Järjestöt pelkäävät lemmikki­kriisiä, kun ihmiset hankkivat lemmikkejä poikkeusoloissa - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Eläimet

Järjestöt pelkäävät lemmikki­kriisiä, kun ihmiset hankkivat lemmikkejä poikkeusoloissa

Suomalaisilla on tapana innostua laman kynnyksellä lemmikeistä. Nyt on lisääntynyt etenkin koirien kysyntä niin kasvattajilta kuin löytöeläintenkin joukosta.

Löytökissoja Hesyn löytöeläintalossa Itä-Pakilassa viime elokuussa.

Julkaistu: 30.5. 21:02

Suomen Eläinsuojelu SEY ja eläinsuojeluyhdistys Rekku Rescue ovat huolissaan koronaviruksen vuoksi tehtyjen rajoitusten vaikutuksesta jo ennestään vakavaan kissakriisiin. Kissakriisillä järjestöt viittaavat vapaana liikkuviin leikkaamattomiin kissoihin, jotka pääsevät lisääntymään ja muodostamaan villiintyneitä kissapopulaatioita.

SEY:n ja Rekku Rescuen mukaan perinteinen kesäkissailmiö on jo hieman parantunut tiedon leviämisen ansiosta. Kesäksi mökille lähdettäessä ei enää oteta kissaa vain väliaikaiseksi lemmikiksi.

Sen sijaan kissaongelma on olemassa ympäri vuoden, kertoo SEY:n toiminnanjohtaja Maria Lindqvist.

Rajoitukset kuitenkin voivat hidastaa kissojen leikkauttamista, mikä johtaa nopeasti lisääntyviin ja villiintyneisiin kissapopulaatioihin.

”Pelätään, että kissoja leikkautetaan vielä vähemmän kuin normaalisti. Nekin, jotka muuten vastuullisesti leikkauttaisivat kissan, saattavat jättää sen nyt rahapulan vuoksi tekemättä”, kertoo Rekku Rescuen puheenjohtaja Sadri Wirzenius.

SEY arvioi nettisivuillaan, että Suomessa hylätään vähintään 20 000 kissaa vuodessa. Ongelmaa on yritetty ratkaista tarjoamalla kampanjoita, joiden avulla kissan voi käydä leikkauttamassa, jos oma taloudellinen tilanne on hankala. Rekku Rescue järjestää leikkauskampanjoita eri puolilla Suomea.

”Hylättyjen eläinten määrä ei ainakaan vielä ole valtavasti noussut. Jos ihmisten taloudellinen tilanne heikkenee, se tarkoittaa yleensä sitä, että eläimet tarvitsevat apua ja eläinsuojeluyhdistyksiin otetaan yhteyttä”, Lindqvist kertoo.

Poikkeusajat ovat kasvattaneet selvästi suomalaisten kiinnostusta lemmikkieläimiin. Kennelliitosta kerrotaan koiranpentujen kysynnän kasvaneen paljon, kuten aikaisempienkin lama-aikojen kynnyksellä on huomattu.

”Jostain syystä aina, kun meillä on ongelmia, me otamme koiria”, miettii Kennelliiton kasvattajatoimikunnan puheenjohtaja Tuula Laitinen.

Kasvattajat ja eläimille uusia koteja etsivät ovat kuitenkin huolissaan siitä, mitä lemmikkibuumista seuraa.

Eläimen ottamista jo pidempään suunnitelleelle poikkeusaika on osoittautunut hyväksi tilaisuudeksi ottaa uusi perheenjäsen vastaan. Koira tottuu kotona oleviin ihmisiin helposti, mutta pentua on tärkeää altistaa myös toisenlaiselle tilanteelle.

”Jos pentu yhtäkkiä joutuu olemaan useamman tunnin yksin, se ulisee ja ihmettelee, että miksei täällä kotona olekaan ketään. Kaiken kaikkiaan pentua kannattaa aina totuttaa kaikkiin tilanteisiin”, kertoo Laitinen.

Osa pentutiedusteluista on myös vähemmän harkittuja. Laitinen muistuttaa, että koira sitoo jopa 15–20 vuodeksi. Eläintä hankittaessa tulisi miettiä, miten elämäntilanne mahdollisesti muuttuu tulevaisuudessa. Myös käytösongelmia voi syntyä, jos koiraa ei osata kouluttaa kunnolla.

”Tilanne voi olla nyt se, että on helppo pitää koiraa, mutta miten sitten vuoden tai kahden päästä?”

Kriisin seurauksena lisääntyvien lemmikkihankintojen vaikutukset voivat ulottua pitkälle. Kasvattajat eivät kykene reagoimaan kasvavaan kysyntään nopeasti, eikä pentuja voida tehdä sormia napsauttamalla.

Laitisen mukaan innostusta lemmikkeihin on vaikea ennustaa, joten perheet voivat joutua odottelemaan toivottua pentua.

”Jos se into on saatu varsinkin lapsiperheissä päälle, niin lapset pyytävät pentua varmasti aika pitkään. Jotkut ovat ehkä jo saaneet tiedon, että loppuvuodesta tai ensi vuoden alkupuolella olisivat saamassa pennun ja odottavat sitä tietysti paljon.”

Myös Suomen Eläinsuojelussa on huomattu suomalaisten lisääntyvä kiinnostus lemmikkeihin.. Uutta kotia lemmikille tarjoavien määrä on lisääntynyt selvästi nopeammin kuin uusiin kotiin sijoitettujen eläinten. Lindqvistin mukaan se kertoo siitä, että tarkkaan harkitut kyselyt ovat lisääntyneet, mutta mukaan mahtuu myös suuri määrä huonosti harkittuja.

SEY haastattelee tarkkaan lemmikkien mahdolliset uudet omistajat, jotta uusi koti olisi eläimelle sopiva.

Erityisesti on noussut koirien kysyntä, mutta samaan aikaan uutta kotia etsivien koirien tarjonta on pienentynyt. Kissoja on sen sijaan runsaasti vailla kotia.

”Uutta kotia etsiviä koiria on vähemmän ehkä sen vuoksi, että ihmisillä on enemmän aikaa panostaa koiraan, eikä luopumista ajatella yhtä helppona vaihtoehtona.”

Eläinsuojelujärjestöt ovat huolissaan myös oman toimintansa puolesta. Taloudellinen epävarmuus hankaloittaa eläimistä huolehtimista ja vie rahoitusta eläinsuojelulta, joka toimii pääasiassa lahjoitusten avulla.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa