Veijo Baltzariin kohdistuvat rikosepäilyt ovat jälleen laajentuneet: ihmiskaupan epäillään jatkuneen yli kahden vuoden ajan - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Rikosepäilyt

Veijo Baltzariin kohdistuvat rikosepäilyt ovat jälleen laajentuneet: ihmiskaupan epäillään jatkuneen yli kahden vuoden ajan

Rikoksesta epäiltyjen henkilöiden määrä on kasvanut rikoskokonaisuudessa neljään.

Rikosepäilyt ovat laajentuneet Veijo Baltzariin liittyvässä epäillyssä rikoskokonaisuudessa.

Julkaistu: 25.5. 10:23

Kulttuurineuvos Veijo Baltzariin kohdistuvat rikosepäilyt ovat jälleen laajentuneet.

Poliisi tiedotti maanantaina, että tutkinnassa on tullut ilmi uusi ihmiskauppaepäily, joka liittyy samaan kokonaisuuteen kuin muut rikosepäilyt.

Ihmiskaupparikoksen epäillään jatkuneen yli kahden vuoden ajan vuosina 2017–2019. Se ajoittuu samoihin aikoihin Baltzarin aiempien rikosepäilyjen kanssa.

Baltzarin lisäksi rikoksista epäillään muitakin henkilöitä. Poliisi kertoi, että epäiltyjen määrä on kasvanut kolmesta neljään.

Baltzaria on jo aiemmin epäilty muun muassa törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, törkeästä raiskauksesta, törkeistä ihmiskaupoista, seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja pahoinpitelystä.

Rikosten epäillään tapahtuneen tammikuun 2015 ja marraskuun 2019 välisenä aikana Helsingissä, Espoossa, Kuopiossa, Raaseporissa ja Rautalammilla.

Rikoksista epäillyistä henkilöistä vain Baltzar on vangittuna. HS:n tiedossa ei ole sitä, mihin rikoksiin kolmen muun henkilön epäillään syyllistyneen.

Tapauksen esitutkinta voi kestää vielä useita kuukausia. Helsingin käräjäoikeus päätti perjantaina siirtää syytteen nostamisen määräpäivän kesäkuulta marraskuulle.

Helsingin Sanomat kertoi marraskuussa laajassa artikkelissa, miten Baltzar on rakentanut teatteristaan kultin, jossa on manipuloitu nuoria naisia ja tyttöjä.

Lue lisää: Veijo Baltzarin kultti.

Vuonna 2012 Humanistinen ammattikorkeakoulu julkaisi kriittisen Baltzarin teatterin toiminnasta.

Raportissa todettiin muun muassa, että Baltzarilla ”on pyrkimys erityisen vahvaan ja läheiseen ohjaussuhteeseen opiskelijoiden kanssa”. Baltzar provosoi opiskelijoita ”toistuvasti väittämillä ja olettamuksilla, jotka kohdistuivat esimerkiksi heidän persoonaansa, traumakokemuksiin, kompetenssiinsa tai arvomaailmaansa”.

Harrastajilta odotettiin raportin mukaan ”ehdotonta sitoutumista” ohjaajan toiveisiin ja teatterissa vallitsi ”vahva auktoriteettiperustaisuus, johon yhdistyi ohjaustoiminnassa muun muassa ihailun, läheisyyden ja romantiikan tärkeyteen viittaavia elementtejä”.

Raportista huolimatta opetus- ja kulttuuriministeriö jatkoi Baltzarin teatteritoiminnan tukemista suurilla summilla. Myös rikosepäilyt ajoittuvat Humakin raportin jälkeiseen aikaan.

Kulttuurineuvos Veijo Baltzarin rikosepäilyt laajentuneet – epäillään myös törkeästä lapsen hyväksikäytöstä ja useista törkeistä raiskauksista

Hän manipuloi ja lähenteli lukioikäisiä tyttöjä ja houkutteli heitä luokseen asumaan – HS tutki vuoden ajan, miten ihmiskaupasta epäilty kulttuurineuvos Veijo Baltzar rakensi teatteristaan kultin

Veijo Baltzarin teatterista tehtiin hyvin kriittinen arvio jo 2012, mutta ministeriö jatkoi sen tukemista yli 100 000 eurolla – HS kysyi kansliapäälliköltä, miksi

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa

Luetuimmat

Uusimmat