Ruotsi on laiva­yhtiöiden suunnitelmissa kysymys­merkki, ja lomaa suunnittelevia helsinkiläisiä tilanne arveluttaa: ”Maihin ei Tukholmassa kiinnostaisi nousta” - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Matkailu

Ruotsi on laiva­yhtiöiden suunnitelmissa kysymys­merkki, ja lomaa suunnittelevia helsinkiläisiä tilanne arveluttaa: ”Maihin ei Tukholmassa kiinnostaisi nousta”

THL:n Mika Salmisen mukaan Ruotsin tilanne voisi aiheuttaa Suomelle terveysriskin, jos rajaliikenne avattaisiin tilanteessa, jossa maiden välisessä viruksen ilmaantuvuudessa on suuri ero. HS:n haastattelemat laivayhtiöiden edustajat ja helsinkiläiset ymmärtävät Salmisen kannan.

Helsinkiläiset Atte Backström (vas.) ja Mika Kuhanen pitävät risteilyistä, mutta maihinnousu Tukholmassa ei nyt innostaisi. Bäckström arvioi, että ravintoloilta vaadittaisiin tarkkuutta, jos Tukholmasta saapuisi vierailijoita Helsinkiin.

Julkaistu: 23.5. 2:00, Päivitetty 23.5. 6:31

Koronaviruksen laajempi leviäminen ja viruksen aktiivinen tilanne Ruotsissa saattaa aiheuttaa Suomelle terveysriskin, kun suljetut rajat joskus avataan, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen.

Salmisen mukaan ruotsalaisten tulon salliminen olisi Suomelle suurempi riski kuin esimerkiksi tanskalaisten ja norjalaisten päästäminen maahan, sillä Ruotsin tilanne on ainakin tällä hetkellä muita Pohjoismaita pahempi.

HS:n Helsingin Eteläsatamassa haastattelemia ihmisiä Ruotsin tartuntatilanne mietityttää.

Helsinkiläinen Tiina Aho vierailee Tukholmassa monta kertaa vuodessa tapaamassa ystäviään.

”Maaliskuun jälkeen en ole vieraillut Ruotsissa enkä uskaltaisi sinne nyt lähteä koronaviruksen takia. Ruotsin tilanne vaikuttaa minusta siltä, että [valtionepidemiologi] Anders Tegnell ei halua enää tässä vaiheessa myöntää, että hän on ollut väärässä. En halua vierailla Tukholmassa, ja sitten istua karanteenissa pari viikkoa.”

Ahoa mietityttää, onko tukholmalaisten suhtautuminen koronavirukseen liian rentoa.

”Ystäväni Tukholmassa suhtautuvat huolella ja pitävät kiinni turvaväleistä. Mutta kuulemma Tukholmassa ei hirveästi välitetä: siellä mennään talouden mukaan eikä ihmishenkien säästämisen mukaan. Kukaan ei käytä kasvomaskeja.”

Tiina Ahoa mietityttää, onko tukholmalaisten suhtautuminen koronavirukseen liian rentoa.

Ystävykset Mikko Mäkelä, Anna-Sofia Toivettula ja Santeri Jusslin eivät ole huolissaan siitä, että laivaliikenne toisi koronaviruksen Tukholmasta Helsinkiin.

”Ainakaan minulla ei ole sellaista pelkoa. Koronavirus on jo rantautunut Suomeen, ei siihen varmaan yksittäiset ruotsalaiset matkailijat vaikuta”, Jusslin sanoo.

Ystävykset lomailevat harvoin Ruotsissa.

”Kolme vuotta sitten taisin käydä satunnaisella päiväristeilyllä Tukholmassa”, Mäkelä sanoo.

Toivettula kertoo, että tänä kesänä lomat suuntautuvat kotimaahan.

”Aikaisempina kesinä olemme vierailleet Euroopan kaupungeissa, mutta Pohjoismaissa reissaaminen on jäänyt vähemmälle”, Toivettula sanoo.

Mikko Mäkelä (vas.), Anna-Sofia Toivettula ja Santeri Juslin käyvät vain harvoin Ruotsissa, eivätkä siksi huolehdi risteilyliikenteen turvallisuudesta.

Helsinkiläiset Atte Backström ja Mika Kuhanen pitävät risteilyistä, mutta maihinnousu Tukholmassa ei tässä tilanteessa oikein innosta.

”Minulla on hyvin ristiriitaiset tuntemukset Ruotsin tilanteesta. Risteilylle voisin ehkä lähteä, mutta maihin ei Tukholmassa kiinnostaisi nousta”, Backström sanoo.

Kuhanen vierailee Ruotsissa säännöllisesti.

”Vierailen Ruotsissa suunnilleen kerran vuodessa. Laivatunnelma innostaa, mutta Tukholmassa en halua käydä ainakaan vielä tässä vaiheessa koronaviruksen takia. En suosittele sitä. Ahvenanmaa kyllä innostaisi kesälomakohteena”, Kuhanen sanoo

Backström arvioi, että ravintoloilta vaaditaan tarkkuutta, jos Tukholmasta saapuisi vierailijoita Helsinkiin.

”Kesäkuun alussa alkavat taas työt ravintolassa. Duunia painetaan nyt koko kesä: kun on pari kuukautta nyt tullut lomailtua, niin hauskaa palata töihin. Ruotsista saapuvien asiakkaiden kanssa pitää kyllä olla ravintolassa tarkkana.”

Salmisen kommentti ei laivayhtiöitä varsinaisesti ilahduta, mutta saa se niiltä myös ymmärrystä. Esimerkiksi Viking Line ei pidä ruotsalaisia matkustajia riskinä.

”Kokemuksien perusteella emme voi väittää näin. Ruotsin suositus kansalle olla matkustamatta 14. heinäkuuta asti rajoittaa omalta osaltaan tartuntariskiä”, toteaa tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström Viking Lineltä.

Hän muistuttaa, että yhtiö on kuljettanut koko kriisin ajan muutenkin rekkakuskeja ja ruotsalaisia, jotka ovat olleet työmatkoilla tai muilla välttämättömillä matkoilla erityisesti Ruotsin ja Ahvenanmaan välillä.

”Ahvenanmaalla ei ole koronatapauksia tullut lisää, määrä oli yli kuukausi sitten yksitoista ja on edelleen sama. Omasta henkilökunnastamme kukaan ei ole sairastunut. Tietysti seuraamme tarkasti tilannetta ja THL:n suosituksia”, hän sanoo.

Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd puolestaan muistuttaa, että ruotsalaisia on sen laivoilla suhteellisen vähän, kymmenisen prosenttia matkustajista. Suomalaisia on lähes puolet, seuraavaksi eniten virolaisia.

”Salmisen kommentti on ihan asiallinen ottaen huomioon Ruotsin virustilanteen, joka on täysin erilainen kuin Suomessa tai Baltian maissa. Kukaanhan ei tietenkään vielä tiedä, miten meidän oma virustilanteemme tulee vielä muuttumaan tai kehittymään, esimerkiksi mahdollisen toisen aallon myötä”, Nöjd sanoo.

”On varmasti syytä seurata tarkasti Ruotsin tilannetta ja sitten vasta tehdä päätöksiä suuntaan tai toiseen”, hän jatkaa.

Laivayhtiöt seuraavat nyt tarkkaan viranomaisten päätöksiä sekä tilanteen kehittymistä Itämeren rannoilla. Kesästä tulee niille joka tapauksessa vaikea.

”Tällä hetkellä vapaa-ajan matkustus ei ole sallittua 14. kesäkuuta saakka. Teemme parhaillaan suunnitelmia ja laskelmia ylipäätään matkustuksen asteittaiseen palauttamiseen mahdollisimman terveysturvallisesti ja eri maiden virustilanteet huomioiden. Ruotsi on meidänkin suunnitelmissamme edelleen kysymysmerkkinä ja otamme varmasti heidän virustilanteen huomioon, kun reittejä taas pystytään avaamaan”, Nöjd kertoo.

Yhtiöt toivovat pikaista paluuta normaaliin. Moni asia on silti muuttunut, kun laivamatkustaminen on taas mahdollista.

Matkustajien on ensinnäkin huolehdittava siitä, että sairaana tai oireilevana ei saa matkustaa. Myös turvavälejä tulee pitää. Seisovasta pöydästä ei itse oteta ruokia. Laivat eivät kulje enää täysinä, sillä niiden kapasiteettia on rajoitettu eikä tähtiartisteja toistaiseksi nähdä.

Viking Linen mukaan laiva ei voi joutua kokonaan karanteeniin, koska ne kulkevat niin lyhyitä matkoja. Epäilty koronatartunnan saanut henkilö eristettäisiin hyttiin seuraavaan satamaan saapumiseen asti ja mahdolliset koronatestit tehtäisiin maissa.

Ruotsi|Ruotsi nousi maailman ykköseksi väki­lukuun suhteutetuissa viikon korona­kuolemissa, mutta yksi maan johtavista rokotteiden asian­tuntijoista antaa silti toivoa

Matkailu|”Tälle ei mitään voi” – Rajojen avautuessa Ruotsin tilanne saattaa aiheuttaa Suomelle terveys­riskin, sanoo THL:n Mika Salminen HS:lle

Ulkopolitiikka|Milloin Ruotsiin voi matkustaa normaalisti? Ulkoministeri Haavisto: Pohjoismainen matkustuskupla yhä kaukana

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa

Luetuimmat

Uusimmat