THL: Epidemian ensimmäinen aalto jatkunee Euroopassa ainakin kuukauden – kotimaan matkailua käynnistettävä varovasti - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Koronavirus

THL: Epidemian ensimmäinen aalto jatkunee Euroopassa ainakin kuukauden – kotimaan matkailua käynnistettävä varovasti

Epidemia on hidastunut. Parhaillaan ministeriö valmistelee kotimaanmatkailua koskevia suosituksia.

STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja kansliapäällikkö Kirsi Varhila sekä THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kertoivat torstaina koronatilanteesta Suomessa ja Euroopassa. Tiedotustilaisuuksia järjestetään kerran viikossa.

Julkaistu: 28.5. 11:53, Päivitetty 28.5. 16:14

Koronavirusepidemia on hidastunut sekä Suomessa että suurimmassa osassa Eurooppaa. Silti epidemian ensimmäisen aallon arvioidaan kestävän Euroopassa vielä ainakin kuukauden, sanoo terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

”Saattaa mennä pidempäänkin, ja on ilman muuta mahdollista, että takaiskuja syntyy”, Salminen kertoi torstaina tiedotustilaisuudessa, jossa THL ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kertoivat tilanteesta.

Myös Suomessa tilanne näyttää menevän ”oikeaan suuntaan”, Salminen sanoi.

”Jos verrataan lähialueiden tilanteeseen, Suomi on tässä kohtuullisen hyvässä asemassa.”

Salminen kuitenkin korosti, että tilanne ei ole ohi. Esimerkiksi ulkomaille matkustamista on kehotettu välttämään, ja Salminen kehotti miettimään ”kaksi kertaa”, jos haluaa matkustella kesän aikana.

”En usko, että tässä tapahtuu epidemian valossa suurta muutosta kovin äkkiä.”

STM:n kansliapäällikön Kirsi Varhilan torstaisen lausunnon mukaan suositus välttää vapaa-ajan ja muuta tarpeetonta matkustamista on periaatteessa yhä voimassa myös Suomen sisäisen matkailun osalta.

”Tällä hetkellä hallitus on vahvasti suositellut, että myöskään kotimaan matkailua ei harrastettaisi”, hän ensin sanoi torstaina. Myöhemmin torstain aikana Varhila tarkensi ministeriön kantaa ja totesi, että matkailua voidaan varovaisesti avata: ”Sekä mökkimatkustamista että muuta kotimaan matkailua.”

Lue lisää: Kansliapäällikkö Varhila täsmentää HS:lle kohua herättäneitä puheitaan: ministeriön kanta on, että kotimaan matkailua voi avata varovaisesti

Varhilan mukaan asiaa joudutaan varmasti tarkastelemaan ja linjaamaan kesän mittaan.

Tiedotustilaisuuden jälkeen STM kertoi Twitterissä, että kesän kotimaanmatkailua koskevia suosituksia valmistellaan parhaillaan ministeriöissä.

Koronavirukseen liittyviä sitovia rajoituksia voidaan Varhilan mukaan porrastaa ajan mittaan alueellisesti. Tällöin on käytävä myös juridista pohdintaa alueellisesta yhdenvertaisuudesta.

”Jos yksi alue on huonossa tilanteessa, pitääkö muiden siitä kärsiä? Nämä ovat niitä kysymyksiä, joita joudutaan punnitsemaan.”

Euroopassa epidemia on ollut useimmissa maissa hiipumassa Ruotsia ja Britanniaa lukuun ottamatta.

Myös Suomessa todetut sairastumiset ovat vähentyneet viimeisen kuukauden ajan ja tartuttavuusluku on pysynyt yhden alapuolella, mikä tarkoittaa epidemian hidastumista.

Yhteensä koronatapauksia on Suomessa todettu runsaat 6 700.

Epidemia on edelleen keskittynyt Uudellemaalle. Vaikka sairastumiset ovat joissakin sairaanhoitopiireissä lisääntyneet viikon sisällä, kyse on Mika Salmisen mukaan käytännössä alle viidestä tapauksesta kunkin sairaanhoitopiirin kohdalla.

Salminen ei antanut tiedotustilaisuudessa tarkkaa arviota, kuinka todennäköisesti syksyllä tai talvella tulisi niin sanottu toinen epidemia-aalto tai uusi tartuntapiikki.

”Se, mitä tapahtuu syksyllä, riippuu siitä, kuinka tämä virus käyttäytyy. Jos se käyttäytyy niin kuin muut koronavirukset, se riski on olemassa. Jos se käyttäytyy toisella tavalla, se jää nähtäväksi. Kyllä meidän täytyy varautua siihen, että toinen aalto tulee jossain vaiheessa”, hän sanoi.

Myös tehohoitopotilaiden määrä on vähentynyt ja hoitopaikat riittävät ministeriön mukaan hyvin. Koronapotilaille on tällä hetkellä varattu vajaat sata tehohoitopaikkaa ja muille tehohoitopotilaille noin 250 paikkaa, tiedotustilaisuudessa kerrottiin.

Suojavarusteista on kansliapäällikkö Varhilan mukaan ollut edelleen ”jonkin verran pulaa”, mutta kriisistä ei voida puhua. Kesän aikana varusteita aiotaan hankkia varastoon noin sadalla miljoonalla eurolla mahdollista toista epidemia-aaltoa varten.

”En edelleenkään käytä sanaa hyvä, mutta kaiken kaikkiaan käytän sanaa kohtalainen. Tällä hetkellä emme ole missään akuutissa kriisitilanteessa minkään puutoksen osalta.”

Matkailu|Kansliapäällikkö Varhila täsmentää HS:lle kohua herättäneitä puheitaan: ministeriön kanta on, että kotimaan matkailua voi avata varovaisesti

Matkailu|Matkailu­järjestö hämmästelee STM:n lausuntoa vapaa-ajan matkailusta – kotimaisista asiakkaista odotetaan pelastajaa eri puolilla Suomea

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?