Suomalaiset luottavat koronavirus­uutisissa asiantuntijoihin, viranomaisiin ja uutismediaan - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Koronavirus

Suomalaiset luottavat koronavirus­uutisissa asiantuntijoihin, viranomaisiin ja uutismediaan

Politiikan puolella hallitukseen luotetaan, mutta oppositioon luottaa vain noin joka viides. Näin kertoo Helsingin yliopistossa tehty tutkimus.

Julkaistu: 1.6. 14:05

Tutkijoita ja lääkäreitä pidetään kaikkein luotettavimpana koronavirusta koskevien uutisten lähteenä, ilmenee Helsingin yliopistossa tehdystä tuoreesta kyselytutkimuksesta.

Näihin asiantuntijoihin luotti kyselyssä noin 92 prosenttia vastaajista. Heitä pidetään myös kaikkein hyödyllisimpänä tietolähteenä. Joukkoon kuuluu myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Myös tiedotusvälineisiin luotetaan, ja Ylellä on erityisen vahva luottamus kansan silmissä. Koronavirusuutisoinnissa siihen luotti 90 prosenttia kyselyyn vastanneista. 76 prosenttia tunsi luottavansa Helsingin Sanomien koronauutisointiin ja 74 MTV:n uutisiin.

”Luottamus koronauutisointiin on korkeampaa kuin aiemmissa tutkimuksissa havaittu luottamus uutismedioita kohtaan. Tämä ei kuitenkaan välttämättä kerro yleisemmin luottamuksen kasvusta uutisiin”, sanoo tutkimuksen johtaja, dosentti Janne Matikainen Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Hieman yli puolet vastaajista piti uutismedian koronaviestintää asiantuntevana, mutta toisaalta lähes puolet oli sitä mieltä, että uutismedia on suurennellut pandemiaa.

Politiikassa hallitus pesi mennen tullen opposition kansalaisten luottamuksessa. Hallitusta piti melko tai erittäin hyödyllisenä ja luotettavana noin 70 prosenttia kyselyyn vastanneista. Oppositio joutui tyytymään noin 20 prosenttiin, tiedotteessa kerrotaan.

Vielä vähemmän arvostettiin tietolähteenä verkkokeskusteluja ja sosiaalista mediaa.

”Kansainvälisiin tutkimuksiin verrattuna suomalaiset kokevat koronaviestinnän ja -uutisoinnin onnistuneen hyvin”, Matikainen toteaa.

Tutkimuksen aineisto kerättiin Taloustutkimuksen internet-paneelista 11.–18. toukokuuta. Aineisto on painotettu edustamaan Manner-Suomen 18–79-vuotiasta väestöä.

Virhemarginaali vaihtelee välillä 0,8–2,9.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?