Brittimiehen perheloma Thaimaassa päättyi viikkojen tehohoitoon Suomessa – tällaista oli taistella hengestään Espoon Jorvissa - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Koronavirus

Brittimiehen perheloma Thaimaassa päättyi viikkojen tehohoitoon Suomessa – tällaista oli taistella hengestään Espoon Jorvissa

Sattuma toi Dean Edgecoxin hoitoon Suomeen. Parempaa paikkaa hän ei olisi osannut toivoakaan.

Britti Dean Edgecox sai koronavirustartunnan ja päätyi sattumalta hoitoon Suomeen.

Julkaistu: 31.5. 2:00, Päivitetty 31.5. 9:09

Brittiläinen toimitusjohtaja Dean Edgecox oli matkalla kotiin Thaimaan-lomalta, kun henki lakkasi kulkemasta.

Perhe oli vaihtamassa konetta Helsingin lentokentällä, ja tilanne näytti heti pahalta: Britanniaan saakka ei ehdittäisi.

Edgecox lastattiin ambulanssiin. Perhe yritti seurata perässä, mutta rajaviranomaiset estivät. Oli maaliskuun 22. päivä, ja Suomi oli juuri sulkenut rajansa koronaviruksen vuoksi. Se todettaisiin pian myös Edgecoxilla.

”En saanut henkeä, ja he rauhoittivat minut lääkkeillä. Paljon muuta en muistakaan”, Edgecox kertoo kymmenen viikkoa myöhemmin Jorvin sairaalan aulassa.

Perhe lensi kotiin, Edgecox jäi hengityskoneeseen. Niin alkoi viikkojen taistelu henkiinjäämisestä suomalaisten käsissä.

Parempiin käsiin ei olisi Edgecoxin mielestä voinut päätyäkään. Hän on sattumoisin innokas talviurheilija, ja on vieraillut Suomessa kymmeniä kertoja. Oulussa, Rovaniemellä, Levillä, Kittilässä, Helsingissäkin.

”Hiihtelen paljon Lapissa, joten tunsin kyllä Suomen. Olin onnellinen, että juuri te huolehtisitte minusta.”

Edgecoxista tuli yksi niistä kriittisistä numeroista, joita suomalaiset seuraavat uutisista. Hänen keuhkojensa toiminta romahti täysin, ja hän vietti tajuttomassa tilassa hengityskoneessa yhteensä viisi viikkoa.

”Lääkärin mukaan olin hyvin vakavassa tilassa, 50/50, selviäisinkö.”

Se oli perheelle kova paikka – Edgecox olisi kuollut yksin vieraassa maassa.

”Tämä on ollut rankkaa, sekä minulle että perheelleni. Mutta olen yhä hengissä, se on hyvä asia.”

Lopulta lääkärit herättivät Edgecoxin. Sen jälkeen hän on toipunut hiljalleen vuodeosastolla. Jalat kantavat jo rollaattorin tuella, mutta mukana kävelyillä on yhä kaiken varalta happipullo.

Happipullo kulkee vielä Edgecoxin mukana kaiken varalta.

Edgecox on vain viisikymppinen – sitä perhe itse asiassa lähti Thaimaahan juhlistamaankin. Covid-19 ei käynyt hänellä mielessäkään lentokoneessa henkeä haukkoessa.

”Ajattelin, että se olisi jotain ihan muuta, ehkä keuhkokuume.”

Lomalle lähtiessä maaliskuun alkupuolella Britanniassa ei juuri puhuttu koronaviruksesta, eikä rajoituksia ollut nimeksikään. Siksihän lomalle uskalsi lähteäkin, Edgecox muistelee. Mukana olivat vaimo, tytär ja tämän poikaystävä sekä Edgecoxin yli 70-vuotiaat vanhemmat.

”Olimme kyllä pohtineet uudelleen lomalle lähtöä, mutta Britannian hallitus ei ollut laittanut mitään rajoituksia voimaan, ja Thaimaa otti vastaan turistit.”

Jälkikäteen Edgecox on ihmetellyt, miten hitaasti hänen maansa hallitus reagoi pandemiaan.

Edgecoxin tartuntaketjua ei ole voitu selvittää. Viruksen itämisaika on niin pitkä, että se on voinut tarttua mukaan matkalle jo Britanniasta.

Loman aikana tauti ehti levitä matkaseurueessa. Kun Edgecox makasi vielä tajuttomana teho-osastolla Suomessa, vaimo joutui neljäksi päiväksi sairaalaan Britanniassa. Myös tyttärellä todettiin covid-19, mutta hän selvisi vähemmällä. Iäkkäät vanhemmat ihme kyllä säästyivät.

Tällä viikolla Edgecox pääsi vihdoin kotiin. Aivan täydessä kunnossa hän ei ole vieläkään, ja paluupäivää on siirreltiin moneen kertaan eteenpäin, jotta kotimaasta saataisiin lähetettyä hoitaja saattajaksi.

”Tämä on ollut kummallinen matka. Lähtö herättää kaikenlaisia tunteita, mutta enimmäkseen helpotusta ja onnea, että pääsen kotiin perheeni luo.”

Suomessa hoiva ja hoito ovat olleet loistavia. Edgecox toistaa sanaa fantastic moneen kertaan. Kaikki ovat olleet erittäin huolehtivaisia ja ammattimaisia, hän kiittelee. Hoito on kaiken lisäksi ilmaista myös britille, kun kyse on tartuntataudista.

”Tämä on ollut upeaa. En kerta kaikkiaan löydä moitittavaa terveydenhuoltojärjestelmästänne.”

Haastattelun aikana Edgecox tervehtii jokaista ohi kulkevaa lääkäriä ja hoitajaa nimeltä, ja kaikki huiskuttavat iloisesti takaisin.

”Yritän muistaa kaikkien hoitajien ja lääkärien nimet. Minulla on kuvat heistä kaikista kotiin vietäväksi. Tästä on tullut tärkeä paikka sydämessäni.”

Vaikka rajojen sulkeminen oli perheelle vaikeaa, senkin Edgecox sanoo ymmärtävänsä.

”Ihmiset tarvitsevat turvaa koronatilanteessa, joten ymmärrän täysin. Ei sille mahda mitään.”

Nyt on päästävä kotiin, mutta kun koronapandemia joskus on ohi, Edgecox aikoo palata Jorviin.

”Tulen ehdottomasti takaisin Suomeen. Varmaankin ensimmäisenä tänne tapaamaan hoitajiani.”

Viimeisinä viikkoinaan Jorvissa Edgecox on päässyt kävelyille sairaalan pihapiiriin.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?