertoo.

Britanniasta ja Pohjois-Irlannista tulleet saavat hoidon esittämällä eurooppalaisen sairaanhoitokortin tai passin. Australiasta tulleet saavat hoidon esittämällä passin.

Joillakin Suomessa työskentelevillä ulkomaalaisilla ihmisillä voi myös olla oikeus Kelan myöntämään hoitoetuusoikeuteen, jos toinen valtio maksaa sairaanhoitokulut.

Kela kehottaa julkista terveydenhoitoa ottamaan yhteyttä epäselvissä tapauksissa. Se myös muistuttaa, että julkinen terveydenhuolto voi aina hakea valtion korvausta hoidosta aiheutuneista kustannuksista, jos niitä ei ole saatu perittyä asiakkaalta itseltään tai esimerkiksi vakuutuksesta.

Paperittomat|10 vuotta sitten tapasimme heidät paperittomina, nyt tapaamme uudelleen – mitä neljän ilman lupaa Suomessa olleen elämässä tapahtui?

Paperiton lapsi kärsi pahoista kivuista, ja lääkäri Ville Holmbergilta loppuivat keinot – ”Miten näin rikkaassa maassa jollekin voi tulla mieleen kieltää hoito?”

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa

Luetuimmat

Uusimmat