Seksin ehdottaminen ilman intiimiä kosketusta ei ole seksuaalista ahdistelua, linjasi korkein oikeus - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Rikokset

Seksin ehdottaminen ilman intiimiä kosketusta ei ole seksuaalista ahdistelua, linjasi korkein oikeus

Laissa on säädetty rangaistavaksi vain seksuaalisesti olennainen koskettelu.

Korkein oikeus linjasi seksuaalista ahdistelua.

Julkaistu: 29.5. 11:16, Päivitetty 29.5. 12:42

Edes suorasukainen seksin ehdottaminen ei ole rikoslaissa tarkoitettua seksuaalista ahdistelua, jos siihen ei sisälly intiimien paikkojen koskettelua.

Näin linjasi perjantaina ennakkopäätöksessään korkein oikeus (KKO).

KKO:n tutkimassa tapauksessa 18-vuotias nainen oli ravintolassa törmännyt ystävänsä enoon. Illan kuluessa mies sanoi naiselle, että hänellä on kahdenkeskistä asiaa ja ohjasi naisen selästä kädellä pitäen terassille.

He istuivat siellä sohvalla vierekkäin niin, että miehen käsi oli naisen olkapäällä. Mies sanoi olevansa ihastunut naiseen ja jatkoi, että hän voisi ”lykkiä” tätä. Nainen kielsi puhumasta tällaisia ja yritti lähteä pois. Mies yritti estää ottamalla naista ranteesta kiinni, mutta nainen onnistui irrottautumaan.

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi miehen sakkoihin seksuaalisesta ahdistelusta, mutta Vaasan hovioikeus kumosi tuomion. KKO päätyi samaan lopputulokseen kuin hovioikeus.

Keskeinen linjattava asia oli se, miten vuonna 2014 voimaan tullutta säännöstä seksuaalisesta ahdistelusta pitäisi tulkita. Säännöksellä on tarkoitus suojata jokaisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Hallituksen esityksestä ei suoraan pysty hakemaan tulkintaa, sillä eduskunnassa seksuaalisen ahdistelun tunnusmerkistöä supistettiin selvästi siitä, mitä hallitus ehdotti.

Tämä johtui siitä, että sekä perustuslakivaliokunta että lakivaliokunta pitivät ehdotettua sanamuotona liian väljänä laillisuusperiaatteen kannalta. Se tarkoittaa, että ihmisten on tiedettävä, millaiset teot ovat rangaistavia.

Eduskunnassa linjattiin, että rangaistavaa on vain seksuaalisesti olennainen koskettelu. Tällaisella tarkoitetaan muun muassa rintojen, takamuksen, reisien tai sukuelinten koskettelua.

KKO totesi, että mies ei tässä tapauksessa koskettanut sellaisia kehon osia, joita tyypillisesti pidetään seksuaalisesti merkityksellisinä. Kosketukset eivät olleet myöskään intiimejä, vaan moniin sosiaalisiin tilanteisiin soveltuvia ja hyväksyttäviä.

Ehdotus ”lykkimisestä” sen sijaan oli suorasukainen ehdotus seksistä.

”Korkein oikeus toteaa, että seksuaaliset puheet voivat muuttaa joidenkin, muissa olosuhteissa hyväksyttävien fyysisten kosketusten luonteen seksuaaliseksi, jolloin arvioitavaksi tulee myös se, onko koskettelu loukannut toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta.”

Tässä tapauksessa naisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta olivat omiaan loukkaamaan miehen puheet, KKO huomautti. Sen sijaan fyysiset kosketukset olivat niin tavanomaisia, ettei niiden luonne muuttunut seksuaalisesti olennaisiksi pelkästään seksiehdotusten takia.

KKO painotti, että rikokseen voi syyllistyä vain sellaisen teon perusteella, joka on tekohetkellä nimenomaan säädetty rangaistavaksi.

Näin ollen miestä ei voitu tuomita seksuaalisesta ahdistelusta, vaan syyte hylättiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?