Opiskelijajärjestö tuomitsee vilpin etäpääsykokeessa – SYL:n edustaja ihmettelee kuitenkin etäkokeen tekijöille annettuja ohjeita - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Yliopistot

Opiskelijajärjestö tuomitsee vilpin etäpääsykokeessa – SYL:n edustaja ihmettelee kuitenkin etäkokeen tekijöille annettuja ohjeita

Keskustelu valintakoevilpistä nousi esiin tiistaina, kun joukko lääketieteen etävalintakokeessa kysyttyjä termejä nousi poikkeuksellisen suosituksi suomalaisten Google-hakujen joukossa.

Koronaviruksen vuoksi moni yliopistojen ala muutti tänä keväänä valintakokeitaan niin, että koe suoritetaan osin tai täysin etänä.

Julkaistu: 21.5. 18:12

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) tuomitsee vilpin korkeakoulujen etävalintakokeissa.

”Emme missään nimessä hyväksy vilpillisiä menettelyjä”, sanoo SYL:n koulutuspoliittinen asiantuntija Jani Kykkänen.

”Yleensä suurin vahinko siitä tulee hakijalle itselleen. Myöhemmin opinnoissa tulee kuitenkin vastaan plagiaatin tunnistusta ja tiukempaa arvostelua.”

Keskustelu valintakokeissa lunttaamisessa nousi esiin tiistaina, kun joukko lääketieteen etävalintakokeessa kysyttyjä termejä kasvatti kokeen aikana äkillisesti suosiotaan suomalaisten hakukonekyselyjen joukossa.

Googlen hakudatasta näkyi, että tiistaina aamupäivällä Suomessa tehtyjen hakukonekyselyjen joukossa yleistyivät varsin epätavalliset sanat, kuten tsh, fsh, koppisiemeniset ja niveljalkaiset.

Kyseessä oli kaksivaiheisen valintakokeen ensimmäinen osa. Kokeessa ulkoisten tietolähteiden käyttö oli kielletty, mutta koska hakijat tekivät kokeen itsenäisesti omalla tietokoneellaan, oli vilpin valvominen käytännössä mahdotonta.

Lue lisää: Poikkeuksellisen moni etsi tiistaiaamuna tietoa niveljalkaisista ja koppisiemenisistä – Googlen hakutiedot vihjaavat vilpistä lääketieteellisen etävalintakokeessa

Ilmiönä vilppi ei ole mitenkään poikkeuksellista yliopistoissa, Kykkänen arvioi.

”Normaalioloissa perinteisessäkin kokeessa joku sitä usein yrittää. Vilpin torjuminen on yliopistoille normaalia toimintaa.”

Kykkäsen mukaan yliopistoilla on keinoja vilpin estämiseen myös etävalintakokeissa – ja hän uskoo, että keinoja on myös käytetty. Kaikkia keinoja ei tosin kerrota, jotta hakijat eivät voisi kiertää niitä.

Myös kaksiosainen valintakoe on Kykkäsen mukaan yksi tapa torjua vilppiä. Lääketieteen etävalintakokeella valittiin osa hakijoista kokeen toiseen vaiheeseen, joka suoritetaan valvotusti yliopistojen tiloissa.

Kykkänen arvelee, ettei yksittäisten termien hakeminen välttämättä tuonut hakijoille suurtakaan etua tiistain kokeessa.

”Yleisestikin valintakokeissa mitataan tiedon sisäistämistä, soveltamista ja hallintaa. Siinä mielessä nippelitiedon googlaaminen ei ole se ratkaiseva tekijä.”

Kykkänen uskoo, että hyvät hakijat menestyvät valintatavasta riippumatta. Osaavien ei tarvitse sortua vilppiin edes hakupainealoilla, hän rohkaisee.

Kykkänen ihmettelee ohjeita, joita yliopistot antoivat etäkokeen tekijöille.

”On tietysti yliopistoilta jännä kieltää jotakin, mitä ei pysty lainkaan valvomaan. Suurin osa hakijoista on tosin puhtain paperein liikkeellä.”

Koronavirus sai yliopistot muuttamaan kevään opiskelijavalintojaan pika-aikataululla. Moni ala kasvatti ylioppilastodistuksen arvosanoilla sisään otettavien osuutta. Valintakokeista tehtiin monella alalla kaksivaiheisia.

SYL:n suurin huoli uudistuksissa on ollut todistusvalinnan kasvattaminen.

”Olemme nostaneet esiin, että se on hakijoiden oikeusturvan ja yhdenvertaisuuden kannalta ongelmallista. Miten se kohtelee esimerkiksi hakijoita, jotka olivat valmistautuneet valintakokeeseen pitkään.”

Lue lisää: Opetuksen poikkeusjärjestelyt ja valintakokeiden muutokset poikivat kantelutulvan eduskunnan oikeusasiamiehelle

Viime viikolla työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson kysyi Ylen A-studiossa, voisivatko korkeakoulut tehdä tänä syksynä poikkeuksen ja ottaa tavallista suurempia eriä opiskelijoita sisään aloittamaan opintoja.

Kykkäsen mukaan ajatus on hakijoiden kannalta hyvä, mutta siihen liittyy monia käytännön ongelmia. Järjestö kiinnittää huomiota erityisesti resurssien riittämiseen ja opiskelijoiden tuen turvaamiseen. Myös opetushenkilökunta on jo nyt kovilla.

”Jos ensi syksylle haluaa aloituspaikkoja lisätä, se tulee kyllä aika nopeasti. Lisäys vaatisi myös lisää opettajia, tiloja ja harjoittelupaikkoja. Itsestään se ei tapahdu.”

Opiskelijavalinnat|Poikkeuksellisen moni etsi tiistaiaamuna tietoa niveljalkaisista ja koppisiemenisistä – Googlen hakutiedot vihjaavat vilpistä lääketieteellisen etävalintakokeessa

Yliopistot|Koronaepidemia myllersi yliopistojen opiskelijavalinnat: Näin pyrkijät karsitaan nyt

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?