Kesäiset säät hellivät viikonloppuna lähes koko maata - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Sää

Kesäiset säät hellivät viikonloppuna lähes koko maata

Ensi viikolla etelässä voi rikkoutua jo 20 asteen raja. Lämpöä on ennusteiden mukaan luvassa myös kesäkuun alkuun.

Auringonpaiste toi kesäistä tunnelmaa ja lämpöä Lilkanskogsundetille Porkkalanniemelle Kirkkonummella perjantaina. Kuva: Kalle Koponen / HS

Julkaistu: 22.5. 16:21

Helsingin Tokoinrannassa näytti perjantaina kesältä: iltapäivällä puisto oli täynnä pieniä ja suuria piknik-seurueita, joissa availtiin kuohuviinipulloja, naurettiin ystävien kanssa ja soiteltiin kitaraa.

Ystävykset Sonja Wessell, Malena Gustavsson ja Pernilla Byman kertoivat tapaavansa ensimmäistä kertaa kolmeen kuukauteen.

”Haluttiin nähdä nyt vihdoin, kun aurinko paistaa ja on niin ihana sää”, Wessell kertoi.

Samaa sanoivat monet muutkin puistossa aikaa viettäneet: viime kuukaudet ovat menneet enemmän tai vähemmän eristyksissä. Nyt piti päästä ulos ja tavata vihdoin kavereita kasvokkain.

Luvassa on hyvin aurinkoinen ja paikoin lähes kesäinen viikonloppu – eikä ensi viikkokaan näytä kovin kolealta.

Varsinkin lauantaista näyttää tulevan erityisen hyvä ulkoilupäivä: sellainen päivä, joka normaalina, koronattomana aikana täyttäisi kaupunkien terassit.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi kuvaa viikonloppua laajasti aurinkoiseksi ja lämpimäksi Etelä-Lappia myöten. Lämpötilat ovat Etelä-Suomessa lähellä kahtakymmentä astetta.

”Lauantai on aurinkoinen päivä, tosin lännestä lähestyy sadealue sunnuntaina. Se voi vähän hajota lounaassa, mutta ainakin se lisää pilvisyyttä. Sateet eivät kovin kummoisia ole, mutta etelässä pilvisyys estää lämpötilojen nousua sunnuntaina”, kertoo meteorologi Juha Tuomala.

Maanantaina saattaa tulla pieniä kuuroja, mutta lämpötilat ovat silti viidentoista asteen luokkaa etelässä. Öisin sen sijaan on vielä koleata, monin paikoin reilusti alle kymmenen astetta.

Kuuroherkkyys lisääntyy ainakin länsiosassa, Tuomala kuvaa. Idässä on poutaisempaa.

”Kuurot ovat kuuroja. Ei se tarkoita, että koko päivän ja koko maassa sataa. Ne ovat paikallisia ja kestävät aikansa.”

Ajankohtaan nähden lukemat ovat melko tyypillisiä. Jos lämpötilat nousevat kahteenkymmeneen asteeseen, keskimääräinen lukema ylittyy parilla asteella.

Ensi viikon alkupuolella etelässä saatetaankin kokea jo kahdenkymmenen asteen rajapyykin ylittyminen. Sen jälkeen keskiviikkona matalapaine voi taas tuoda sateitakin.

”Keskiviikon matalapaineen jälkeen saattaa myös kylmempää ilmaa valahtaa maahan, mutta ennustettavuus tuonne asti on jo epävarmaa. Mutta viikonloppu ja alkuviikko on melko lämmintä”, Tuomala kertoo.

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen tuoreen ennusteen mukaan kesäkuun alkupuolella Suomessa saatettaisiin jo lähestyä hellerajaa. Joka tapauksessa silloin olisi jonkin verran keskimääräistä lämpimämpää.

Siitä eteenpäin ennuste ei näe poikkeamia suuntaan tai toiseen.

Sama keskus julkaisi toukokuun alussa vielä pidemmän, koko kesän kattavan ennusteen.

Vuodenaikaisennusteen mukaan kesäkuusta elokuuhun ulottuvalla kolmen kuukauden jaksolla on odotettavissa lämpötiloja, jotka ovat lähes koko maassa lähellä pitkäaikaisia keskiarvoja. Rannikolla on hieman tavanomaista lämpimämpää.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa

Luetuimmat

Uusimmat