Syyttäjä: United Brotherhood -jengin johtaja hallinnoi yli 20 kilon amfetamiinierää ja viilteli häntä arvostellutta jengiläistä - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Rikollisjengit

Syyttäjä: United Brotherhood -jengin johtaja hallinnoi yli 20 kilon amfetamiinierää ja viilteli häntä arvostellutta jengiläistä

Syytteet antavat kuvan keskusjohtoisesta järjestöstä, jossa ainakin osasta rikoksista vastasi ylin johtaja ja niskuroinnista seurasi väkivaltainen rangaistus.

Viranomaisten käsityksen mukaan Tero ”Kukkis” Holopainen on toiminut United Brotherhood -jengin johtajana.

Julkaistu: 1.6. 2:00, Päivitetty 1.6. 18:22

Syyttäjä vaatii jättimäisillä jengikäräjillä tuomiota United Brotherhoodin (UB) johtajana pidetylle Tero Holopaiselle ja kymmenille muille syytetyille.

Syytteitä on paljon, ja niillä on pyritty pääsemään kiinni rikollisen toiminnan eri tasoille. Tämän takia syyteaineisto myös piirtää osin aiempaa konkreettisemmin viranomaisten kokonaisnäkemyksen jengin toiminnasta ja sisäisestä kulttuurista.

United Brotherhood yhdistyi vuonna 2010 kolmesta alamaailman jengistä.

Holopainen on syytteessä muun muassa noin 30 kilon amfetamiinin ja 1 700 ekstaasitabletin hallinnoinnista. Huumeita on syyttäjän mukaan levitetty eteenpäin esimerkiksi muulle UB:n jäsenistölle Helsinkiin ja muille osastoille.

Törkeistä huumerikoksista syyttäjillä on näyttönä muun muassa lista, jota he pitävät 27 kilon amfetamiinierän levityslistana. Lista löytyi autosta, kun poliisi pysäytti Holopaisen ja toisen UB-miehen, alkujaan liikennesääntöjen rikkomisen takia.

Syyttäjän mukaan Holopaisen vapaa-ajan asunnolta löytyi Jatimatic-konepistooli ja Holopainen on osallistunut varastettujen aseiden kätkemiseen. Syyttäjä myös katsoo, että UB on varustautunut aseilla Holopaisen käskystä.

”United Brotherhoodin jäsenet ovat pitäneet aseita hallussaan ylläpitääkseen United Brotherhoodin väkivaltaista mainetta ja uhkaa”, syyttäjä sanoi.

Holopaista syytetään oikeudenkäynnissä myös pitkästä listasta muita raskaita rikoksia. Näitä ovat muun muassa törkeä pahoinpitely, törkeä ryöstö, ryöstö, törkeä rahanpesu, rekisterimerkintärikos, asunto-osakeyhtiörikos, kavallus ja useat petokset.

Holopainen viilteli yhtä jengin jäsentä miekalla tai muulla teräaseella jengin kokoontumistiloissa, syyttäjä sanoi. Syynä oli syyttäjän mukaan se, että kyseinen jäsen oli arvostellut jengin johtamista.

Syyttäjä pitää väkivaltaa varoituksena siitä, että Holopaista tai hänen johtamistaan ei sovi arvostella jengissä tai tästä seuraa väkivaltainen kosto. Oikeudessa luettiin syytteitä myös rankasta väkivallasta velkojen perimisen yhteydessä.

Epäilynä on myös, että Holopainen kätki rikollista rahaa ainakin kiinteistöhankinnoilla.

Esitutkintapöytäkirjojen mukaan poliisi epäilee, että Holopaisella olisi selittämätöntä omaisuutta yli miljoona euroa. Muidenkin jengiläisten varallisuutta selvitettiin, mutta Holopainen oli ainoa, jolta löytyi huomattavan paljon varallisuutta.

Holopaisen selittämättömät varat käyvät ilmi muun muassa hänen talorakennusprojektistaan.

Poliisin mukaan Holopainen on rakentanut itselleen omakotitaloa Porvoon Sannaisiin vuodesta 2010. Samalle tontille on nousemassa toinenkin talo sekä muita rakennuksia.

Alun perin kiinteistö nimettiin Kukkiksenmäeksi. Nimi tulee siitä, että Tero Holopaista kutsutaan Kukkikseksi.

Syyttäjän mukaan Holopainen myös maksoi näennäistä vuokraa omaisuudesta, jota viranomaiset pitävät hänen omanaan. Syyttäjä pitää tämän tarkoituksena bulvaanijärjestelyn peittämistä.

Holopaisen puolustus ei ole toistaiseksi päässyt itse ääneen, mutta Holopainen on esitutkinnan aikana kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Kaikkiaan syyttäjän lukemat syytekohdat antavat United Brotherhoodista keskusjohtoisen kuvan, jossa jengin johtaja on osallistunut itse muun muassa huume-erien jakamiseen mutta pysynyt tämän jälkeen etäällä aineista.

Holopaista syytetäänkin myös järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta vuosina 2010–2019. Syytekohta on menestynyt oikeudessa aiemmin harvoin, vaikka sen soveltaminen kuulostaa läpihuutojutulta.

Osallistuminen on rangaistavaa, jos järjestäytyneen ryhmän tarkoituksena on ollut tehdä yksi tai useampi vakava rikos.

”United Brotherhoodin tarkoituksena on ollut tehdä ennakkoon määrittelemätön määrä rikoksia”, syyttäjä sanoi.

Syyttäjä katsoo, että tarkoituksena on ollut tuottaa rikoshyötyä jengille tai ainakin sen johdolle. Syyttäjän mukaan esimerkiksi kerhon tiloja on käytetty jatkuvasti rikolliseen toimintaan.

Vuonna 2016 United Brotherhoodin kanssa samoissa tiloissa alkoi kokoontua myös Bad Union -niminen joukko. Syyttäjä katsoo, että alajengistä on ollut tarkoitus rekrytoida väkeä United Brotherhoodin rikolliseen toimintaan.

United Brotherhood -jengi yhdistyi vuonna 2010 kolmesta alamaailman jengistä: Moresta, Natural Born Killersistä ja Rogues Gallerysta.

United Brotherhoodin johtajana pidetyn Holopaisen tausta on Moressa ja Natural Born Killersissä. Viranomaisten käsityksen mukaan hän on ollut jengin ylin johtaja ainakin vuodesta 2016 saakka.

Holopaisen nimi on ollut julkisuudessa myös toisessa oikeusjutussa, jossa syyttäjä ja Poliisihallitus vaativat United Brotherhoodia lakkautettavaksi lain ja hyvien tapojen vastaisena. Holopainen on kiistänyt, että johtaisi tällä hetkellä jengiä tai että UB olisi lain tai hyvien tapojen vastainen.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on määrännyt United Brotherhoodin väliaikaiseen toimintakieltoon. Jengi on myös itse ilmoittanut toimintansa lakkauttamisesta.

Lue lisää: Itä-Uudenmaan käräjäoikeus määräsi liivijengi United Brotherhoodin väliaikaiseen toimintakieltoon: ”Toiminta ilmentää piittaamattomuutta lain pakottavista säädöksistä”

Jengin lakkauttamiskannetta koskeva oikeudenkäynti käydään loppuun saakka vasta myöhemmin. Syynä lykkäykseen on koronavirus.

Myös tänä maanantaina alkaneen jengioikeudenkäynnin piti alkaa jo aiemmin, mutta sitä siirrettiin koronaviruksen takia. Oikeus totesi, että oikeudenkäyntiin osallistuu yli 100 henkeä ja koronavirus voisi levitä.

Oikaisu klo 1.6.2020 klo 9.03: Tero Holopainen oli uutisen leipätekstissä aiemmin virheellisesti nimellä Terho Holopainen.

Jengirikollisuus|Jättimäiset jengikäräjät siirtyvät koronaviruksen takia – viranomaisten mukaan United Brotherhoodin johtaja upotti rikollista rahaa omakotitaloihin

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus määräsi liivijengi United Brotherhoodin väliaikaiseen toimintakieltoon: ”Toiminta ilmentää piittaamattomuutta lain pakottavista säädöksistä”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?