Koronakevät lisäsi yhteydenottoja itsemurha-ajatuksista kriisipuhelimeen - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Mielenterveys

Koronakevät lisäsi yhteydenottoja itsemurha-ajatuksista kriisipuhelimeen

Mieli ry:n kriisipuhelimeen on keväällä tullut ennätyksellisen paljon soittoja, sanoo kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter. Osa kertoo, että heillä on ensimmäistä kertaa ollut itsetuhoisia ajatuksia.

Koronakevät on vaikuttanut kielteisesti monen mielenterveyteen. Mieli ry:n kriisipuhelimessa vastattiin maalis–huhtikuussa yli 16 200 soittoon. Kuvituskuva.

Julkaistu: 29.5. 14:55

Koronakevät on lisännyt itsetuhoisuutta koskevia yhteydenottoja ja soittoja kriisipuhelimeen, kertoo Mieli Suomen mielenterveys ry.

Toukokuussa yhdistyksen ylläpitämään kriisipuhelimeen on tullut päivittäin keskimäärin 19 sellaista soittoa, jotka liittyvät esimerkiksi itsemurha-ajatuksiin tai itsetuhoiseen käytökseen.

”Yleensä päivässä on ollut yhdeksästä kymmeneen itsetuhoisuutta käsittelevää keskustelua. Nyt määrä on hurjimpina vuorokausina ollut lähempänä kolmeakymmentä”, kertoo kriisipuhelin­toiminnan päällikkö Susanna Winter.

Soittojen määrä on muutenkin lisääntynyt kevään aikana.

”Tänä keväänä on rikottu ennätyksiä yhteydenottojen määrissä.”

Maalis–huhtikuussa kriisipuhelimessa käytiin 852 itsetuhoisuutta käsittelevää keskustelua, kun viime vuonna samaan aikaan määrä oli 570. Tuoretta itsemurhayritystä käsiteltiin 49 puhelussa.

Sekä itsetuhoisuus teemana että käydyt keskustelut ovat lisääntyneet myös nuorille suunnatussa Sekasin-chatissa.

Kriisipuhelimeen tulevien soittojen määrä on noussut kesästä lähtien, ja yhteydenotot lisääntyvät usein esimerkiksi mediassa olleiden juttujen jälkeen.

Winterin mukaan myös poikkeustilanteen vaikutus on kuitenkin ollut selvä.

”Jos ihmisellä on aiemmin ollut vaikeuksia elämässään ja mielenterveys on hauraalla pohjalla, koronakevät on vaikeuttanut tilannetta entisestään. Tänä keväänä puheluita on tullut poikkeuksellisen paljon myös sellaisilta ihmisiltä, joilla on ensimmäistä kertaa itsetuhoisia ajatuksia.”

Osa mielenterveyspalveluita käyttävistä on kertonut, että hoitokontaktit ovat loppuneet, harventuneet tai muuttuneet etäyhteyksiksi.

”Joillekin etäyhteydet ovat olleet parempikin ratkaisu, mutta eivät kaikille. Monet kokevat, että ovat jääneet aika lailla heitteille.”

Lue lisää: Ahdistaako tai oletko yksin? Katso täältä päivitetty lista palvelevista puhelimista ja chateista

Myös Itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö Marena Kukkonen kertoo järjestön tiedotteessa, että jos elämäntilanne on valmiiksi ollut kuormittunut, arkisen kanssakäymisen ja läheisten tuen vähentyminen voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistuneisuutta.

Lisäksi koronarajoitukset ovat voineet kärjistää perheiden ristiriitoja ja päihdeongelmia.

”Kaiken tämän yhteisvaikutuksena voi itsemurhariski kasvaa niillä, jotka jo ennestään olivat itsemurhavaarassa tai joiden elämäntilanne on äkillisesti muuttunut kevään aikana”, Kukkonen sanoo.

Mieli ry:n keskustelukanavia

Kriisipuhelin päivystää 24h/vrk numerossa 09 252 501 11.

Verkossa mielenterveysasioista voi keskustella Tukinet-sivustolla tai alle 30-vuotiaille suunnatussa Sekasin-chatissa.

Itsemurhien ehkäisykeskus tarjoaa keskustelutapaamisia itsemurhaa yrittäneille ja tukea läheisestään huolestuneille. Yhteyttä voi ottaa puhelimitse 0800 98 030 (Helsinki, ma–to klo 9–12) tai (017) 262 7733 (Kuopio, ma–to klo 8–10) sekä sähköpostitse iek@mieli.fi.

Koronavirus|Osa pelkää koronaa nyt niin paljon, ettei uskalla ulos ovesta, kertoo asiantuntija – Myös sairaalan päivystyksessä on jopa huolestuttavan hiljaista

Ohjeita|Ahdistaako tai oletko yksin? Katso täältä päivitetty lista palvelevista puhelimista ja chateista, jotka auttavat poikkeusolojen keskellä

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?