Moni mökkiläinen pettyy, kun reseptilääke jää kotiin eikä apteekki auta: ”Unohtamisesta tulee nyt aika iso mutka matkaan” - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Lääkkeet

Moni mökkiläinen pettyy, kun reseptilääke jää kotiin eikä apteekki auta: ”Unohtamisesta tulee nyt aika iso mutka matkaan”

Apteekkariliitto muistuttaa, että lääkkeiden myyntirajoitukset ovat yhä voimassa. Reseptilääkkeitä ei saa lisää edes ilman Kela-korvausta, ellei edellisestä ostosta ole kulunut tarpeeksi aikaa.

Reseptilääkkeiden toimittamista säännöstellään vielä kesäkuun loppuun asti normaalia tiukemmin. Helsinkiläisessä apteekissa muistutettiin poikkeusoloista maaliskuun lopussa.

Julkaistu: 28.5. 15:14

Mökille lähtijöiden on nyt syytä huolehtia siitä, että tarvittavat reseptilääkkeet ovat mukana. Apteekit eivät saa myydä uusia lääkkeitä, jos edellisestä ostokerrasta ei ole kulunut tarpeeksi aikaa, Suomen apteekkariliitto muistuttaa.

Syynä ovat sosiaali- ja terveysministeriön maaliskuussa asettamat rajoitukset. Näillä näkymin ne ovat voimassa kesäkuun loppuun.

”Lääkkeitä ei ikinä kannata unohtaa kotiin, mutta nyt siitä tulee aika iso mutka matkaan. Tietysti ymmärrän, että jos kotipaikkakunnalle on 300 kilometriä, niin pilleripurkin takia ei viitsisi ajella edestakaisin”, kommentoi liiton viestintäfarmaseutti Taru Vanhala.

Vanhalan mukaan useat apteekit ovat kertoneet pettyneistä asiakkaista, jotka ovat mökille tai sukulaisten luokse mennessään jättäneet reseptilääkkeitä kotiin. Toisin kuin aiemmin, mökkipaikkakunnan apteekista ei olekaan saanut lisää lääkkeitä – ei edes ilman Kela-korvausta.

”Tämä on nyt tullut ihmisille yllätyksenä, kun koronarajoituksia on purettu vähän eri tahtiin”, Vanhala arvelee.

Vanhala muistuttaa, että kyse on apteekkeja velvoittavasta määräyksestä. Reseptilääkkeitä saa toimittaa korkeintaan kolmen kuukauden annoksen kerrallaan.

”Jos on esimerkiksi ostanut kolmen kuukauden annoksen pari viikkoa sitten, lääkettä ei voida toimittaa”, Vanhala sanoo.

Itsehoitolääkkeitä puolestaan voi ostaa kerralla yhden, suurimman itsehoitoon hyväksytyn pakkauksen.

Jos tarve on kiireellinen eikä reseptilääkkeitä voi noutaa esimerkiksi kotipaikkakunnalta, Vanhala neuvoo ottamaan yhteyttä lääkkeet määränneeseen lääkäriin.

”Ilman lääkkeitä ei tule olla.”

Lääkkeiden myyntirajoitusten taustalla oli huoli lääkepulasta, kun osa kansalaisista osti koronavirusepidemian alussa lääkkeitä varastoon. Vanhalan mukaan kysyntä on sittemmin rauhoittunut.

”Ehkä se oli vähän sama ilmiö, joka aluksi kävi vessapaperin kanssa”, hän arvelee.

Apteekkien myynti on Vanhalan mukaan muutenkin hiljentynyt kevään aikana. Etenkin kauppakeskuksissa ja liikenteen solmukohdissa sijaitsevat apteekit ovat kärsineet asiakaskadosta.

Sen sijaan käsidesinfiointiaineet ja erilaiset hengityssuojaimet käyvät yhä kaupaksi.

”Niitä kysellään edelleen paljon.”

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?