Matkailu­järjestö hämmästelee STM:n lausuntoa vapaa-ajan matkailusta – kotimaisista asiakkaista odotetaan pelastajaa eri puolilla Suomea - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Matkailu

Matkailu­järjestö hämmästelee STM:n lausuntoa vapaa-ajan matkailusta – kotimaisista asiakkaista odotetaan pelastajaa eri puolilla Suomea

STM lievensi torstaina tiukkaa kantaansa kotimaan matkailuun. Maran mukaan turvallisuus taataan omavalvonnalla.

Ravintolan terassi oli tyhjä Lasipalatsinaukiolla Helsingissä tällä viikolla.

Julkaistu: 28.5. 12:52, Päivitetty 28.5. 17:27

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) suositus välttää yhä matkailua kotimaassa on matkailu- ja ravintola-alan mukaan hämmentävä.

Matkailun välttämiseen otti torstaina kantaa tiedotustilaisuudessa STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila, joka totesi suosituksen olevan yhä sama kuin aiemmin eli kotimaassakin tulee välttää vapaa-ajan matkailua.

Myöhemmin torstaina Varhiala kuitenkin lievensi kantaansa ja sanoi, että matkailua voidaan varovaisesti avata.

”Mökkimatkailu on turvallisinta, jos ajatellaan, että ihmiset eivät kauheasti maleksisi esimerkiksi kaupoissa vaan liikkuisivat vain välttämättömimmän”, Varhila kommentoi.

Varhilan mukaan matkailusuosituksesta pitää erikseen linjata hallituksessa. Myös työ- ja elinkeinoministeriö kertoi Twitterissä, että suosituksia valmistellaan ja asiasta kerrotaan lisää lähipäivinä.

”Hämmästyttävä kannanotto”, sanoi Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi viitaten STM:n aiempaan tiukkaan tulkintaan kotimaan matkailusta.

Lapin mukaan matkailu kotimaassa on turvallista. Hän toivoo suomalaisten lähtevän kesällä liikkeelle.

”Asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuudesta pystytään huolehtimaan omavalvonnalla”, Lappi korostaa.

Lappi ymmärtää ministeriön katsovan asiaa lääketieteen näkökulmasta.

”Matkailun toimialan tilanne on kuitenkin sellainen, että yrityksiä on pakko saada auki ja työntekijöitä töihin.”

Se, että suomalaiset eivät liikkuisi kesän aikana, olisi alalle Lapin mukaan katastrofi.

”Ravintolat aukeavat ensi viikolla ja jos viranomaiset samaan aikaan suosittelevat, että älkää kuitenkaan liikkuko, se olisi katastrofaalinen tilanne. Kaikki kulut alkavat juosta”, Lappi muistuttaa.

Lapin mukaan se johtaisi lisääntyviin konkursseihin ja työttömyyteen.

Nyt kun rajoituksia muutenkin puretaan, on Lapin mielestä otettava huomioon myös yritysten selviäminen kriisistä.

”Alan yritykset ovat tiukoilla, kassat ovat tyhjinä. Aluksi tuli lomautuksia, mutta nyt yhä enemmän irtisanomisilmoituksia”, Lappi sanoo.

Lappi korostaa, että työntekijöiden ja asiakkaiden turvallisuus on yrityksille ensisijaisen tärkeää ja se otetaan vakavasti.

Mara on valmistellut jäsenyrityksilleen omavalvontaohjeet, jotka lähetetään heti, kun se lainsäädännön puolesta on mahdollista.

Lappi muistuttaa, että alalla on edelleen voimassa kovia rajoituksia.

”Käytössä saa olla enintään 50 prosenttia asiakaspaikkamääristä, eivätkä asiakkaat saa hakea esimerkiksi buffetista itse ruokaa. Molemmat ovat kovia rajoituksia, jotka estävät esimerkiksi työntekijöiden kutsumista töihin.”

Matkailu- ja ravintola-ala ehdotti rajan asettamista 75 prosenttiin asiakaspaikoista.

”Omavalvonnalla turvallisuus kyetään takaamaan. Toivomme, että hallitus lupauksensa mukaan katsoo parin viikon päästä, voiko rajoituksia höllentää”, Lappi toteaa.

Asiakaspaikkarajoituksen takia kaikki yritykset eivät Lapin mukaan voi avata lainkaan.

Koska ulkomaanmatkailua tai liikematkailua ei ole, kotimaanmatkailu on tänä kesänä yrityksille elinehto.

Majoitusalan varaustilanne on viime päivinä Lapin mukaan hieman parantunut. ”Lähimainkaan normaali se ei ole. Majoitus- ja kylpylälomatilanne tulee olemaan pitkään vaikea.”

”Kun sääkin näyttää nyt hyvältä, on tärkeää, että toiminta saataisiin jollakin tavoin käyntiin”, sanoo Lappi.

Lapin matkailussa kotimaisista asiakkaista odotetaan pelastajaa. Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen sanoi paikallisten yritysten olevan kaikin puolin valmiina terveysturvalliseen matkailuun.

”Olemme valmiina siihen, että enteriä voidaan painaa kesämatkailun osalta.”

Valtiolta tuleva viesti ja patistus kansalaisille olisi Kärkkäisen mielestä tässä tilanteessa tärkeä.

”On nähty, että suomalaiset ovat äärimmäisen kuuliaisia. Suosittaminen ei tässä tilanteessa toimi, vaan pitää sanoa reilusti, että liikkeelle voi lähteä vastuuta kantaen”, Kärkkäinen painottaa.

Lapissa matkailukohteet alkavat vähitellen avautua. Kesäkuun loppuun mennessä palveluita on Kärkkäisen mukaan jo laajasti avattu.

”Meillä on paljon tilaa ja ulkoaktiviteetteja, joissa terveysturvallisuus on helppoa toteuttaa”, Kärkkäinen muistutti.

”Ei pitäisi olla estettä sille, etteikö kesämatkailukausi tällaisen kevään jälkeen voi pikku hiljaa alkaa, kun sääennusteetkin ovat hyvät”, Kärkkäinen korostaa.

Terveysturvallisuuden yli kukaan ei halua Kärkkäisen mukaan kävellä: ”Velvoitteet ovat vahvat ja ymmärrys siitä kaikilla yhteinen.”

Kotimainen kuluttaja on Kärkkäisen mukaan löytänyt tänä keväänä luonnon uudella tapaa.

”Haluamme saada heitä myös tänne Lappiin, koska täällä on erinomaiset palvelut tarjolla.”

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas toivottaa matkailijat tervetulleiksi, jos muita varotoimia noudatetaan huolellisesti.

”Alueelta, jolla tautia esiintyy, on aina suurempi riski viedä se uudelle alueelle. Mutta tällä hetkellä näkisin, että Suomessa tilanne on kauttaaltaan niin rauhallinen, että tartuntojen syntyminen voidaan minimoida noudattamalla hygienia-, turvaväli- ja kokoontumisohjeita”, Broas sanoo.

Tärkeää on myös, että matkalle lähdetään terveenä ja oireettomana.

”Jos sairastuu matkalla, testauksiin tulisi hakeutua pientenkin oireiden vuoksi.”

Lapin sairaanhoitopiirissä viimeisin maakunnan sisäinen tartunta havaittiin noin kuusi viikkoa sitten. Alueen viranomaiset, yritykset ja kansalaiset laativat parhaillaan ohjeita siitä, kuinka tartuntariskiä voidaan pienentää esimerkiksi ravintoloissa, hotelleissa ja retkillä.

Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen kertoi torstaina pitävänsä ”kohtalaisen pienenä” riskiä siitä, että koronaepidemia pahenisi kotimaan matkailun myötä.

Savonlinnan seudulla mökkiläisiä on näkynyt viime viikkoina runsaasti. Heidän saapumisensa tuoma mahdollinen tartuntavaara ei epäilytä paikallisia, arvioi Savonlinnan seudun matkailun johtaja Jaana Komi.

”Tautitilanne on hallinnassa. Yrittäjien sen sijaan pitäisi saada homma pyörimään.”

Komia säälittäisi, jos ihmiset suljettaisiin kesäksi kaupunkeihin pieniin asuntoihinsa.

”Meillä on täällä tilaa ja turvaväliä pystyy pitämään. Savonlinna on kesäkaupunki, jossa riittää luontokohteita ja nähtävää ilman oopperajuhliakin.”

Komi uskoo suomalaisten odottavan, että he pääsevät liikkumaan ja tapaamaan tuttuja.

Kesäkuu näyttää silti Komin arvion mukaan Savonlinnan seudulla vielä hiljaiselta. Heinäkuun vilkastuvasta kysynnästä on merkkejä.

VR tiedotti viime viikolla, että junaliikenne alkaa palautua kohti tavanomaista tilannetta 15. kesäkuuta lähtien.

Siitä eteenpäin VR liikennöi 85 prosenttia normaalista junaliikenteestä. Junien matkustajamäärät romahtivat maaliskuussa ja VR on vähentänyt vuorojaan ja lomauttanut henkilöstöään.

VR:n mukaan matkamäärät ovat tällä hetkellä kaukojunissa 80 prosenttia pienemmät kuin normaalisti.

Myös yö- ja autojunat palaavat liikenteeseen 15. kesäkuuta. Samalla VR lisää junavuoroja muun muassa Kokkolaan, Kemiin, Jyväskylään ja Kajaaniin.

Myös Hankoon, Tammisaareen ja Savonlinnaan pääsee jälleen junilla bussikorvausten sijaan. Kesän junalippuja pääsee ostamaan 9. kesäkuuta alkaen.

Matkailu|Kansliapäällikkö Varhila täsmentää HS:lle kohua herättäneitä puheitaan: ministeriön kanta on, että kotimaan matkailua voi avata varovaisesti

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?