Hus: Koronaepidemia on saanut pitkäaikaissairaita perumaan lääkärikäyntejään, millä voi olla vakavia seurauksia - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Terveys

Hus: Koronaepidemia on saanut pitkäaikaissairaita perumaan lääkärikäyntejään, millä voi olla vakavia seurauksia

Riskitekijöiden tunnistamisella voitaisiin estää jopa 80–90 prosenttia aivoinfarkteista, kertoo Hus.

Husin logo Hyvinkään sairaalan seinässä.

Julkaistu: 2.6. 16:38

Jos ihmisten pitkäaikaissairauksia seurataan ja hoidetaan puutteellisesti korona-aikana, voi sillä olla kohtalokkaita seurauksia. Näin sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) tiedotteessaan.

Husin mukaan koronaepidemia on vaikuttanut pitkäaikaissairauksien hoitoon, sillä lääkärien kanssa sovittuja kontrollikäyntejä sekä laboratorioaikoja on peruttu. Tämä vaikeuttaa riskitekijöiden tunnistamista potilaiden kohdalla.

Riskitekijöiden tunnistamisella ja hoitamisella voitaisiin sairaanhoitopiirin mukaan estää jopa 80–90 prosenttia aivoinfarkteista. Myös monet sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijät voivat nyt jäädä huomaamatta. Erityisen tärkeää säännöllinen seuranta on Marevan-lääkityksen kohdalla, joka vaikuttaa veren hyytymiseen.

”Valitettavasti meillä on jo sairaalassa havaittu, että seurannan heikkeneminen voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia”, Husin neurokeskuksen toimialajohtaja Nina Forss sanoo tiedotteessa.

”Terveydenhuollon yksiköt ovat tehneet lujasti töitä sen eteen, että pitkäaikaissairauksien hoito on turvallista myös epidemian aikana. Riskitekijöiden huolellinen hoito ja seuranta tuovat lisää terveitä elinvuosia”, sanoo Forss.

Jo aiemmin on uutisoitu, että äitiys- ja lastenneuvolakäynnit ovat vähentyneet koronaviruksen takia. Tämä on herättänyt hallituksessa huolta maan rokotekattavuudesta. Koronaepidemia on myös autioittanut päivystyksiä ja vähentänyt kiireetöntä hoitoa eri puolilla Suomea.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa