Poliisi korjasi valtiovarainministeriön salausjupakkaa koskevaa päätöstä: Ministerivastuu oli joko Petteri Orpolla tai Anu Vehviläisellä - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Poliisi korjasi valtiovarainministeriön salausjupakkaa koskevaa päätöstä: Ministerivastuu oli joko Petteri Orpolla tai Anu Vehviläisellä

Alkuperäisessä päätöksessä poliisi oli sitä mieltä, että viimekätinen vastuu eduskunnan tiedonsaantioikeuden toteutumisesta oli kokoomuksen Orpolla.

Petteri Orpo ja Anu Vehviläinen.

Julkaistu: 23.5. 2:00

Helsingin poliisi korjasi myöhään keskiviikkoiltana päätöstään valtiovarainministeriön salausjupakkaa koskevasta esiselvityksestä.

Korjatussa päätöksessä poliisi lavensi näkemystään siitä, kenellä ministerillä kyseisessä asiassa oli viimekätinen vastuu eduskunnan tiedonsaantioikeuden toteutumisesta.

Helsingin poliisin esiselvityksen syynä olivat valtionvarainministeriön virkamiesten lähettämät sähköpostiviestit, jotka aiheuttivat tyrmistystä eduskunnassa. Viesteissä ministeriön virkamiehet pohtivat, huomaako eduskunta lakiesitykseen jääneitä puutteita, joissa oli kyse sadoista miljoonista euroista.

Useat eduskunnan virkamiehet tulkitsevat viestejä siten, että valtiovarainministeriön virkamiehet ajoivat sote- ja maakuntauudistusta niin, että he jättivät kertomatta tärkeitä yksityiskohtia.

Poliisi tuli siihen tulokseen, että sillä ei ole edes alustavia syitä epäillä virkamiehiä virkarikosta.

Apulaisoikeuskanslerilta ja ministeriöltä hankitun asiakirja-aineiston perusteella poliisi päätteli muun muassa, että laskelmat ja kirjallinen selvitys olivat ministeriössä keskeneräisiä ja ne oli tarkoitus toimittaa valiokunnalle valmistumisen jälkeen.

Poliisi katsoi myös, että eduskunnan tiedonsaantioikeus on viime kädessä ministerivastuuasia. Esitutkinnan aloittamisesta ministerivastuuasiassa päättää eduskunnan perustuslakivaliokunta, ei poliisi.

Alkuperäisessä päätöksessä poliisi tuo näkemyksenään ilmi, että vastuussa eduskunnan tiedonsaantioikeuden toteutumisesta asiassa olisi ollut tuolloinen valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok). Myöhään keskiviikkona poliisi kuitenkin täsmensi, että vastuussa on voinut olla joko Orpo tai ministeri Anu Vehviläinen (kesk).

Hallituksen työnjaossa Vehviläisen hoidettavaksi oli sovittu muun muassa kunta- ja aluehallinnon asiat. Hallituksen toimintasuunnitelmassa Vehviläinen nimettiin maakuntauudistuksen vastuuministeriksi.

Perustuslakivaliokunta on aloittanut oman selvityksensä siitä, toteutuiko eduskunnan tiedonsaantioikeus asiassa vai ei.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa

Luetuimmat

Uusimmat