Hallitus salli kotimaanmatkailun – Eläinpuisto Limingassa uskoo suomalaisten lähtevän pian liikkeelle - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Matkailu

Hallitus salli kotimaanmatkailun – Eläinpuisto Limingassa uskoo suomalaisten lähtevän pian liikkeelle

Hallituksen tuoreen linjauksen mukaan kotimaassa voi matkailla tästä päivästä alkaen, kun noudattaa koronavirukseen liittyviä turvallisuusohjeita.

Maija-Leena Kemppainen ja Verneri Huttunen tulivat kesäretkelle Liminkaan Kiuruvedeltä. He olivat eläinpuistossa lähes ainoat asiakkaat.

Julkaistu: 29.5. 18:39

Hallituksen koronavirusinfot ovat ruvenneet ärsyttämään liminkalaisia matkailuyrittäjiä Väinö Latvakoskea ja Veijo Vartiaista.

”Aluksi niitä tuli seurattua tarkemmin, mutta emme jaksa enää. Kukaan ei näytä tietävän, mikä tilanne on”, sanoo Latvakoski, joka on pyörittänyt Vartiaisen kanssa Kukka- ja eläinpuisto Escurialia Limingassa Pohjois-Pohjanmaalla yli 30 vuotta.

Tänä keväänä konkariyrittäjillä on ollut epätodellinen olo. Vastaavaa pysähdystä liiketoiminnassa ei ole koskaan aiemmin tullut.

”Toukokuussa on menetetty vähintään satakunta linja-autollista kävijöitä. Yhtään linja-autoa ei ole näkynyt”, Vartiainen sanoo.

Tavallisesti tähän aikaan linja-autoissa on vyörynyt puistoon lapsia kouluista ja päiväkodeista. Polut ovat olleet täynnä ruuhkaksi asti, ja talutusratsastukseen on kertynyt jonoa.

Nyt puisto on tyhjä, vaikka perjantaipäivänä sää hellii ja vastasyntyneet kilit hurmaavat.

Pari asiakasta sentään löytyy hanhilammikolta. Maija-Leena Kemppainen on tuonut kuusivuotiaan lapsenlapsensa Verneri Huttusen kesäretkelle eläinpuistoon Kiuruvedeltä.

”Montaa asiaa tuli pohdittua ennen lähtöä. Piti valita ulkokohde, jossa on tilaa ja väljyyttä pitää turvaväliä. Arkipäivän ajattelin olevan varmasti hiljainen, kun luokkaretkiäkään ei ole”, Kemppainen kertoo.

Hallituksen suosituksia vapaa-ajan liikkumisen suhteen Kemppainen sanoo seuranneensa.

”Ristiriitaista tietoa. Luulen, että jokainen suomalainen osaa vastuullisesti miettiä liikkumistaan niin, että se on turvallista.

Matkailun välttämiseen otti torstaina kantaa tiedotustilaisuudessa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhila, joka totesi suosituksen olevan yhä sama kuin aiemmin: kotimaassakin tulee välttää vapaa-ajan matkailua. Myöhemmin torstaina Varhila lievensi kantaansa ja sanoi, että matkailua voidaan varovaisesti avata.

Matkailuala on hämmästellyt STM:n lausuntoa vapaa-ajan matkailusta. Ala odottaa kotimaisista asiakkaista pelastajaa eri puolilla Suomea.

Perjantaina hallitus linjasi asiasta uudelleen. Nyt annetun linjauksen mukaan kotimaassa voi matkailla tästä päivästä alkaen, kun noudattaa koronavirukseen liittyviä turvallisuusohjeita.

”Itsekin aion tehdä niin heti kun saan yhden päivän vapaata”, Latvakoski sanoo.

Latvakoski myöntää poikkeusajan alettua olleensa aluksi helpottunut, että saapahan levätä yhden vuoden. Ikääntyneet yrittäjät olivat uupuneita, koska edellinen kausi oli ollut vilkas.

”Sitten alkoi tulla paniikki, kun kevät eteni. Olimme laittaneet syksyllä paljon uudistustöitä alulle.”

Escurial avattiin toukokuun alussa. Aluehallintovirasto ilmoitti, ettei sille ole estettä, kunhan kokoontumisrajoituksesta pidetään kiinni.

Kuluva kevät on ollut Escurialin yrittäjille monella tapaa raskas, ja tilannetta vaikeuttaa se, että yritykselle ei tahdo löytyä jatkajaa.

”Paikkaa ei voi myydä kenelle tahansa. Monella on haavekuvia, eikä ymmärretä työn sitovuutta. Niillä, joilla olisi muuten kykyä, ei ole rahallista mahdollisuutta”, Latvakoski kuvailee.

Eläinpuiston kuluva kausi saadaan Latvakosken mukaan vielä osin pelastettua. Hän uskoo vakaasti, että suomalaiset lähtevät pian liikkeelle.

”Ulkomaan matkailua on rajoitettu, joten sen on pakko näkyä kotimaassa. Lapsetkin ovat tässä vaiheessa sen verran stressaantuneita kaiken etäkoulun jälkeen, että perheet lähtevät liikkeelle”, Latvakoski sanoo luottavaisesti.

Vartiainen kertoo tavanneensa jo monta poikkeusaikana masentunutta ihmistä.

”Ihmisten pitäisi päästä jo hengittämään vapaasti. Muuten saadaan lisätä psyykkisen hoidon paikkoja.”

Escurialissa onkin viime päivinä kyselty majoitusta entistä vilkkaammin. Mökit metsän vehreydessä odottavat valmiina.

Poikkeusajasta kertovat vain turvavälistä ja kokoontumisrajoituksesta muistuttavat kyltit – ja vielä tyhjä puisto.

Liminkalaisen Eläinpuisto Escurialin yrittäjä Väinö Latvakoski uskoo suomalaisten lähtevän pian liikkeelle. Mustajoutsen Jaska on noin 20-vuotias.

Matkailu|Mitä kesälomalla voi tehdä korona-aikaan? HS keräsi vinkkejä kotimaanlomaa kesäkuussa suunnitteleville

Matkailu|Kotimaan matkailusta tulossa uusi suositus – Matkailujärjestön mukaan turvallisuus taataan omavalvonnalla

Matkailu|Kansliapäällikkö Varhila täsmentää HS:lle kohua herättäneitä puheitaan: ministeriön kanta on, että kotimaan matkailua voi avata varovaisesti

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?